Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 349673 Постинги: 1343 Коментари: 0
Постинги в блога от 10.01.2018 г.
10.01 23:49 - ???
 

Не е ли чудно, че 10 лв. ни се струват много пари, когато пожелаем да ги пожертваме за храма,  a твърде малко когато влезем в магазина ? 

 

Категория: Други
Прочетен: 69 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 10.01 23:49

 ИЗ “ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 28 ДЕКЕМВРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Притча за божествения Младенец Христос. Когато Пресветата Дева, със Своя божествен Младенец, и с праведния Иосиф се приближила до град Ермопол, видели пред портите на града едно дърво. Далечните пътници били изморени от пътя и приближили до това дърво, та малко да си починат, но дървото било твърде високо и нямало удобна сянка. Египтяните наричали това дърво „Персея“ и му се кланяли като на Бог, защото вярвали, че някакво божество живее в това дърво. Всъщност, в това дърво обитавал зъл дух. Но когато божественото семейство се приближило към това дърво, дървото много се разтресло, и злият дух, уплашен от приближаването на Младенеца Христос побягнал. Тогава дървото извило своя връх към земята, и като разумна твар се поклонило на своя Създател. Така извитото дърво хвърлило голяма сянка, на която изморените пътници си починали. От този ден, това дърво, получило от Христа Господа чудотворна сила, да лекува всяка болест на хората. След това светите пътници отишли в село Матарея. Близо до селото имало едно смокиново дърво, и докато Иосиф отиде в селото по някаква работа, Пресвета та Дева, с Господа се подслонила под това дърво. И, о чудо дървото наклонило към земята короната си за да направи  сянка за пътниците, а в дънера му се отворила хралупа, тъй, че майката с Детето можела да влезе в нея и да си почине. И което е още по-чудно; близо до смокинята, ненадейно бликнал извор с прясна вода. Тук на близо Иосиф открил една колиба, където те се настанили. Живеели тук и пили вода от онзи чуден извор. Това е единственият извор с прясна вода, които се намира в Египет. ( Защото, всяка друга вода в Египет, идва от река Нил, който се разклонява в безбройни канали). И тъй от подобното произлиза подобно. Господ Иисус, безсмъртния и небесен Извор на живата вода, отворил със Своето присъствие извор на жива вода от земята.

 

БЕСЕДА за Пресвета Дева Богородица

 

Майка Му рече на служителите: каквото ви каже, сторете ( Иоан 2, 5 )

 

Ето радост за всички верни; Онази, която е най-близо до Христа Спасителя на небето, както, когато е била и на земята, се грижи за верните, явява им се, помага им и ги съветва: Каквото ви каже, Той, моя Син и Бог сторете. Така, Тя, посъветвала слугите на сватбата в Кана. Слугите Я послушали и видели чудо. Тези няколко думи на Пресветата Дева, които са записани в Евангелието, са единственото нейно евангелско поучение, дала на хората по време на живота си на земята. Каквото ви каже, сторете. Сякаш искала да каже: „Той знае всичко, Той може всичко, Той ви обича, затова, не се обръщайте ни натам ни насам, но Него чуйте и Него послушайте“. Тя е разбрала своето служение на този свят – да живее за Него, и другите да упътва към Него, като към извор на живота. Това служение, Тя драговолно осъществява и от небесата. През цялото историческо време на Църквата, Тя учила вярващите да правят онова, което Той е казал. И до ден - днешен, Тя тайнствено слиза от Своята небесна слава между верните да ги посъветва, да вършат  каквото Той е заповядал. Това е Нейното Евангелие -Евангелието на Пресвета Дева Богородица. То се състои не от четири Евангелия, а от четири думи - Каквото ви каже, сторете. О, братя мои, да Я послушаме! Да я послушаме като майка, и повече от нашата майка, защото Тя ни желае най-голямото благо - царуване във вечното Царство на Нейния Син.

О, Пресвета Дево, помогни ни да изпълняваме Неговите слова. На Тебе и на Него слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 72 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 349673
Постинги: 1343
Коментари: 0
Гласове: 291
Архив
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031