Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764704 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 15.01.2018 г.
  


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 2 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Как да отговориш на онези, които казват: „Не може Христос Чудотворецът да се вмести в нашата логика“. Отговори просто: „Вместете се вие в Неговата. В неговата логика е вместена цялата вечност и всяко благородство на времената, та ако желаете, ще се намери място и за вас. Ако не може бурето да влезе в напръстника, напръстникът може да влезе в бурето“. Блажени Климент Александрийски казва: „Всички философи са деца, докато не станат възрастни чрез Христа…, защото истината никога не е само в мисленето.“ Христос е дошъл да излекува[1] хората, следователно, и човешката логика. Той е нашият Логос и нашата Логика. Затова трябва да управляваме нашия разум чрез Него, а не Него чрез нашия разум. Не се сверява слънцето по нашия часовник, а нашият часовник по слънцето.

 

БЕСЕДА за гордостта

 

Пред погибел гордост върви и пред падение – надутост (Пртч. 16: 18).

 

От всичко в света, което се намира по четирите му посоки, кое може нас, смъртните хора, да ни направи горди, освен глупостта и дяволската измама? Нима не сме дошли на този свят голи и бедни, и няма ли пак такива да излезем от него? Всичко, което притежаваме, не сме ли го заели, не щем ли след смъртта да върнем? Ах, колко пъти е казано – и пропуснато [покрай ушите]! Нищо не сме донесли на света, явно е, че не можем и нищо да изнесем (I Тим. 6: 7) – казва премъдрият апостол. И когато принасяме жертва Богу, обикновен хляб и обикновено вино, ние казваме: „Твоя от Твоих Тебе приносяще!“, защото нищо в света нямаме свое; нито трохичка хляб, нито капка вино – нищо, което да не е от Бога. Наистина, гордостта е щерка на глупостта, дъщеря на помрачения ум, родена от зла връзка с демоните. Гордостта е отворен[2] прозорец, през който бързо изчезват всички наши заслуги и всички добри дела. Нищо не ни прави пред хората толкова празни и пред Бога толкова недостойни, както гордостта. Господ не е горд, с какво тогава да бъдем [горди] ние? Кой има повече право да бъде по-горд от Господа, Който е сътворил света и Който го държи със Своята сила? И виж! Той се понизил до слуга, слуга на целия свят; до смърт, смърт на кръста!

О, смирени Господи, с огъня на Твоя Свят Дух изпепели в сърцата ни дяволските семена на гордостта и насади в тях благородните семена на смирението и кротостта. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 


[1] В ориг. – поправи (бел. прев.).

 

[2] В ориг. – широк (бел. прев.).

 

Категория: Други
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове: 0


 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 1 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Защо трябва да се слуша Църквата, а не някой човек, който мисли противното на Църквата, па макар той да е наречен най-великият мислител? Затова, защото Църквата е основана от Господ Иисус Христос, и затова, защото Църквата е вдъхновявана и ръководена от Божия Свят Дух. Още затова, защото Църквата е държава на светиите, градина с благородни плодове. Ако някой въстане против държавата на светиите, значи той не е свят, тогава защо да слушаме него? „Църквата е ограда“– казва премъдрият Златоуст; „ако си вътре, вълк не влиза; ако излезеш, зверовете ще те уловят… Не се отделяй от Църквата, нищо по-силно няма от Църквата. Църквата ти е надеждата, Църквата ти е спасението. Тя е по-висока от небесата, по-твърда от камък, от земята по-широка; никога не остарява, винаги се подмладява.“

 

БЕСЕДА за необходимостта да се отклоняваме от злото и да вършим добро

 

Нека се отклонява от зло и прави добро (Псал. 33: 15).

 

Тези думи се отнасят за нашия труд, който трябва да положим тук, на земята и в земята, т.е. на тази материална земя и в това материално тяло. Какъв, значи, трябва да бъде нашият труд? Да придобием два навика – единия – да се отклоняваме от злото, другия – да правим добро. А кое е зло и кое добро, непълно и неясно ни подсказва нашата съвест, защото е помрачена от греховете; а Христовата наука – в пълнота и ясно. Какво иска от нас Господ, братя? Иска, както нашите олтари винаги са насочени към Изток, така и нашите души да са насочени към доброто. Да загърбим злото, да го зарежем в сянка, в бездната на забравата, в тъмнината на миналото, а ние, от година на година, от ден на ден да се стремим към доброто; да мислим за доброто, да копнеем за доброто, да проповядваме доброто и да вършим добро. Господ иска зидари, а не разрушители. Защото, който зида добро, чрез него разрушава злото. Който пък се отклони и върши зло, скоро забравя да върши добро и се превръща в злосторник. Отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто (Рим. 12: 9) – ни учи Христовият апостол. Мразѝ злото, но не мразѝ човека, който върши зло, защото той е болен. Ако можеш, лекувай болния, но не го убивай с твоята омраза. Прилепяй се към доброто, само към доброто, защото Бог е съкровищница на всички блага.

О, Господи, добри и вседобри, научи ни да се отклоняваме от злото и да вършим добро за Твоя слава и за наше спасение. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764704
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031