Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1794901 Постинги: 3861 Коментари: 0
Постинги в блога от 06.03.2018 г.
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 21 ФЕВРУАРИ

 

Разсъждение

 

Какво представлява гадаенето? Това са три вида вярване: вярване в слепия случай, вярване в предмети и вярване във всемогъществото на духовете на тъмнината. С гадаенето се предсказват [бъдещи] случки, различава се силата на предметите и се правят заклинания на тъмните духове. Нито една вяра не е тъй строго осъдила и отхвърлила гадаенето, както християнската вяра. Нито една вяра, освен християнската, не е свободна и чиста от гадаене. Другите вери малко или много са гадаене, а някои се състоят единствено от гадаене. Гадаенето означава подчиняване на човека на по-нисши предмети и същества от човека. Затова гадаенето може да се нарече вяра в мрака. Затова апостол Павел казва: От скверни и бабешки басни отбягвай, а се упражнявай в благочестие (1 Тим. 4: 7). Християнството е вяра на светлината в двоен смисъл; първо – то възвишава човека над случайността, над всички предмети и над духовете на тъмнината; и второ – защото то подчинява човека само на властта на живия, мъдър и всемогъщ Бог. Съществува всевиждащият Бог – затова не съществува сляп случай. В духовния съюз с този всевиждащ и жив Бог човек може да бъде възвишен над всички предмети и да [бъде] по-силен от всички духове на тъмнината.

 

БЕСЕДА за поста и молитвата

 

Tоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост (Марк. 9: 29).

 

Това е спасителното предписание на най-големия Лекар на човешките души. Това лекарство е изпробвано и доказано. Друго лекарство за безумието няма. А каква е тази болест? Това е присъствие и господство на зъл дух в човека, жесток зъл дух, който се труди окончателно да погуби тялото и душата на човека. Момчето, което Господ освободил от злия дух, този жесток дух хвърлял ту в огън, ту във вода, само за да го погуби. Докато един човек само мъдрува за Бога, дотогава е безсилен, напълно безсилен пред злия дух. Злият дух се присмива на безсилното светско мъдруване. Но когато един човек почне да пости и да се моли на Бога, злият дух се изпълва с неописуем страх. Уханието на молитвата и поста за него е непоносимо. Благоуханието на божествения аромат го задушава и обезсилва до крайна изнемога. В човека, който само мъдрува за вярата, има просторно място за демона. Но в човека, който започне искрено да се моли на Бога и да пости с търпение и надежда, за демона става тясно, претясно, и той трябва да бяга от такъв човек. За някои телесни болести има само едно лекарство. А за най-страшната душевна болест – демонизацията – има две лекарства, които трябва да се употребяват едновременно. Постът и молитвата. Апостолите и светиите са постили и са се молели на Бога. Затова те били силни против злите духове.

О, благий Иисусе, Лекарю наш и Помощнико във всички беди, укрепи ни със силата на Твоя Свят Дух, за да можем да изпълним спасителното Твое предписание за поста и молитвата, заради нашето и на нашите ближни спасение. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св.Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1794901
Постинги: 3861
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Март, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031