Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764619 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 19.04.2019 г.
19.04.2019 05:35 - !!!
 БЕЗ ПРЕВОД

 

Никогда не принимай клеветы на ближнего своего, но останавливай клеветника такими словами: «Оставь, брат, я каждый день грешу еще большими тяжкими грехами, как же нам осуждать того?».

свт. Иоанн Златоуст

Категория: Други
Прочетен: 159 Коментари: 0 Гласове: 0
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 6 АПРИЛ

 

Разсъждение

 

За един древен оратор се разказва, че денонощно се трудел да се усъвршенства в ораторството. Някой му рекъл: „Демостен няма да ти позволи да бъдеш най-добрият оратор!“, на което веднага последвал отговор: „Нито пък аз нему да бъде единственият!“. Ако не можеш да бъдеш велик[1] светец като свети Антоний, не отпускай ръце и не казвай: „От мене нищо не става!“. Но положи труд да умножиш своя талант. В дома на Отца Ми има много жилища е казал Господ. Ако заслужиш да се настаниш и в най-малката от тези обители, ще бъдеш славен и по-щастлив от всички, когато и където и да са били царе на земята. Всеки според таланта си. Нито ти ще станеш свети Антоний, нито пък свети Антоний ще заеме цялото Божие Царство.

 

БЕСЕДА за победата над последния враг

 

А най-последен враг, който ще бъде унищожен, е смъртта (I Коринт. 15: 26).

 

Първият враг на човека е дяволът, вторият – грехът, третият – смъртта. Господ Иисус е победил всички тези три неприятеля на човешкия род. Със Своето унижение е победил гордия дявол; със Своята смърт е победил греха; а със Своето възкресение е победил смъртта. Като победил всички наши врагове, Той ни призовава да вземем участие в Неговата славна победа. Не ние да победим, а да се присъединим към Победителя. Само Неговата сила побеждава, само Неговото оръжие покосява. Ние сме без сила и без оръжие, нашите врагове са страшни. Но с Него и до Него ние ще победим по-силните от нас. На каква цена Той ни предлага Своята победа? На ниска цена, братя мои; по твърде ниска цена той ни предлага най-скъпоценната победа. Да се смирим и покорим на волята Божия – това е цената, която Той иска, та да победи дявола вместо нас. Да умрем за себе си, да умрем за плътските желания и страсти – това е цената, която той иска, за да победи греха вместо нас. Да живеем за Него, а не за себе си, да Го пуснем в своето сърце – това е цената, която Той иска, за да победи смъртта вместо нас. Той е победил всички врагове открито и окончателно, но това е цената, на която Той предлага Своята победа на всеки от нас.                   Апостолът казва: Да въздадем благодарение Богу, Който ни дарява победата чрез Господа нашего Иисуса Христа (I Коринт. 15: 57).

О, възкръснал Господи, освети ни, укрепи ни. И с Твоята победа ни изцели! Благодарим Ти и Ти въздаваме слава  и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски                             

 

 

[1] В ориг. – първокласен (бел. прев.).

Категория: Други
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764619
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Април, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930