Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765682 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 25.05.2019 г.

 

      


      imageзо. Пресвета Богородица „Златна якълка“

Празнува се в петата събота на Великия пост

 

       •     Други наименования:

„Благодатна Богородица Дева“

 

       •     Произход: българска

 

       •     Сегашно местонахождение:

с. Горни Воден, квартал на Асеновград

 

       •     Особена дарба: дарува рожба на бездетни съпрузи

(от 2005 г. досега се знае за над 300 деца, измолени от родителите им след 8, 10 и повече години на безплодие)!

 

       •     История

       Празникът наречен„Златна ябълка“ се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, свързан с чудо, извършено от Майката Божия чрез Нейната свята икона през 1765 г. Това събитие е описано в синаксар за златната ябълка от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на монастира „Св. Св. Кирик и Иулита“. Ето какво пише той:

       „В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена „Благодатна“, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи“.

 

 

       Възпоминание на чудото с неплодната жена,           която беше закъсняла за празника на                благодатната Богородица Дева Мария

 

       Поради дългия път, тази жена не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Иереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът (иереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.

       Много са чудесата извършени от Божията Майка пред Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани и пазещи се в местния музей поименници, за други съдим по дарените на иконата украси, а за трети се разказват и до сега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис Трети, идва в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона, чрез която Майката Божия продължава и сега да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

 

       • Молитва

 

       О, Пресвета и Преблагословена Дево, Богородице Марие! Припадаме и Ти се покланяме пред Твоята свята икона, именувана „Златна ябълка“, спомняйки си многото Твои чудеса, които си извършвала и извършваш чрез нея, дарявайки свидна рожба на безплодни съпрузи, та и те като Тебе да се удостоят с дара на благословеното майчинство и родителство, за слава на Единия истински Бог в Троица - Отец, Син и Свети Дух, Който е казал на човеците: „Плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я!“ Смирено Ти се молим сега и за тези Твои раби (имената)** да им даруваш утеха и радост, като измолиш от Твоя Син и наш Бог плод на утробата им, защото няма Твоя молитва, о Всемилосърдна Владичице, която да не е чута пред Престола на Всевишния, чуй и сега Твоите раби, които усърдно Ти се молим! Заведи ги при Даровете на Христа Господа, Който да ги напои и нахрани със Своята пречиста Кръв и Плът за спасение и живот вечен. Приеми милостиво тяхното Покаяние и Изповед, както и техните обети, че ако им се дарува чедо, ще го възпитат в светата Православна вяра и благочестие. Помогни на нас, немощните, утоли нашата скръб, избави ни от глад, мор, неизлечими болести, и от внезапна смърт. Бъди неувяхващ цвят на чистота и целомъдрие за младите, кърмителка на младенците, подателка на ум за учащите, мир и съгласие на съпрузите, опора на старостта, помощ и защита на всички християни! Бъди наша златна надежда и упование, когато боледуваме; изпълни с радост и веселие всички, почитащи Твоята свята икона, и всекиму помогни според неговата нужда. Не ни лишавай от Твоето всесилно ходатайство и в смъртния час, на митарствата и на Страшния съд, за да Ти речем: Радвай се, Благодатна; радвай се, Обрадвана. Радвай се, Преблагословена; радвай се, Препрославена; радвай се, Препрославена вовеки. Амин.

 

*Бит. 1:28

*Тук се споменават имената на бездетни съпрузи, желаещи рожба.

 

 

Категория: Други
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 25.05.2019 08:29
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 12 МАЙ

 

Разсъждение

 

Свети Климент Александрийски съобщава за един страшен обичай при варварите. „Когато пленят – казва – враг, те го привързват жив за трупа на мъртъв човек и така оставят и двамата – и живия, и мъртвия, да изтлеят заедно. Как да не се рече: „Слава Богу, че този варварски обичай е останал в миналото!“. Но всъщност той не е в миналото, той и днес царува с пълна сила. Всеки, който привързва своя жив дух за тяло, умъртвено от страстите, е също такъв варварин, като онзи, който привързва жив човек за труп и ги оставя и двамата да изтлеят.

 

Беседа за това, че хората в добруването си не слушат Бога

 

Аз ти говорих през твоето добруване; но ти каза: няма да послушам (Иерем. 22: 21).

 

Тази жалба изказва Господ на силите против Иоаким цар Иудейски и против иудейския народ. Но нима тези думи не са в сила и днес, когато се казват в лицето на нашия народ и почти на всички нас поотделно? Когато се чувстваме щастливи, ние поставяме Бога в сянка и предаваме Неговото Слово на забвение; но когато ни заобиколи нещастието със своите тъмни крила, ние се обръщаме към Бога и викаме за помощ. В нещастието заповедите Господни ни се струват сладки като мед, а в щастието –  горчиви като лек. Е, не е ли тогава нещастието по-добро от щастието? Не е ли спасително нещастието, в което търсим Бога, от щастието, в което забравяме за Бога?                   

О, земьо, земьо, чуй словото Господне! Чуй словото Господне! Човекът е земя, словото Господне е насадено в тази земя. Иска ли земята да остане без жив посев и да бъде проклета, или иска някой да я засее и да бъде благословена? О, колко е грозна голата, изровена от пороите и безплодна нива, и колко е хубава обработената и засятата изобилно! Ти, човече, си и едната, и другата нива. Избирай – смърт или живот! Нито един стопанин не цени земята за нищо, ако тя не дава никаква реколта. Нима Бог ще е по-неразумен от обикновения стопанин и ще цени за нещо нивата, в която не кълни семето, което се хвърля в нея? А какво ли ще бъде с човека, който не слуша словото Божие в своето добруване? Като осел ще бъде той погребан. Тъй казал пророкът на цар Иоаким и думите му се сбъднали. Когато халдейците превзели Иерусалим, убили Иоаким, хвърли го от градските стени и го оставили на кучетата. И с непокорния цар се случило онова, което се случва и с ослите. О, човече, о, земьо! Навреме чуй словото Господне, та да не се излее върху тебе гневът на Стопанина, както върху неплодородна нива, и краят ти да не бъде същият, както на осел.

Господи дълготърпеливи, спаси ни от окаменяване на сърцата ни и помрачение на ума ни, от тези две болести, от лошите последици в онези часове от живота ни, които хората наричат щастливи. Господи на силите, спаси ни и ни помилуй. На тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765682
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Май, 2019  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031