Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1790665 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 30.05.2019 г.
                    image      

32. Пресвета Богородица „Иверска-Атонска“

 

       Празнува се на втория ден от Светлата седмица

 

       •     Други наименования:

             „Портаитиса“ (Вратарница)

 

       •     Произход: Никея (IX в.)

 

       •     Сегашно местонахождение:

       Света Гора (Атон), Иверски монастир.

 

       •     Особена дарба: предпазва от ереси и секти, от нашествие на варвари, от глад и болести, домопазителка.

 

       •     История

       Иверската икона на Божията Майка се намира на Атон от 999 г.

       През IV в. сл. Рожд. Хр., при царуването на император Теофил, иконите били подхвърлени на всевъзможни гонения и унищожавани. По това време в Никея живеела една вдовица със сина си. Тя притежавала чудотворна икона на Богородица, за която била построила и храм.

       Царски войници нахлули в храма и изискали иконата да им бъде предадена за унищожение. Вдовицата им дала пари за да задържи светинята до сутринта. През нощта тя занесла иконата на морския бряг и като се помолила я пуснала в морето. Светата икона не потънала, а като се изправила върху вълните, отплувала на Запад. След около два века някои монаси от Иверския монастир видели над морето огнен стълп. Това видение се повторило няколко дни. Св. Богородица се явила на монах Гавриил и му казала: „Съобщи на игумена и братята, че Аз им дарявам тази Своя икона за да бъде ваша защитница и помощница!“ Сутринта всички монаси с молебно пение излезли на морския бряг, а Гавриил тръгнал по водата като по сухо, взел иконата и я отнесъл в монастирския храм.

       На другия ден сутринта монасите не намерили иконата там, където я оставили предния ден, а след дълго търсене я открили над монастирската врата, от което обстоятелство дошло и второто и наименование „Портаитиса“ (Вратарница). Благочестивите християни поставят нейни копия също над вратите на домовете си, за да ги предпазва от всяко зло.

 


 

Категория: Други
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове: 3
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 17 МАЙ

 

Разсъждение

 

 

След страшното земетресение в Антиохия Златоуст говорил на народа: „Велики са плодовете на земетресението. Вижте човеколюбието на Господ, Който разтърси града, но душите утвърди; който разклати основите, но укрепи помислите; Който показа слабостта на града, но волята направи силна! Обърнете внимание на Неговото човеколюбие. Той разлюля за кратко, а утвърди завинаги; земетресението бе два дена, а благочестието трябва да остане завинаги; натъжени сте за кратко, а утвърдени завинаги… Майката, като иска да отучи младенеца от честото плачене, залюлява силно неговата люлка не за да го погуби, а да го поизплаши. Точно тъй и Господарят на света, който държи в десницата Си вселената, разтърси [земята] не за да я унищожи, а да обърне към спасението онези (хора), които живеят беззаконно“. Ето как светите отци, стълбовете на вселенската Църква, умеели да обяснят и Божието човеколюбие, и бедствията, а също така благодеянията, и нещастията, както и щастието. Да се засрамим ние, които сме бавни в благодарението към Бога, когато Бог ни дава, и бързи в роптанието към Бога, когато Бог взима.

 

БЕСЕДА за Дух Светий – Утешителя

 

А Утешителят, Дух Светии, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил (Иоан. 14: 26).

 

Какво практически означават тези думи, ако не, че трябва всеки ден да се молим да ни се прати Дух Свети, тъй както се молим всеки ден за насъщния хляб? Бог желае всеки ден да ни праща Светия Дух, но Той иска от нас всеки ден да Му се молим за Светия Дух. Защото, както се случва с хляба понякога да е в изобилие, понякога оскъден, така става и с Дух Свети. Дух Свети слиза върху нас и си отива от нас, така или иначе, според нашата ревност или леност в молитвата, според добрите дела и търпението. Затова Църквата е установила първото утренно богослужение да започва с призоваването на Дух Свети: Царю Небесний, Утешителю,  Душе истины, прииди,а след това следва молитвата Хлеб наш насущный дажд нам! Защо? Затуй, защото без Светия дух ние не умеем да употребим хляба, както трябва за нашето спасение. Той ще ви научи на всичко. Т.е. всеки ден и всяка нощ според състоянието, в което и да се намирате. Той ще ви упъти, посъветва и научи какво трябва да мислите, какво трябва да говорите и какво трябва да правите. Затова искайте от Бога само Светия Дух, а останалото Той ще ви даде от Себе Си – всичко, което в известен момент ви потрябва. Когато Той слезе върху вас, вие ще узнаете всичко, всичко ще умеете, ще имате сила за всичко потребно. И ще ви напомни всичко, що съм ви говорил. Т.е. не се страхувайте, че ще забравите Моето учение и Моите слова. Дух Свети знае всичко, което и Аз зная, и когато Той бъде пратен при вас, и цялото Мое учение ще бъде във вас, заедно с Него.

О, Господи, Душе Светий, благоволи да слезеш върху нас, не по нашите заслуги, но по заслугите на Господ Иисус и по Твоята безкрайна благост. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 246 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1790665
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Май, 2019  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031