Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764678 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 16.06.2018 г.
 


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 ЮНИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

О, ако бихме могли да надникнем в тайната на Божия промисъл за човешкия живот? Бихме се изпълнили със страх и трепет от всички зли дела и от всички човешки грехове. Господи, разумех дела Твоя, и ужасохся. В някои известни случаи, тайната на Божия Промисъл е ясна и за по-малко духовни човеци, като например в случая с княз Димитрий и кръвожадния властолюбец Борис Годунов. За да получи първото място в двореца на цар Фьодор, Годунов отровил много боляри. Като станал първи след царя, намислил да отрови и царевия брат – осемгодишния Димитрий. Чрез подкупени хора, той няколко пъти давал на малкия престолонаследник най-силна отрова, но тя не подействувала. Промисълът допуснал злодеят да убие своята жертва, ала не тайно и тихомълком, а явно; Годунов пратил убийци, които открито, посред бял ден заклали престолонаследника. Тъй Димитрий явно станал мъченик, а Годунов, явен злодей за цяла Русия. След това се появил някой си Димитрий и се обявил за престолонаследник ( уж , че той бил истинския престолонаследник, заклания бил някой друг) и тръгнал с войска против Годунов. Той победил Годунов  и го поставил в такова положение, че [Годунов ] приготвил отрова за себе си и се отровил. Онзи, който тровил другите,сам себе си отровил! И онзи, който убил невинния Димитрий, бил убит от човек с името Димитрий! Който има духовни очи да види, нека види тайната на Божия промисъл.

 

БЕСЕДА за мира на глупците и щастието на безумните

 

Лудите ще ги убие техния мир, а безумните ще ги  погуби тяхното щастие[a] (Притч. Сол. 1, 32)

 

Нима мирът убива? Да, безбожния мир убива. Нима щастието може да погубва? Да, щастие без Бога и против закона Божий може да погубва. Онези, които искат такъв мир са луди, и са безумни онези, които се стремят към такова щастие. Защото всъщност не искат мир, а меч, и не се стремят към щастие, а към гибел. Какъв е мирът на лудите? И какво е щастието на безумните? Мирът на лудите е плътски мир, а щастието на безумните е плътското пиршество. Такъв мир е желаел цар Ирод, но са го изяли червеите; и такова щастие е желаела Изавел, но са я изяли псетата. Как биха нарекли онзи човек, който мисли да строи къща и обмисля как най напред ще постави покрива във въздуха, а после ще зида стените и изкопае основите на къщата? Луд и безумен. Такива са и всички онези, които опитвайки се да постигнат външен мир в света, без вътрешен мир, и да постигнат външно щастие за хората без вътрешно щастие.                          

Християнската вяра е единствената, която всичко гради, гради от основата, а основата е Христос, твърда и неразрушима стена. Така мирът и щастието на хората, се основава на  Христа. На Христос Господ се основава вътрешния, благ и радостен мир, а върху този мир се гради и външния мир. Същото се отнася и за истинското и трайно щастие. Още по-добре е да се каже, че истинския мир и истинското щастие са като добре построена къща, а външните мир и щастие са като декоративни украшения на къщата. И да пропадне украсата къщата ще остане; но ако се разруши къщата, нима украсата ще увисне във въздуха?                

О, братя мои, християнското учение е едно разумно учение за мира и щастието. Всичко друго е лудост и безумие. Защото как биха могли слугите да зидат дворец върху собствеността на своя господар без неговото одобрение и без неговата помощ?

О, Господи, Извор на вечния истински мир и на вечното щастие, спаси ни от мира на лудите и щастието на безумните. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

                   

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски
 

 

 


[a] В българския превод е „Защото невежите ще ги убие тяхното упорство, а глупците ще ги погуби тяхната безгрижност“.


Категория: Други
Прочетен: 280 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764678
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юни, 2018  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930