Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 626537 Постинги: 1882 Коментари: 0
Постинги в блога от 13.06.2019 г.
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 31 МАЙ

 

Разсъждение

 

Този живот е духовна битка. Да победиш, или да бъдеш победен! Ако победим, ще се насладим на плодовете на победата през цялата вечност; ако претърпим поражение, ще търпим ужаса на поражението през цялата вечност. Този живот е двубой между човека и всичко антибожествено. Бог е всесилен съюзник на всеки, който искрено го призовава на помощ. „Този живот не е нито шега, нито играчка –  казва св. Иоан Кронщадски, – но хората го превръщат в шега и в играчка. Лекомислено е да се пилее[1] времето, дадено ни за подготовка за вечността, да се пилее за празни думи. Събират се гости, сядат и празнословят, а после започват да играят на това-онова; събират се за зрелища и там се забавляват… Целият живот за тях е забавление. Но тежкт на онези, които само се забавляват!“

 

БЕСЕДА за тайнството елеоосвещение

 

И мнозина болни помазваха с елей  и ги изцеряваха (Марк.  6: 13).

 

Така са постъпвали светите апостоли, па и на нас е заповядано така да постъпваме. Апостол Иаков ни пише: Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния и Господ ще го вдигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят (Иак. 5: 14 – 15). Не трябва да се вика кой да е, а свещеник и предстоятелите на църквата; не трябва да се помазва в кое да е друго име (да бъде магия), а в Името Господне; и няма да го вдигне, който и да е друг, а Сам Господ; нито пък някой друг може да му прости греховете, освен единствено Господ. Защо с елей, а не с нещо друго? Защото така е заповядано, та да покажем послушание във вярата. Защо е заповядано да се кръщаваме с вода, да се миропомазваме с миро и да се причестяваме с хляб и вино? Това е Божи избор и Божие решение, а за нас е дадено да слушаме и вярваме. Различни вещества се употребяват в различните тайнства, но благодатта е една, както и Господ е Един, а всичко е от Господа. Защо Господ използва веществени неща, за да излее Своята благодат върху нас? На Господ не му трябва вещество, а на нас,  докато сме в плът, ни трябва вещество.                                            

Снизхождайки към нашата немощ, Господ използва материята. На безплътните ангели Той дава благодат по невеществен начин. Елеят сам по себе си е безсилен, както е безсилно и което и да е вещество само по себе си, но Божията благодат е всемощна. Чрез елея Господ ни дава благодатта на Своя Свят Дух и тази благодат лекува болните, вдига разслабените, възвръща разума на лудите. О, братя мои, как неизказана е Божията благост! Какво Господ не е сторил за нас! Всички наши потребности Той ги знае предварително и за всички тях отнапред е предвидил лекарства. А от нас иска само да вярваме в Него и да изпълняваме предписаното от Него. Не е ли безочливо и срамно за нас ние често да изпълняваме съвестно предписанията на лекарите, хора смъртни, каквито сме и ние, а предписанията на безсмъртния Бог да пренебрегваме?

Господи всеблаги, със силата на Твоята благодат разтопи окаменелите ни сърца, та на смъртния си час да можем да покажем дължимата благодарност към Тебе, към Тебе, о, всеблаги и всемъдри, Боже наш. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

[1] В ориг. – да се играе с (бел. прев.).

 

Категория: Други
Прочетен: 52 Коментари: 0 Гласове: 1
13.06 05:47 - !
 

Иногда Господь забирает из нашей жизни серебро, чтобы дать золото. Главное — вовремя это понять.
Категория: Други
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 626537
Постинги: 1882
Коментари: 0
Гласове: 484
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930