Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1791598 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 04.06.2019 г.
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 22 МАЙ

 

Разсъждение

 

Как Мойсей е могъл да пости 40 дена? Как много от християнските подвижници са могли да живеят, и то да живеят продължително, в крайно въздържание от храна и питие? За плътския човек, който не познава духовния живот, това е невъзможно. Невъзможно е това да му се докаже, защото разбирането на това се постига само с опит. Когато мъчителите държали св. Василиск без хляб и вода, а след това му предложили да яде, той отказал, казвайки, че не е гладен. „Аз съм – казал – изпълнен с безсмъртна храна и няма да приема смъртна. Вас ви храни земният хляб, а мене небесното слово Божие; вас ви развеселява виното, а мене благодатта на Светия Дух; вас ви засища месото, а мене постът; вас ви укрепява телесната сила, а мене Христовият Кръст; вас ви обогатява златото, а мене Христовата любов; вас ви разкрасяват дрехите, а мене добродетелта; вие се веселите със смях, а аз се утешавам с молитвата“. Ето човек, един от многото и многото, върху когото се изпълнило Христовото слово: Не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово, което излиза от Божии уста (Мат. 4: 4).

 

БЕСЕДА за човешкото тяло[1] като храм

 

Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? Защото вие сте скъпо купени (I Коринт. 6: 19 – 20).

 

Вследствие на какво, братя, нашите тела са станали храм на Светия дух? Затова, защото сме скъпо купени. Господ Христос е заплатил за нас със Своите грижи, трудове, страдания и смърт. Поради тази цена сме се удостоили да бъдем храм на Светия Дух. Но някой ще каже: „Тази цена е платена отдавна, а ние живеем 20 столетия след това? Все едно – цената не е платена за едно [определено] време и за едно поколение, а за всички времена и за всички поколения – от Адам до Страшния Съд. И ако на земята се родят още милиарди и милиарди човешки същества, за всички тях цената вече е платена. Цената е толкова голяма и щедра, че и всичкият морски пясък да се претвори на човеци, тя ще е достатъчна. От кой миг, братя, нашите тела са станали храм на Светия Дух? От момента на нашето кръщение. Цената е платена за всички хора, но в храм на Светия Дух се превръща само онзи, който се кръсти. Какво е последствието от това, че  Светият Дух живее в нас? Последствието от това е, че ние вече не принадлежим на себе си. Когато Дух Свети се всели в нашите тела, тогава Той става Господар на нас, а не ние на Него и на себе си. Тогава, братя, ние сме близки на Светия Божи Дух. А какво означава, братя, това, че когато Господ на Тайната Вечеря умил нозете на Иуда, и когато Иуда приел от Господа залъка хляб, тогава… сатаната влезе в него (Иоан. 13: 27)? О, страшни думи! О, страшно наказание за богопредателството! Не означава ли това, братя, че ако ние се отречем от Бога, който ни мие и храни, Дух Божий излиза от нас, а на Неговото място се настанява сатаната? О, каква жестока истина! О, страшно предупреждение за нас, кръстените! Дух Светий се е вселил в нас при кръщението и ни е направил храм за Себе си. Но Дух Светий не живее в нас насила, а по нашата добра воля. Ако грешим против Него, Той ни напуска; на Неговото място се вмъква сатаната и нашият телесен храм се превръща в кочина.

О, Душе Светий, не ни оставяй. Смили се и ни прости. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

[1] В ориг. – човешките тела (бел. прев.).

 

Категория: Други
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1791598
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930