Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765603 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 13.07.2018 г.


 ДО ТЪРГОВЕЦА С.Т., КОГОТО „БОГ НЕ СЛУША"

 

Оплакваш се, че Бог не чува молитвите ти. Молил си се на Бога в много неволи и никога от нито една не те е спасил. Как да не е, чудя се, когато ето - ти си надживял неволите, а не те теб? Но позволи ми да ти задам един въпрос: ти слушаш ли Бога? В двата Свои Завета, Стария и Новия, Всевиш­ният е обещал да слуша хората при условие, че те Го слушат. Слушаш ли ти Бога, искайки Той да те слуша? Изпълняваш ли Божиите заповеди, при­държаш ли се към Неговите наредби? Ако не правиш това, тогава странно е твоето искане Бог да те чуе и послуша.

Бог слязъл на земята и умил нозете на онези, които Го обичали. За на­шия Творец е голяма радост да слуша послушните Свои чеда. Творецът е послушал Мойсей, Авраам и Иаков за всичко, за което са Го молили. Чрез естествени и свръхестествени явления Той е изливал Своята милост върху онези, които са изпълнявали Неговия закон. Ако Той не е поискал да пос­луша моите или твоите молитви, то е или защото ние не сме искали да слу­шаме Неговите заповеди, или защото молитвите ни са били неправилни. Чрез пророк Исайя Господ е казал на непослушния народ: „Кога умножават молбите си, Аз не слушам“. И малко по-нататък: „Ако поискате и послушате, ще  ядете благата земни” (Ис. 1:15,19). И така, Бог ни слуша, когато ние Го слу­шаме и не ни слуша, когато ние не Го слушаме. Не ни слуша още и тогава,  когато искаме от Него нещо вредно и неразумно. Веднъж апостолите Иаков и Иоан помолили Господа да хвърли огън от небето върху селото, което не им дало подслон през нощта.  А Той, като се обърнал към тях, смъмрил ги и им забранил. Не само, че не ги послушал, но и ги укорил. Припомни си и ти, били ли са твоите молитви достойни за човека и достойни за Бога?

И още нещо. Защо се молиш на Бога само когато си в беда? Така унижаваш себе си и оскърбяваш своя Бог. Нашият Творец иска от нас винаги да чувстваме Неговото присъствие и непрестанно да общуваме молитвено с Него.

,,Непрестанно се молете. Ако се молиш само когато те сполети беда, тогава правиш от себе си обикновен просяк и срамиш Бога, защото Го призоваваш като пожарникар само тогава, когато къщата ти гори.

Христос ни е дал право да наричаме Неговия Отец свой Отец. Може ли да има нещо по-сладостно от това? Може ли за децата да има нещо по-сладостно от това да бъдат със своите родители? Нека и ние се постараем непрестанно да пребъдваме с нашия небесен Отец със сърцето си, с мислите си и с молитвите си. Нашата молитва в дните на напредък и радост е като някакъв молитвен капитал, който ще ни послужи в дните на неволи и мъки повече от молитвите, които ще отправим, когато тези дни настъпят.

Мир на теб от Господа!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 

Категория: Други
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове: 0
13.07.2018 07:02 - КАЛЕНДАР
 

                                                            КАЛЕНДАР

 

                                                           30 ЮНИ/ 13 ЮЛИ


Събор на свс. славни и всехвални 12 апостола

Преп. Петър (Ростовски)

Свт. Софроний Иркутски

Свмч. Тимотей

Прмч. Никандър

Прмч. Теоген

Мчнц. Иоанна

Икона на св. Богородица Горбаневска

Икона на св. Богородица Баликинска

Икона на св. Богородица Волинска

Мчн. Михаил Градинар

Св. ап. Фигел

Св. 1040 мчци

Преп. Георги Иверски

Мчн. Мелитон

Св. княз Андрей Боголюбски

Св. мчн. Петър Синопски

 

 

http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/06.30_sabor_12_apostola.htm - БГ.

https://azbyka.ru/days/sv-sobor-slavnyh-i-vsehvalnyh-12-ti-apostolov - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-petr-ordynskij - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-sofronij-irkutskij - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-timofej-petropavlovskij - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-timofej-petropavlovskij - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-feogen-kozyrev - РУС.

https://azbyka.ru/days/sv-ioann-demidov - РУС.

https://azbyka.ru/days/ikona-gorbanevskaja - РУС.

https://azbyka.ru/days/ikona-balykinskaja - РУС.

https://azbyka.ru/days/ikona-volynskaja

http://pstgu.ru/download/1183108544.tom_3.pdf - РУС. 478 стр.

https://svetosavlje.org/zitija-svetih-7/31/ - Сръб.

 

 

ПО ТЕХНИТЕ МОЛИТВИ, ГОСПОДИ ИИСУСЕ ХРИСТЕ, СИНЕ БОЖИЙ, ПОМИЛУЙ И СПАСИ НАС. АМИН.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 184 Коментари: 0 Гласове: 0
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 30 ЮНИ

 

Разсъждение

 

Грижа за добруването на всички хора. Такава грижа изпълвала възвишения дух и благородното сърце на светите апостоли. Пишейки за апостол Павел, Златоуст го нарича „отец на целия свят“. „Сякаш той – казва Златоуст – е родил целия свят, така се безпокоил, трудил се и се стараел всички да въведе в Царството“. Наистина, превисоко е това звание „отец на целия свят“, но ако то може да бъде отнесено след Бога към някои други, това могат да бъдат само Христовите апостоли. По родителските си грижи за цял свят те наистина са „отци на целия свят“. Има много майки в света, които по-малко се грижат за добруването на своите деца, отколкото апостолите са се грижили за добруването на своите гонители и врагове. Своя най-голям враг – Симон Влъхва, апостол Петър два пъти спасявал от смърт – веднъж, когато народът искал да го изгори, и втори път, когато щяло да го разкъса куче. И помислете как светът се издължил на своите благодетели! Като на най-големи разбойници и злодеи! О, колко са верни думите на св. Киприан, който казва: „Докато сме в тяло, с християните се случва същото, което и на езичниците; разликата е само в духа“.

 

БЕСЕДА за силата и действието на добрите дела

 

Защото такава е волята Божия – с добротворство да обуздаваме невежеството на безумните човеци (I Петр. 2: 15).

 

Трудно е, братя, да се спори с безбожниците; трудно е да се разговаря с безумните; трудно е да се убеждават озлобените. Безбожния, безумния и озлобения трудно ще ги убедиш с думи. По-скоро ще ги убедиш чрез дела. Щом видят добрите ви дела, да прославят Бога (I Петр. 2: 12). На онези, които искат да спорят с вас, сторете добрина и ще спечелите спора. Едно дело на милосърдие по-бързо ще вразуми безумния и успокои озлобения, отколкото многочасов разговор. Ако безбожието и злобата идват от невежество, това невежество е като беснуване, което най-бързо се обуздава с добротворство. Ако ти спориш с безбожника по неговия бесовски начин, ти усилваш беса на безбожието. Ако с безумния разговаряш с ругатни, мракът на безумието се сгъстява. Ако мислиш да убедиш озлобения с гняв, само повече разгаряш огъня на злобата. Кроткото и благо дело е като водата за пожара. Спомняй си винаги за светите апостоли и за техния успешен начин за общение с човеците. Ако безбожникът те предизвиква, то не те предизвиква човек, а дявол; човекът по природа е благочестив. Ако безумен те хули, то не те хули човек, а дявол; човек по природа е умен. Ако озлобеният те преследва, не те преследва човек, а дявол; човек по природа е добър. Дяволът те предизвиква на продължителни спорове и безплодни разговори, а от доброто дело бяга. Стори добро дело в име Христово и дяволът ще побегне, и тогава ти ще имаш работа с хората – благочестиви, умни и добри. Но всичко, което правиш, прави в име Господне.

Преблаги Господи, помогни ни да вършим доброто, и в Твоето име да побеждаваме с доброто. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 170 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765603
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юли, 2018  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031