Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766379 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 29.07.2019 г.
          image

             42. Пресвета Богородица „Козелщaнскa

Празнува се на 21 февруари

 

•     Произход: украинска (Полтавска губерния)

 

•     Особена дарба: изцерява парализи, мозъчни заболявания, подтиква към по-често причастяване.

 

•     История

       Тази удивителна история се е случила през 1881 година в семейството на граф Владимир Капнист. Син на московския губернатор Иван Василиевич и потомък на бележит писател от XVIII век, той принадлежал към най-едрите земевладелци в Полтавска губерния. От поколение на поколение в Капнистовия род се предавала и родовата икона, известна сега като Козелщанска Божия Майка по името на село Козелщина.

       Съвсем ненадейно тежко се разболяла най-голямата от трите дъщери на графа, 15-годишната Мария която се възпитавала в Полтава, в училището за девици от благороден произход. Най-добрите лекари, повикани на помощ, се оказали безсилни.

       Мария била измъчвана от мъчителни болки в гръбначния стълб, които не и позволявали нито да ходи, нито да движи ръцете си без болка.

       На 21 февруари 1881 година Мария се приготвяла за поредното пътуване до Москва за консултация при професор Шарко. Завършили последните приготовления. Майката помолила нещастната Мария да почисти съгласно семейния обичай обкова на поставената в домашен иконостас фамилна икона на Божията Майка и да се помоли по-усърдно пред Застъпницата на всички страдащи и обременени.

       И в мига на гореща молитва болната внезапно почувствала в нозете си и ръцете си, лишени до този момент от всякаква сила, прилив на някаква жизнена енергия. Усещането било толкова завладяващо, че Мария с бързи движения започнала да маха от нозете си тежките стоманени шини и бинтове.

       Привлечени от радостните викове, домашните веднага притичали и видели девойката напълно здрава, уверено да се движи из стаята. Болестта отминала също така внезапно, както и дошла.

 

       • Молитва

       Весели се, земьо полтавска с цялото наше православно Отечество, защото Твоята пречудна икона, Преблагословена Божия Майко, се яви като светозарно слънце и озарява света с множеството си чудеса. Чрез нея придобиваме всичко добро и полезно на земята и биваме удостоявани с небесни съкровища. Затова Ти зовем: радвай се, винаги покланяема наша Похвало, спаси нас, които Ти се молим, едничка Надежда и вечна Радост на възпяващите Те.

 

Категория: Други
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 29.07.2019 19:25
 Рассказ об удивительном предсказании

В книге о девице Мелании-затворнице, усопшей 11 июня 1836 года, повествуется, что как-то в Елецкий монастырь, где подвизалась Мелания, прибыли мать с дочерью. Обе они приняли монашеский постриг: мать – с именем Модеста, а дочь – с именем Митрофания. Мать, будучи в преклонном возрасте, готовилась к смерти и давала дочери наказы, что нужно будет сделать после ее упокоения. Между тем судьбе угодно было, чтобы дочь умерла прежде матери. Мать-старушка очень тосковала по своей дочери. И в той скорби увидела однажды во сне Меланию-затворницу, которая ей сказала: «Хватит печалиться! Лучше постарайся во славу Божию продавать мои книги».

Успокоилась от этих слов старушка, но пребывала в удивлении, о каких книгах говорит покойница, когда она, вроде бы, и не писала, и не оставляла после себя никаких книг. А через несколько дней в монастырь пришла посылка с книгами. Это было жизнеописание Мелании-затворницы. Кто-то составил его и прислал в монастырь. И вдруг игуменья определила, чтобы старая монахиня Модеста занималась этими книгами и продавала их посетителям монастыря. Тогда и выяснился смысл непонятных прежде слов о продаже книг.

Категория: Други
Прочетен: 429 Коментари: 0 Гласове: 0
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 16 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

Вселенските събори са най-големите арени за борба на Православието с ересите. На днешния ден Църквата отбелязва спомена за първите Шест събора заедно, т.е. Първи Вселенски събор в Никея – 325 г. с участието на 318 отци. Отделно се празнува на 29 май и на седмата неделя след Възкресение. Този събор е осъдил Ариевата ерес против Бог Син. Вторият Вселенски събор в Цариград – 381 г. със 150 св. отци. Отделно се празнува на 22 май. Този събор е осъдил Македониевата ерес против Бог Дух Свети. Третият Вселенски събор в Ефес – 431 г. с 200 св. отци. Отделно се празнува на 9 септември. Този събор е осъдил Несториевата ерес против Богоматер. Четвъртият Вселенски събор в Халкидон – 451 г. с 630 св. отци. Отделно се празнува на 16 юли. Този събор е осъдил монофизитската ерес. Петият Вселенски събор в Цариград – 553 г. със 160 св. отци. Този събор е осъдил Оригеновата ерес. Шестият Вселенски събор в Цариград – 691 г. със 170 св. отци. Отделно се празнува на 23 януари. Този събор осъжда монотелитската ерес. Седмият Вселенски събор е бил [в Царигрд] през 787 г. с 367 св. отци. Този събор не се чества сега, а само отделно на 11 октомври. Този събор е осъдил иконоборческата ерес. На тези събори под ръководството на Дух Свети са осъдени всички ереси и разкрита [в пълнота] и утвърдена завинаги Православната вяря.

 

 

БЕСЕДА за участието на вярващите в Божието естество

 

Да станете участници в божественото естество (II Петр. 1: 4).

 

Как може, братя, смъртен човек да има участие в Божието естество? Как може вечното да се съедини с временното и славното с безславното, нетленното с тленното и чистото с нечистото? Не е възможно без определени условия. Апостолът посочва тези условия, а именно, те са: първото условие е от Божия страна, а второто – от човешка страна. Като условие от Бога той посочва божествената Негова сила [Която] ни е подарила всичко потребно за живот и благочестие; а като условие от страна на човека – като отбегнете световното разтление от похоти. Бог е изпълнил Своето условие и чрез познаване Оногова, Който ни е призвал със Своята слава и съвършенство, ни е дарувал Своята сила. Сега е ред на човек да изпълни своето условие, т.е. да познае Христа Господа, като отбегне световното разтление от похоти. Господ Христос първо отворил небето и всички небесни благапа след това призовал хората – да пристъпим и приемем тези блага.  Как ни е призовал? Дали само с думи? И с думи, но не само с думи, а и със слава и добродетели – със слава, т.е. със Своето славно Възкресение; и с добродетели – т.е. със Своето чудно служение и страдания. С това Той ни е призовал да приемем превеликите обещания, та да имаме участие в Божието естество. Но за да можем да познаем Христос и Неговия призив, трябва предварително да отбегнем световното разтление от похоти. Ако не ги отбегнем, ще останем слепи за Него, за Неговата слава и добродетели, и глухи за Неговия призив. О, братя, каква превелика е Божията милост за нас! По тази превелика милост Божия, на нас, смъртните, ни се предлага осиновение от Безсмъртния, и на нас, грешните, вграждане в прославеното Тяло на Господа Иисуса. Но само под условие, което не е велико бреме, нито тежък кръст.

О, Господи Иисусе, изпълнение на всички обещания и Извор на всичко добро, изцели ни от нашата слепота и от нашата глухота и ни дай сила да отбегнем световното разтление от похоти. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 250 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766379
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031