Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765406 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 24.08.2017 г.

 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 11 АВГУСТ

 

Разсъждение

 

Ако човек тръгне по пътя на правдата, нека да върви само по пътя на правдата с двата крака, а не да стъпва в пътя на правдата с единия крак, а с другия – в пътя на неправдата. Защото Бог чрез пророка е казал за праведника, ако извърши неправда: И праведник, ако отстъпи от своята правда… Всички негови добри дела, каквито е вършил, не ще бъдат спомнени: поради беззаконието си, що е вършил, и поради греховете си, с които е грешил, той ще умре (Иезекиил. 18: 24). Влашкият княз Радул бил човек праведен и вършил много добри дела. Той извел Св. Нифонт от робството в Одрин и го поставил за архиепископ в Букурещ. Но веднъж извършил страшно беззаконие: дал своята сестра за жена на покварения молдовски княз Богдан, при още живата Богданова жена. Радул не искал да чуе Нифонтовите възражения. Нифонт му предрекъл злощастен край, отлъчил го публично от Църквата и си излязъл от Влахия. Скоро във Влашко настанали суша и голям глад, а Радул легнал от неизлечима болест – цялото му тяло се покрило с рани и от смрадта им никой не можел да се приближи до него. След като го погребали, гробът му три дена се тресял, както някога гробът на царица Евдоксия – гонителката на св. Иоан Златоуст.

 

 

БЕСЕДА за това как с греха се появява и грозотия

 

И вместо благовоние ще бъде зловоние, и вместо пояс ще бъде въже, и вместо накъдрени коси – плешивина, и вместо широко наметало – тясно вретище, вместо хубост – жигосване (Исаия. 3: 24).

 

Това са думи за разточителните и безпътни жени, за дъщерите сионски, [които] се гордеят и ходят с вирнати шии, и прелъстяват с погледи, и ситно стъпват, и с верижки на нозете дрънкат. Кое направило горди еврейските жени? Дали добродетелта? Добродетелта не възгордява, защото добродетелта е лек против гордостта. Дали силата на народа или стабилността на държавата? Не, напротив. Пророкът пророкува близкото робство на народа и гибелта на държавата. И като една от главните причини за робството и гибелта посочва суетния разкош, духовната нищета и безпътието на жените. Е, кое, значи, ги е направило тъй горди и надменни? Накитите и шевиците, нанизите и верижките, ресните и фибите, жартиерите и коланчетата, гримовете и пръстените, чантичките и огледалцата. Ето, това ги направило горди и надменни! Всъщност, то е израз на безумна гордост, а истинската причина за гордостта е духовната нищета. От духовната нищета идва и гордостта, а тази външна шарения, с която жените гиздят своето тяло, е само ясна демонстрация на безумна гордост. Какво ще излезе от всичко това накрая? Смрад, разпуснатост, плешивина и жигосване. Това ще стане тогава, когато народът падне в робство. Както става обикновено: първо духът се поробва от плътта, па след това и от външните врагове. Но това ще се случи и когато дойде неизбежният завоевател на нашите тела – смъртта. Парфюмите няма да помогнат в гроба, в царството на смъртта. Няма да трябват коланчета за оголените кости на кръста. Нито плетените коси ще спасят от плешивост черепа, и красотата не ще остане от черното жигосване. Това е неизбежната участ и на най-префърцунените жени. Но това не е най-голямото нещастие. Най-голямото нещастие е, че душите на тези жени в смрад, разпуснатост, плешивина и жигосани ще застанат пред Бога и пред небесната войска на прекрасните Божи ангели и праведници. Защото смрадта на телата означава смрадта на душата от блудната похот; разпуснатостта на телата означава ненаситността на плътта за плътски наслади; телесната голота – голота на душата откъм добри дела и чисти мисли; жигосаната плът – изгорени съвест и ум.                                                                                                                                            О, колко е страшно видението на Исаия, син Амосов, страшно било тогава, страшно е и днес; страшно е, защото е истинско.

Господи свети пречисти, помогни на жените, които се прекръстват с Твоя Кръст, да си спомнят за своите души и да ги очистят преди Твоя праведен Съд. Та душите им заедно с техните тела да не бъдат обхванати от вечна смрад. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

Категория: Други
Прочетен: 213 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765406
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Август, 2017  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031