Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1791790 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 20.08.2018 г.
 

ДО БАЩАТА, КОЙТО ТЪРСИЛ НАВСЯКЪДЕ ЛЕК ЗА СВОЯ СИН

 

Търсил си лек за него, но напразно. Чувал ли си за някой знахар, отивал си. Ходил си и в Босна при ходжи за муски. Накрая, когато нищо не помогнало, извикал си и свещеник. Но и молитвата на свещеника не помог­нала. Синът ти боледувал, боледувал и умрял. Животът ти загубил цел и смисъл. Мислиш за самоубийство. Снабдил си се с отрова, сложил си я под възглавницата си и по цяла нощ размисляш - да я изпиеш ли или не. Пи­таш: защо Бог те измъчва така?

И аз нещо ще те попитам. Защо ти измъчваш Бога? Защо измъчваш приелия за теб кръстни мъки Иисус Христос? Той е претърпял тежки страдания, за да спаси хората от лъжливите богове, от лъжливите спа­сители и от всички тъмни сили, които действат чрез тях. И въпреки това ти си пренебрегнал Него, Единствения и Истинския, и си отишъл да търсиш помощ при Неговите врагове - гадатели и знахари. Христовият апостол съветва така: “Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Тосподне. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне” (Иак. 5:14-15). Наистина ти си повикал свещеник, църковен презвитер, за да се помоли над болния, но кога? След като си обико­лил всички гадатели и знахари! Най-напред си разгневил Онзи, Който единствен дава живот и здраве, и тогава си започнал да го молиш. И то кой знае с какво сърце и с каква вяра! Нашият Бог е бърз помощник на онези, които с цялото си сърце и с пълна вяра се обръщат единствено към Него. А който се моли и на Бога, и на демона, остава без помощ, за­щото Бог не иска, а демонът не може да му помогне. Свети пророк Илия е казвал на народа, който имал раздвоено сърце: „Още ли ще куцате на два крака? Ако Господ е Бог, вървете след Него; ако ли Ваал (т.е. сатанинският идол) - вървете след него” (3 Цар. 18:21). А когато се разболял цар Охозия, той не потърсил помощ от Живия Бог, а изпратил слугите си в Акарон при Веелзевул, да попитат дали ще оздравее. Като чул за това, свети Илия отишъл при царя и му казал: „Тъй говори Господ: задето праща прате­ници да питат Веелзевула, акаронското божество, като да нямаше в Израиля Бог да питаш за словото Му, - ти няма да се дигнеш от постелята на която си легнал, а ще умреш” (4 Цар. 1:16).

Ето така и ти си измъчил и разгневил Бога - нека ти прости. Благо­дари Му за това, че и сина ти е взел, и теб е запазил от самоубийство и душевна гибел. Благодари Му също, че ти е оставил време за покаяние. Предай се отсега нататък с цялото си сърце само на Него. И Неговата лю­бов ще укрепи живота ти, ще освети пътищата ти, а на сина ти ще дарува Небесното царство.

Мир на теб от възкръсналия Христос!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

Категория: Други
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове: 0
 
ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 7 АВГУСТ

 

 

Разсъждение

 

 

Недей да се притесняваш за праведника, нито завиждай на грешника. Винаги помни, че Господ Христос възкръсна от мъртвите и победи позорната смърт, а Ирод, Иуда, Нерон, Иулиан Отстъпник, Валериан, Лъв Арменец и други христоборци, със своята позорна смърт, умъртвили временните си успехи и победи. Завистници оклеветили св. патриарх Наркис в нарушаване на целомъдрието. Невинният Наркис се отдалечил в пустинята и много години прекарал в безмълвие и търпеливо очакване Бог да стори необходимото. След него се сменили трима патриарси и тогава била открита на хората неговата невинност. Всички настояли да напусне пустинята и да се върне на своя престол. Тъй Бог оправдава праведника. Кръвожадният цар Валериан със сатанинска страст убивал християните по целия свят. И как свършил? Във война с персите бил победен и заловен от цар Сапор (Саворий). Сапор не пожелал веднага да го убие, а го използвал за камък [върху, който стъпвал], когато искал да се качи на коня си. Всеки ден слугите му довеждали коня заедно с Валериан и Сапор с наслаждение стъпвал върху врата на римския цар, та по-лесно да се качва на коня си. Който сее зло семе, зла жътва жъне.

 

 

БЕСЕДА за новия закон от Сион

 

 

От Сион ще излезе законът и от Иерусалим – словото Господне (Исаия. 2: 3).

 

 

За новия закон и за новото слово говори пророкът. Старият закон е даден на Синай, новият ще дойде от Сион. Старият закон е даден чрез Мойсей, а Новият ще го донесе сам Господ Христос. Онзи бил предназначен само за евреите, а Новият ще бъде предназначен за всички народи, за целия човешки род. И макар тези пророчески думи да са ясни, евреите не успели да ги разберат, пък и до ден-днешен не ги разбират. Заради окаменелите им сърца смисълът на тези слова е закрит. Към кого те отнасят тези думи? Към никого. Как те тълкуват тези думи? Никак. Те преминават покрай тях като слепец покрай отворена врата. Ако биха разбрали тези думи, нима биха постъпили тъй, както са постъпили с пророците и с Предсказания? Нима щяха да прережат Исаия с трион, а Христос да разпнат на кръст? Мойсеевия закон евреите смятали за единствен и последен Божи закон. Затова не могли да видят смисъла в пророчествата в Новия закон от Сион, т.е. от Давидовия дом (защото Давид прославил Сион). Но ако евреите не могли чрез Стария закон да разберат Новия, ние християните можем чрез Новия закон да разберем Стария. Те имали само дърво без плодове, а ние имаме и дървото, и плодовете. Те имали само предобраза без същността, а ние имаме и същността, и предобраза. Те очаквали обещанията и то неправилно разбрани, а ние имаме обещанията и изпълнението им.

О, Господи всебогати, който си ни обогатил с Твоя духовен закон и с Твоите животворящи слова, на Тебе единствения се покланяме и на Тебе се молим: дай ни мъдрост и сила да живеем по Твоя закон и да опазим Твоето свято слово. Да не обеднеем пред Тебе, ние, които Си обогатил. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

Категория: Други
Прочетен: 215 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1791790
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Август, 2018  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031