Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2017 06:55 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 24 ЮНИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 242 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.07.2017 06:57


 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 24 ЮНИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Една от разликите между красноречивата елинска философия и християнската вяра е тази, че елинската философия може с ясни думи да се изложи и с четене да се усвои, докато християнската вяра, не може да се обясни само с ясни думи, нито пък, още по-малко само с четене да се усвои. При изложението на християнската вяра е необходим и примера на проповедника, а за разбирането и усвояването е необходимо освен четенето, и упражнението на читателя. Когато патриарх Фотий прочел словото на  Марк Подвижник за духовния живот, той открил известна неяснота при написаното, за която, той мъдро отбелязва, че „не произлиза от „неясно изложение, а от това, че изложеното, по-добре се разбира посредством опита ( отколкото от думите ), и не може да бъде обяснено само с думи… И това - добавя великия патриарх – не е случай само в тази беседа, нито само единствено при този мъж, а при всички които са се потрудили да изложат подвижническите закони, страстите и упътванията, които, по-добре се разбират от самото дело ( опит ).

 

БЕСЕДА против злорадството

 

Недей се радва, кога врагът ти падне, и сърцето ти да се не весели, кога се той препъне ( Пртч. 24, 17 )

 

Човек е, не се радвай на неговото падение. Брат ти е, нека сърцето ти да се не весели, когато пропадне. Бог го е сътворил за живот, и Бог не се радва на неговото падение. И ти не се радвай на онова, за което Бог скърби. Когато човек пропадне, Бог губи; нима ти да се радваш за загубата на твоя Творец, на твоя Родител? Нима когато ангелите плачат ти ще се веселиш? Когато твоя неприятел падне, моли се Богу за него, Бог да го спаси, и благодари на Бога, че не си паднал ти. От един и същи материал сте и ти и той, като две гърнета от ръцете на грънчаря. Ако едното гърне се счупило, трябва ли второто да се смее и радва. Виж, малкото камъче, което е счупило онова гърне, чака само някоя ръка да го вдигне и да разбие и това гърне. От един и същи материал са и двете гърнета, и малкото камъче може да строши стотина гърнета.                      Когато се изгуби една овца, трябва ли останалото стадо да се радва? Не, не трябва да се радва. Защото, погледни, пастирят оставя стадото и разтревожен тръгва да търси изгубената овца. Затова не се радвай, когато твоя неприятел падне, защото твоя Пастир и негов Господ Иисус Христос, не се радва на неговото падение.

      О, Господи Иисусе Христе, Пастирю добрий, изрини злорадството от нашите сърца, и вместо него насади в сърцата ни съжаление и братолюбие. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски   





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764959
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031