Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2017 06:18 - ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ" - 4 АВГУСТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 211 Коментари: 0 Гласове:
0



 


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 4 АВГУСТ

 

РАЗСЪЖДЕНЕ

 

 

Искайте, и ще ви се даде, е казал Господ ( Мт.7: 7 ). Както родителят дава на своите деца всичко, което децата искат и е за тяхна полза, така и човеколюбивия Бог дава на хората всичко, онова, което искат и им служи за спасение. Свети Козма, като монах на Света Гора, искал две неща, а именно - да проповядва Евангелието на народа и да пострада като мъченик за вярата. За един светогорски монах, обвързан с обетите към своя манастир, и двете желания изглеждат недостижими и неизпълними. Но за Бога всичко е възможно. И двете желания на Козма Бог изпълнил напълно. Неописуема била Козмината радост, когато получил благословение от патриарха, че може да излезе от Света Гора и да иде между народа да проповядва Евангелието. И още един, подобен, радостен момент е имал - той бил тогава, когато слугите на турския паша му съобщили, че по пашовото нареждане трябва да умре. Изпълнен с радост, светецът преклонил колена, благодарил на Бога, че е изпълнил и двете му желания, и предал тялото си на смъртта, а душата си на живия Бог.

 

 

БЕСЕДА за болестта на богоотстъплението

 

Цяла глава е в рани, и цяло сърце е изнемогнало ( Исая 1, 5 )

 

 

Бог е източник на здраве, братя, Бог Саваот. Излезте на Божията височина вие, чиято глава е замаяна от излишни дела, и още, от излишни грижи, па вдъхнете здраве, което е от Бога и идва само от Бога. Болната глава[1] - това са водачите и старейшините народни, а изнемогналото сърце - това е народът. Пророкът представя целия народ като едно тяло, и показва, че с народното тяло се случва онова, което и с човешкото тяло, а именно; когато един телесен орган е болен, то само този орган е болен, ала от болестта на този един орган, цялото тяло усеща немощ. Тъй било и при Израилския народ - боледувала главата, и от главоболието сърцето е изнемощяло. Водачите и старейшините Израилски отстъпили от Божия закон, и тръгнали след своите си прищявки[2] като след водач. След своя плътски разум, объркан и преобъркан от светски нагласи, и вместо Божия закон го  поставили за свой водач към „истинския“ живот. И попаднали в непрогледния[3] мрак на идолопоклонническите заблуждения. А от побърканата глава изнемогнало сърцето. Сърцето по-трудно се отдалечава от Бога отколкото главата, народът по-трудно се отдалечава от Бога, отколкото неговите старейшини, ала когато главата дълго боледува, тогава и сърцето отстъпва. Заради виновните водачи, накрая и народа кривва от пътя. Това е  видение на Исаия, син Амосов – истинския пророк. Наистина, видението е истинско, и за тогава, и за сега, и за Израилския народ, и за сегашните народи.                             

Вгледайте се, братя, в онзи народ, който най-добре познавате, и отсъдете сами дали главата е болна и сърцето изнемощяло?                                           

О, Господи истински и праведни, просвети с Твоята светлина, главата на всеки народ, и укрепи с Твоята сила сърцето на всеки народ. Та да се не радва нашия неприятел и да каже, че Си ни оставил. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 



[1] В Бг. син. превод - глава … в рани

[2] В ориг. - чувства

[3] В ориг. - безизходния




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1778276
Постинги: 3851
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930