Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2017 09:19 - ЗА СПАСЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ГРЕШНИЦИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 192 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ДО
 СЪЩИЯЗА СПАСЕНИЕТО НА ВСИЧКИ ГРЕШНИЦИ

 

 

Tи би искал Бог на Своя Страшен съд да помилва всички грешници. От­ново изкушаваш Христос, както Го е изкушавал Божият враг на Планината на изкушението. „Ако си многомилостив Син Божи, помилвай Иуда, Каин и всички големи грешници и ще Ти се поклоня!" - така може да бъде изразено твоето изкушаване на Христос. На това Самият Господ би могъл да ти отговори: „Не съм ли се показал достатъчно милостив, когато от Своята вечна слава съм се спуснал в човешкия мрак и съм предал изцяло Себе Си в жертва за хората? Как да помилвам онези, които никога не са поискали от Мен помилване? Онези, които до последния си дъх са презирали предложената им Моя милост? Онези, които са проливали като вода кръвта на моите верни последователи? И които докрай са останали слуги на сатаната?"

 И какво е това сега, смъртни хора да се сравняват по милост с премиблагивия Бог и дори да се показват по-милостиви от Него? Изпитай дълбоко себе си и виж колко ограничена и нищожна е човешката милост. Изпитай себе си, лесно ли би простил на приятел, който три пъти се закълне, че не те познава? Би ли простил на човек, който гони с меч твоите роднини и ги изтребва? Би ли простил на някой, който се подиграва на всичко най-свято за теб? А Господ е простил на Петър, който три пъти се отрекъл от Него. Прос­тил е на Савел, който е гонел Неговите последователи, Неговите роднини. Простил е и на Августин, който се е подигравал на християнските светини. Простил е и на всички онези, които от сърце са се покаяли и са превърнали своето противене в ревност по Бога и Божията светиня. Дори на Страшния съд Той ще прости на всички, които макар и в смъртния си час са се покаяли за своите грехове, изповядали са Христос като Син Божи и от дъното на ду­шата си са отправили към Него молитва за спасение. Ще прости и на онези, които в Негово име са показали поне толкова милост, че да напоят с чаша студена вода един от най-малките Негови последователи.

Но всичко това не е достатъчно за онези, които изкушават Бога! Не е достатъчно за онези, които не са разбрали от опит какво означава да простиш и какво означава да се покаеш. Те не знаят колко много Божията милост превъзхожда нашия ум. Не знаят и колко дълбоки са Христовите рани за човешкия род. Те биха искали Бог да смеси царството на вечната светлина с мрак; доброто и злото да се смесят на небето, както са смесени на земята. Биха искали Каин, Иуда и всички братоубийци, безбожници, кръвници, развратници, крадци, светотатци, хулители на Бога - всички, всички злодейци - на последния Съд да застанат от дясната страна на Христос заедно със светците, мъчениците и праведниците, а от лявата Му страна да не остане никой! Нима това е справедливо? Нима е справедливо да се даде еднаква заплата и на онези, които дори и късно вечерта не са отишли да работят на нивата на Стопанина, и на онези, които са работили цял ден? Нима е милост това - да смесваш светлината с мрака, истината с лъжата, пшеницата с плевелите?

О, човече, кой си ти да учиш на правда Онзи, Който е основал правда­та? И да напомняш за милостта на Онзи, Който от милост към хората се е оставил да бъде разпънат на кръст за тях? Поклони се на Неговата свята пра­вда и на необозримата дълбина на Неговата милост и молитвено извикай към Него: „Всемилостиви, помилуй и спаси мене, грешния!".

 

 

Автор - св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до 
други човеци !

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1782628
Постинги: 3852
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930