Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 05:11 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 9 ЯНУАРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 217 Коментари: 0 Гласове:
0





 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 9 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

Православната Църква учи хората на съвършена любов и в същото време ги учи на послушание, от което произтичат ред и благоустройство между вярващите. Епископите са длъжни да са послушни към Господ, свещениците – към епископите, вярващите – един към друг. За това е писал св. Игнатий: „Вие сте длъжни да се подчинявате, без каквото и да е лицемерие; онзи, който мами своя видим епископ, се надсмива над Невидимия… Умолявам ви, старайте се да вършите всичко в единодушие Божие, под предстоятелството на епископа, който представлява Бога, и на презвитерите, които съставляват събора на апостолите…, не мислете, че е правилно онова, което самоволно вършите самостоятелно“.

 

БЕСЕДА за грижите относно спасението на нашите ближни

 

Никой да не търси своята полза, а всякой – ползата на другиго (I Коринт. 10: 24).

 

Това е принцип на светиите Божии и сега, и в миналото, отначало докрай. Той е основоположен и обществен принцип. На този принцип може да се основе най-съвършеното, най-богоугодното и най-щастливото човешко общество. Спасоносен принцип за уреждането на всяка трудност, с която съвременните хора се борят, борят се без победа и без надежда. Светата душа се грижи за своите съседи, близки и далечни; грижи се къде ще пренощуват бездомните, как ще се нахранят гладните, с какво ще се облекат голите. Грижи се и се моли Богу да се спасят нейните съседи; да изпълнят сърцето си с любов  към Бога; да насочат ума си към Бога; нечестивите да оставят пътя на нечестието; колебаещите да се утвърдят във вярата; утвърдените да устоят; покойниците да видят Лицето Божие; живите да бъдат записани в Книгата на Живота в Царството на светлината. Но внимавайте, братя, също тъй, дума по дума [с изопачаване на думите] може да звучи и дяволският принцип, разрушителен и враждебен – никой да не гледа как да запази тялото си неосквернено, как да го запази в чистота от греха, а всеки да се стреми да оскверни чуждото тяло и да го унищожи. Никой да не гледа как да спаси своята душа, а всеки да се стреми как да очерни чуждата душа, да я оклевети, ограби и погуби. Никой да не гледа как да съзида и обнови своя дом, а да се стреми да подпали и разруши чуждия дом. Никой да не гледа как да напълни своя хамбар, а всеки да гледа как да окраде и изпразни чуждия хамбар. Виждате ли, братя, как този принцип [като се изопачи] може да е принцип на доброто и принцип на злото[1]; двуостър меч; ангел или сатана. Вижте как този принцип, облечен в сатанински дух, в днешно време е взел връх навсякъде.

О, Господи Душе Светий, Който чрез езика на Божиите апостоли си излял в света като слънчеви лъчи свети слова, за да ни осветят, а не да ни изпепелят, помогни ни да ги изпълним в истинския им небесен смисъл, за слава на Триединния Бог и за спасение на нашите души. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин. 

 

Автор Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 


[1] [1] Т. е. – превратно тълкуване на I Коринт. 10: 24. Вероятно св. Николай има предвид съществуващите  по негово време безбожни анархистични и нихилистични учения, прокламиращи принципа „Колкото по-зле, толкова по-добре“ (бел. прев.).

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1767082
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031