Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 05:29 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 28 ЯНУАРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 228 Коментари: 0 Гласове:
0



 


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 28 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Отсъствието на завист в светиите е еднакво поразително и чудно състояние. Светиите не само не позволявали завистта да плени техните сърца, ами с все сила се трудели да възвисят своите приятели, а себе си да смирят. Когато веднъж св. Иларион Палестински посетил св. Антоний  в Египет, св. Антоний извикал: „Добре дошъл, Деницо – утринна звездо!“. На което св. Иларион отговорил: „И ти да си здрав,  светли стълпе, който поддържаш вселената!“. Когато хвалили св. Макарий като монах, светията отговарял: „Простете братя, аз не съм монах, а само изглеждам като монах!“. Когато някои казали, че св. Сисой е достигнал в съвършенството св. Антоний, Сисой отговорил: „Ако имах само една мисъл Антониева, щях да съм като огън!“.

 

БЕСЕДА за Човека, Когото никой не познава

 

Кой си Ти? Иисус им отговори: Аз съм това, което ви и говоря отначало (Иоан. 8: 25).

 

Господ Иисус Христос е начало на сътворението, начало на обновлението, начало на спасението, начало възкресението и безсмъртната слава. Където в света има желание да се изкорени някое зло, Той е началото. Без Него е невъзможно. Където в света има желание да се стори нещо добро, Той е началото. Без Него е невъзможно. Ако има желание за изкореняване на несъгласието и злобата в семейството, в селото, в града, в целия свят, без Него е невъзможно. С Него трябва да се започне. Има ли желание за въдворяване на добра воля, мир, любов и съгласие в семейството, в селото, в града, в народа, в целия свят, без Него е невъзможно. Той е началото. Защо без Христа не може да се изкорени злото и да се насади доброто? Защото всяко зло е от греха, а греховете само Той може да опрощава. Когато Той и само Той опрости греха, тогава грехът е изтръгнат от корен. А никакво добро не може без Него да се насади, защото у Него е цялата  съкровищница на доброто, всичкото семе на доброто. Той е единственият сеяч на световната нива. Апостол Павел, който е разбирал по-добре това от нас, казва: Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява (Филип. 4: 13), а без Иисуса Христа кой може да започне да се лекува от злото в себе си, да лекува другите от зло и да насажда доброто в себе си, и да насажда доброто в другите? Никой, наистина никой. Затова, братя, ако сме решили да изкореним злото от себе си и от другите, и на мястото на злото да насадим в себе си и в другите доброто, да започнем с началото, т.е. да започнем с Победителя на злото и Сеяча на доброто – с Господ Иисус Христос.

 

О, Господи Иисусе Христе, бъди ни начало във всяка борба против злото, и във всяко добро дело. На тебе слава и похвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

                                                                   




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764781
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031