Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2018 03:24 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 1 ФЕВРУАРИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 249 Коментари: 0 Гласове:
1





 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 1 ФЕВРУАРИ

 

Разсъждение

 

Предсмъртна молитва на свети Трифон: „Господи Боже на боговете и Царю на царете, Най-Свят от всички светии, благодаря ти, задето си ме удостоил да завърша подвига без колебание. И сега Ти се моля да ме не докосне ръката на невидимия демон, за да не ме свлече в бездната на погибелта. Но нека светите твои ангели да ме въведат в Твоите прекрасни селения и ме направят наследник на желаното Твое Царство. Приеми душата ми и чуй молитвата на всички онези, които ще Ти принесат жертва за мой спомен; от Твоя свят чертог погледни на тях – дарувай им обилни и нетленни дарове. Защото ти Единствен Си благ и милостив Дародавец вовеки. Амин“. След като св. Трифон пострадал в Никея и над мъртвото му тяло станали много чудеса на изцеление, никейските граждани искали да го погребат в своите гробища. Но светецът се явил във видение някому и изказал своето желание да го пренесат в неговото село Кампсада, където някога пасял гъски, и там да го погребат.

 

БЕСЕДА за Словото Божие, което очиства като огън

 

Вие сте вече чисти чрез словото, що съм ви проповядвал (Иоан 15: 3).

 

Чрез Словото Господ е сътворил света, чрез Словото е обновил света, чрез Словото опрощава греховете, цери болестите, прогонва злите духове, укротява бурите и ветровете. Със Своето свето Слово и сега очиства хората, та като са чисти, да принесат плод. Като лозе, което се реже и чисти. Словото на Господа е мощно, защото излиза от Всесилния. Чрез Словото на Господа са сътворени небесата (32: 6). Словото Господне е светло като слънце, но когато трябва, и изгарящо като слънце, и изгаря всичко онова, що е против Господа. Словото Господне е сладко като мед, но когато е потребно, и горчиво като лекарство. Словото Господне е добре дошло като приятел, който чука на вратата точно когато е най-необходим, но когато трябва, Словото Господне е като съдия, който ни заварва в греха и съди без да търпи оправдания. Словото Господне е истинно, праведно, мъдро, милостиво – затова е тъй всесилно. Никой и нищо не може да му противостои – нито на небето, нито на земята. И човешкото слово е силно, когато е истинно, праведно, мъдро и милостиво. Но както една лоша болест може да изнури и отслаби [даже] исполин, та да стане по-безсилен и от дете, тъй лъжата, неправдата, безумието и немилосърдието обезсилват човешкото слово и то замязва на безсмисленото лаене на лисицата срещу луната. Който си пести думите, кове от тях чисто сребро. А който безмилостно ги разпилява, той смесва среброто с пръст.

Твоето Слово, Господи, е живот и истина. Очисти ни с Твоето всесилно Слово, тъй както си очистил апостолите. Та да принесем много плод и да се удостоим с Твоето Царство. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1793161
Постинги: 3856
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930