Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2018 07:43 - ИЗ "ОХРИДСКИ ПРОЛОГ" - 25 МАРТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 274 Коментари: 0 Гласове:
1



 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 25 МАРТ

 

Разсъждение

 

Попитали авва Атанасий: „Как тъй Синът е равен на Отца?“. Той отговорил: „Както очите са две, а зрението – едно“. Отличен отговор! Покрай това можем да добавим: както ушите са две, а слухът – един. Също тъй и за трите божествени ипостаси – като три свещи, а една светлина.

 

БЕСЕДА за всесилното Слово Божие

 

У Бога няма да остане безсилна ни една дума (Лк. 1: 37).

 

Бог казал: Да бъде светлина. И биде светлина. Докато Бог не казал, нямало светлина. И никой никога не би узнал какво е светлина, ако Бог не бе казал и докато се не бе появила светлината. Също както когато Бог казал, се появили водата и сухата земя, звездният свод и растенията, животните и най-накрая човекът. Докато Бог не казал, нищо от всичко това го нямало, нито имало нещо друго освен Бога, който да знае, че това може да съществува. Със силата на Своите думи Бог е сътворил всичко, сътворено на небето и на земята. Всичко, което Бог е пожелал да бъде, и е казал да бъде, то трябвало да стане и не можело да не стане, защото словото Божие е неотменимо и творческо. Сътворението на света е велико чудо на Божието Слово. Сътворявайки всички твари, Бог, отново със Своето Слово, е определил ред и начин на съществуването на всички твари и в отношенията на тварите спрямо тварите. И този ред и начин, които Бог е определил, са велико чудо на Словото Божие. Има ред и начин, видими и разбираеми за нас, хората, но има ред и начин, невидими и недостижими, които са тайна на Светата Троица, случили се и случващи се, които хората наричат особени чудеса. Една такава тайна[1] е непорочното[2] зачатие в утробата на Пресвета Дева Мария на Господ Иисус Христос. То изглежда невъзможно[3] във видимите и достъпни ред и начин, но то не е въобще невъзможно за невидимите ред и начин. И Рождеството[4] наистина е велико чудо, вероятно – най-голямото чудо, което е открито на нас, смъртните. Но и целият сътворен свят е чудо, и целият видим и достъпен ред и начини са чудо, и цялото това чудо е станало със Словото Божие, значи, също както и това, че Господ е заченат в девическа утроба. И това, и онова станало със силата на Словото Божие. Затова на въпроса на Пречистата, който е въпрос и на всички поколения: Как ще бъде това?, дивният Гавриил отговаря:  У Бога няма да остане безсилна ни една дума.

О, Господи Боже, Сътворителю наш, безсмъртни и всесилни Чудотворецо, вразуми нашия ум повече да не се съмнява, но да вярва; вразуми и нашия език, та повече да не пита, а да прославя Тебе. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 


[1] В ориг. – поява (бел. прев.).

[2] В ориг. – без мъжко (бел. прев.).

[3] В ориг. – прекъсване (бел. прев.).

[4] По-горе се говори за зачатие, а тук за рождество. Но от долните редове ще се изясни, че няма грешка в текста (бел. прев.).




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1798985
Постинги: 3863
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930