Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2018 09:10 - ДО ЗЕМЕДЕЛЕЦА СВЕТОЛИК ДЖ.: ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЕДИН ДУХ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 360 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
ДО ЗЕМЕДЕЛЕЦА СВЕТОЛИК ДЖ.: ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЕДИН ДУХ

Казваш, че между човешките синове са се възцарили зло и разединение. Ти би искал „всички хора да имат една душа". Разбирам какво искаш да кажеш, въпреки че се изразяваш двусмислено. Когато казваш „една душа", ти имаш предвид „един дух", както е според Светото Писание. Не може  всички хора да имат една душа. Всеки човек има своя неповторима душа,  която му е дадена, за да се грижи за нейното спасение. Възможно е обаче един и същ дух да живее в мнозина и дори във всички хора по света, стига  само те да поискат това. Както приемаме, всеки със своите очи, една и съща слънчева светлина, или дишаме, всеки със своите гърди, един и същ въз­дух, така всички можем да бъдем осветявани, оживотворявани и движени от  един и същ дух - от Дух Светии.

За първите християни е писано, че са били единодушни, но това не означава, че са имали една душа, а че са били напоени, изпълнени със сила и осветени от един и същ Дух Светии, Същият, Който е слязъл във вид на огнени езици върху апостолите на Петдесетница: „Дух Светии, светлина и живот, Дух на премъдрост и разум, Бог и боготворящ, Огън, от Огъня изхождащ"1. Този Дух Небесният Отец дава на ония, които Му искат, както е казал Спасителят (Лук. 11:13).

Има хора, които могат да бъдат обединени и с помощта на злия дух, като например разбойниците, престъпниците, лихварите и грабителите. Но единството им означава, че те заедно бързат към обятията на вечната смърт. А ние нека бъдем едно в Светия Дух; това единение ще ни даде свет­лина, сила, доброта и Вечен Живот. Затова помоли се и ти на Светия Дух, както цялата Църква Му се моли отвека, да просвети всички нас, близки и далечни, и да ни помогне:

Царю Небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, Съкровище на благата и Подателю на живота: ела и се всели в нас, все още враждуващите жители на Балканите, и внеси мир помежду ни; Ела и се всели в нас, най-бързите подражатели на чужди заблуди и по­роци, и ни очисти;

Ела и се всели в нас, съедини ни, стопли ни с херувимското боголюбие и братолюбие на великите балкански светци и герои. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765334
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031