Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2018 05:16 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 29 ЮЛИ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 207 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 29 ЮЛИ

 

Разсъждение

 

С истинско покаяние, сълзи, молитва и добри дела и най-омърсената душа може напълно да се очисти и промени. Затова бъди внимателен и не си спомняй злорадо за греха на покаялия се грешник, но благодари на Бога и се удивлявай как тъмнината е станала светлина и от тинята – бистра вода. Египетският цар Амасис бил от незнатен род и като станал цар, хората, като знаели неговия произход, не го почитали. За да надхитри човеците и да получи тяхната почит, той взел един меден леген, в който, според обичая, посетителите на двореца измивали краката си, дал го да го претопят и от него да направят образа на някакъв идол. След това царят поставил идола на улицата. Хората, като видели идола, почнали да му се кланят и да му отдават божествена почит. Царят разкрил от какво е направен този идол. Хората разбрали какво искал царят да покаже с това – че те не трябвало да мислят какъв е бил той преди това, а какъв е сега. Хората започнали да отдават на царя царски почести.

 

БЕСЕДА за забавянето на Страшния Ден по милост Божия

 

 

Господ не се бави да изпълни обещанието Си, както някои смятат това за бавене; но дълго време ни търпи, понеже не желае да погинат някои, а всички да се обърнат към покаяние (II Петр. 3: 9).

 

 

Божията милост, братя, отлага онзи ден, който е пламтящ като пещ (Мал. 4: 1). Нека, следователно, подигравачите, които казват: Де е обещанието за Неговото пришествие? – да се засрамят. Не Бог е забравил Своето обещание, а грешниците са забравили самите себе си. А Бог по Своята неизмерима милост чака грешниците да дойдат на себе си, да се покаят и да се подготвят за онзи ден, който е неповторим. Вижте, онзи ден не е като другите дни, дадени на хората за покаяние и подготовка за среща с Бога. Онзи ден ще е единствен и ще се различава от всички останали дни, защото той не ще дойде за покаяние, а за съд. Както Страшният Съд ще е единствен и неповторим, тъй и онзи ден ще е единствен и неповторим. Бог не иска, който и да е от човеците да загине. Той е сътворил хората не за погибел, а за спасение. Има ли градинар, който сее зеленчуци, да иска зеленчуците му да изсъхнат и загинат? А Бог е по-мъдър от всички хора. Бог има едно желание, а именно – всички човеци да се покаят и да се отвърнат от злото. Както лозарят се радва, когато повяхналото лозе се съвземе, отново позеленее и принесе плод! Каква ли е радостта на Бога и на Божиите ангели, когато човешките души, повяхнали от греха, се обърнат и се подмладят от сълзи на покаяние, и принесат плод на покаяние.

О, Господи, милосърдни и човеколюбиви, помогни на грешниците да почувстват Твоята милост и Твоето съжаление към тях, да почувстват и да се покаят, да се покаят и да се отклонят от своите лоши пътища. На Тебе слава и похвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766434
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031