Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2018 05:57 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 6 АВГУСТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 198 Коментари: 0 Гласове:
0




 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 6 АВГУСТ

 

 

Разсъждение

 

 

Защо Господ не е показал Своята Божествена слава пред всичките Си ученици, а само пред трима? Защото Сам той е дал чрез устата на Мойсей закона – При думите на двама свидетели, или при думите на трима свидетели става (всяко) дело (Второзаконие 19: 15)… Трима свидели, значи, са достатъчни. Следователно, и за това са избрани трима свидетели. Тези трима са представители на трите най-главни добродетели: Петър – на вярата, защото той първи изразил вярата си в Христос като в Син Божи. Иаков – на надеждата, защото с надежда в Христовите обещания, първи положил живота си за Господа, бидейки първи убит от евреите. Иоан – на любовта, защото се облегнал на гърдите Господни и докрай останал под Кръста Господен. Бог не се нарича Бог на многото, а Бог на избраните. Аз съм… Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Иаковов. Често Бог е ценил един верен човек повече от цял един народ. Той много пъти е щял да погуби еврейския народ, но заради молитвите на праведния Мойсей оставил народа жив. И повече Бог слушал верния пророк Илия, отколкото цялото царство на неверния Ахав. Заради молитвата на един човек Бог често спасявал градове и народи. Тъй грешният град Устюг щял да бъде разрушен от огън и град, ако не бил спасен заради молитвите на един-единствен в него праведник – св. Прокопий Иродиеви (8 юли).

 

 

БЕСЕДА за възвишеността на Божията Църква

 

 

 И ето, в последните дни планината на дома Господен ще бъде поставена начело на планините и ще се възвиси над хълмовете, и ще потекат към нея всички народи (Исая. 2: 2).

 

 

Това пророчество се отнася за Божията Църква. Колкото това пророчество било тайнствено за евреите преди Христа, толкова то е съвсем ясно за нас. Планината или височината на дома Господен наистина е поставена начело на планините, т.е. в небесните висини, защото Христовата Църква не се крепи от земята, а от небето, и защото една част на Църквата (и при това по-голямата ) е на небето, докато другата е още на земята. Освен това, Христовата Църква е възвисена над хълмовете, т.е. над всички земни и човешки мерки. И човешката философия, и уменията, и цялата култура на народите, и земните ценности пред недостижимата висота на Църквата са само ниски хълмове. Защото за Църквата не би било трудно да сътвори тези хълмове, докато нито един от тях, нито пък всички заедно в продължение на много хиляди години, не биха могли да сътворят Църква. И най-накрая – ще потекат към нея всички народи  – казва пророкът. Към кого досега са се стекли всички народи, ако не към Христовата Църква? Иерусалимският храм бил недостъпен за езичниците, под заплаха на смъртно наказание. Църквата пък отначало, послушна на Господнята заповед: Идете, научете всички народи (Мат. 28: 19) е призовала всички народи. Това е видение на Исаия, син Амосов, видение от отдалечената древност, видение истинско и чудно.

О, Господи пречудни, непрестанно ти благодарим, че Си ни удостоил да бъдем деца на Твоята света истинска и възвишена над всички световни височини Църква. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички Охридски 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1756510
Постинги: 3813
Коментари: 0
Гласове: 961
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031