Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2018 06:01 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 7 АВГУСТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове:
0



 
ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 7 АВГУСТ

 

 

Разсъждение

 

 

Недей да се притесняваш за праведника, нито завиждай на грешника. Винаги помни, че Господ Христос възкръсна от мъртвите и победи позорната смърт, а Ирод, Иуда, Нерон, Иулиан Отстъпник, Валериан, Лъв Арменец и други христоборци, със своята позорна смърт, умъртвили временните си успехи и победи. Завистници оклеветили св. патриарх Наркис в нарушаване на целомъдрието. Невинният Наркис се отдалечил в пустинята и много години прекарал в безмълвие и търпеливо очакване Бог да стори необходимото. След него се сменили трима патриарси и тогава била открита на хората неговата невинност. Всички настояли да напусне пустинята и да се върне на своя престол. Тъй Бог оправдава праведника. Кръвожадният цар Валериан със сатанинска страст убивал християните по целия свят. И как свършил? Във война с персите бил победен и заловен от цар Сапор (Саворий). Сапор не пожелал веднага да го убие, а го използвал за камък [върху, който стъпвал], когато искал да се качи на коня си. Всеки ден слугите му довеждали коня заедно с Валериан и Сапор с наслаждение стъпвал върху врата на римския цар, та по-лесно да се качва на коня си. Който сее зло семе, зла жътва жъне.

 

 

БЕСЕДА за новия закон от Сион

 

 

От Сион ще излезе законът и от Иерусалим – словото Господне (Исаия. 2: 3).

 

 

За новия закон и за новото слово говори пророкът. Старият закон е даден на Синай, новият ще дойде от Сион. Старият закон е даден чрез Мойсей, а Новият ще го донесе сам Господ Христос. Онзи бил предназначен само за евреите, а Новият ще бъде предназначен за всички народи, за целия човешки род. И макар тези пророчески думи да са ясни, евреите не успели да ги разберат, пък и до ден-днешен не ги разбират. Заради окаменелите им сърца смисълът на тези слова е закрит. Към кого те отнасят тези думи? Към никого. Как те тълкуват тези думи? Никак. Те преминават покрай тях като слепец покрай отворена врата. Ако биха разбрали тези думи, нима биха постъпили тъй, както са постъпили с пророците и с Предсказания? Нима щяха да прережат Исаия с трион, а Христос да разпнат на кръст? Мойсеевия закон евреите смятали за единствен и последен Божи закон. Затова не могли да видят смисъла в пророчествата в Новия закон от Сион, т.е. от Давидовия дом (защото Давид прославил Сион). Но ако евреите не могли чрез Стария закон да разберат Новия, ние християните можем чрез Новия закон да разберем Стария. Те имали само дърво без плодове, а ние имаме и дървото, и плодовете. Те имали само предобраза без същността, а ние имаме и същността, и предобраза. Те очаквали обещанията и то неправилно разбрани, а ние имаме обещанията и изпълнението им.

О, Господи всебогати, който си ни обогатил с Твоя духовен закон и с Твоите животворящи слова, на Тебе единствения се покланяме и на Тебе се молим: дай ни мъдрост и сила да живеем по Твоя закон и да опазим Твоето свято слово. Да не обеднеем пред Тебе, ние, които Си обогатил. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766785
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031