Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2018 08:00 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 9 АВГУСТ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове:
0



 
ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 9 АВГУСТ

 

Разсъждение

 

 

Да поемеш чужд грях върху себе си е вид мъченичество и признак на преголяма любов към ближния. Грехът … ражда смърт (Иак. 1: 15), следователно, да поемеш чужд грях върху себе си, значи – върху своята смърт да сложиш още една смърт. Но Бог награждава с възкресение онези, които от любов приемат чужда смърт към себе си. Има много примери как светиите са приемали върху себе си греховете на ближните. За св. Амон се разказва следното – eдин брат паднал в грях, отишъл при Амон и му казал, че заради сторения грях иска да напусне манастира и да отиде в света. Амон му казал, че ще вземе върху  себе си неговия грях и посъветвал брата да остане в манастира. Братът останал в манастира, а старецът Амон започнал да принася покаяние и молитви на Бога. Не след дълго старецът получил от Бога откровение, че този грях е опростен заради любовта му към брата. Когато св. Макарий, св. Симеон Иродиеви, св. Теодора и някои други били обвинени в блудство, те не се оправдавали, а взели върху себе си чуждия грях, понесли тежките наказания и търпеливо ги  понасяли, докато Бог не открил пред хората тяхната невинност.

 

 

БЕСЕДА  за нищожеството на грешниците пред Божието величие

 

 

Иди в скалата и скрий се в земята от страх пред Господа и от славата на Неговото величие (Исаия. 2: 10).

 

Това е горчива насмешка на пророка над собствения му идолопоклоннически народ. Народът бил отхвърлил вярата в единствения истински Бог и започнал да се кланя на идоли от камък и глина. Какво ще сториш, зли народе, когато дойде страх Господен? Къде ще побегнеш, когато се открие славата на Неговото величие? Иди в скалата, от която си направил Бог за себе си! Скрий се в земята, от която си направил Бог за себе си! О, колко е ужасна насмешката на прозорливия пророк! Кой може да иде в скалата и да се скрие? Кой може да избяга в праха и да се заслони от Всевишния? Но да оставим, братя, еврейското идолопоклонничество, за което евреите са били достатъчно наказани, и да насочим поглед към идолопоклонничество между нас, християните. Какво е натрупаното злато, освен идол? Какво друго, освен идол от пръст, са заграбените ниви? Какво е разкошното облекло, направено от животински кожи и козина, освен идол? Къде ще се скрият идолопоклонниците на нашето поколение, когато дойде страх Господен, и когато се открие славата на Неговото величие? Отивай в златото, златопоклонниче! Скрий се в земята, земнопоклонниче! Скрий се в животинските кожи и се затрупай с козина от лисица и влакна от мъртвата пеперуда, идолопоклонниче! О, горчива ирония! Всичко това, в Деня Господен, в онзи Страшен Ден, ще изгори. И човек ще застане лице в лице с Единствения, Величествения и Неизменимия. Всички човешки идоли ще изчезнат от огъня преди човеците и безсмъртният Съдия ще ги запита: „Къде са вашите богове?“. В древност е живял Исаия, син Амосов – пророкът Божий, ала неговото видение и до ден-днешен е страшно, полезно и отново страшно.

Само на Тебе, единствени и жив Господи, се кланяме. Всичко друго е преминаващ прах. Помагай ни Господи, помагай ни, та нашият ум и сърце да не се привържат към мимолетния прах, а само към Тебе, само за Тебе, единствения Жив. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765257
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031