Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2018 05:50 - ДО БРАТСТВОТО „СВЕТИ ИОАН" ЗА АПОКАЛИПТИЧНИТЕ ЯВЛЕНИЯ В НАШЕ ВРЕМЕ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 1008 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 ДО БРАТСТВОТО „СВЕТИ ИОАН" ЗА АПОКАЛИПТИЧНИТЕ ЯВЛЕНИЯ В НАШЕ  ВРЕМЕ

 

Малко сте се поизплашили. Чели сте Откровението на св. Иоан и ви е обзел страх. Струва ви се, че описаните там ужаси се отнасят именно за нашето време. Някой ви е изтълкувал, че всички онези страшни змейове и зверове вече са дошли в света: и червеният змей в лицето на социализма, и черният змей с десет рога в лицето на масонството, и двурогият звяр в лицето на ересите. И всички тези чудовища са обявили война на християнството.

Дори и да е така, братя мои. Дори в наше време пъкълът да е вдигнал  всички свои пълчища против Христос, истинските християни трябва да гледат напред без страх, със силна вяра и упование в единствено Непобедимия. Не е ли казал Господ на своите последователи, когато те били шепа хора сред огромната Римска империя: „Не бой се, малко стадо! Понеже вашият Отец благоволи да ви даде царството” (Лук. 12:32). И тези пророчески думи са се изпълнили. Хрис­товите последователи са надделели над Римското царство и над много други земни царства, придобивайки освен това най-важното царство - Небесното.

Мисля, че „Апокалипсисът" е книга, която има пророческо значе­ние за всички християнски поколения до края на времената. Поради  това всяко поколение е прилагало написаното в нея към своето време. А и във всяко време против вярата Христова се е вдигал по някой змей. Облечен в бронята на безбожното земно всеоръжие, той се изправял, на­бъбвал, съскал, бълвал отрова, но накрая се пуквал и се разпадал на прах. И всемогъщият Христос винаги е оставал победител над всяко появило се апокалиптическо чудовище.

Така е било през всички векове, така ще бъде и в последния век преди Божия Съд. Прочетете внимателно какво казва съзерцателят на Открове­нието: всички зверове, всички змейове и всички началници на лъжата ще се вдигнат против Агнеца Божи и Той ще ги победи всичките. Те ще воюват против Агнеца, и Агнецът ще ги победи, защото Той е Господар над Госпо­дарите и Цар на царете. Какво повече искате след такова поръчителство за победата на Христос? Защото Христос е този Агнец. В земните войни за пари и власт никога не се знае предварително кой ще победи и все пак мно­го воини и от двете страни се сражават храбро и с надежда. А ние водим духовна война, в която победата ни е обещана предварително от Самия Бог, предсказана и потвърдена с много и много предишни победи на Христос над всички апостоли на лъжата и организации на мрака.

Дали това е последният век? Кой би могъл да знае? Защото Той е ка­зал: „А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, а само Моят Отец”.  Дали това е последната война за Христос и против Христос? Дори и да е! Дори и да е последната, нека точно за това да се радваме и да се весе­лим! Защото да, наистина в тази последна война битката ще бъде най-жес­тока, но и венците на славата ще бъдат най-сияйни. Последната война озна­чава последната и най-величествена победа на Агнеца. Кой християнин не би желал от сърце да бъде участник в тази Победа на победите?

И така, не се страхувайте. Залогът, даден за победата на Христовата вяра, е по-твърд, отколкото основите на Вселената. Той по Своята воля от­лага последната победа; може би за да я видят колкото се може повече хора на небето и на земята, и колкото се може повече сърца да и се възрадват.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1791035
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930