Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2019 14:16 - ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 26 МАЙ
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 673 Коментари: 0 Гласове:
-5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 26 МАЙ

 

Разсъждение

 

За грешника не трябва да желаем смърт, а покаяние. Нищо не наскърбява така Господа, Който е пострадал на Кръста за грешниците, както когато го молим със смърт да убие някой грешник и така да го премахне от пътя ни. Веднъж се случило апостол Карп да изгуби търпение и започнал да се моли на Бога да прати смърт на двама души грешници – единия езичник, а другия отстъпник от вярата. Тогава Господ му се явил Сам и му казал: „Бий мене, ето – готов Съм за спасението на хората да Се разпна отново!“. Този случай е разказан от св. Карп на св. Дионисий, а той го записал и оставил на Църквата за поучение на всички, че трябва да се молим за грешника да се спаси, а не да погине, защото Господ  не желае да погинат някои, а всички да се обърнат към покаяние (II Петр. 3: 9).

 

БЕСЕДА  за благодатта Божия

 

Стига ти Моята благодат (II Коринт. 12: 9).

 

Даже Своите свети апостоли Господ не е оставил без изкушения. Но затова пък им дал благодат! Когато сам сатаната започнал да вреди на апостол Павел, Павел се помолил на Бога сатаната да отстъпи от него. На това Господ му отговорил: Стига ти Моята благодат! Т.е. „Ако трябва да търпиш от сатаната, за търпението ти е дадена Моята благодат! Ако трябва да се бориш със сатаната, отново ти е достатъчна Моята благодат!“. Благодатта е всеоръжие. Благодатта е по-силна от всички пречки, от всички напасти, от всички тъмни сили. Благодатта е непобедима и победоносна. Затова, братя, трябва да се молим на Господ да ни даде Своята всесилна благодат. Благодатта – това е Бог в нас. Благодатта е Царството Божие в нас. Когато благодатта Божия е в нас, в нашите души е ден. А денят значи светлина, знание и безстрашие.                   

Ние, братя, не можем тук на земята да изпросим нещо от Бога, което да е по-добро от Божията благодат. Ако получим и цялата вселена в дар, то този дар ще е по-малък от благодатта Божия.

О, Господи пребогати, непресъхващ Изворе на всесилната благодат, ороси с Твоята благодат коравите наши сърца, та да заплачем пред превеликата Твоя доброта за нашата преужасна неблагодарност. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765800
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031