Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2019 12:56 - Икона на Божията Майка „Ацкурска”
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image 

Икона на Божията Майка „Ацкурска”

ПРАЗНИК:

28 август

ИСТОРИЯ

Според пре­да­нието, чу­до­твор­ния Ац­кур­ски об­раз е ко­пие на неръ­ко­твор­ната ико­на на Бо­жията Ма­йка, донесена в Гру­зия от св. апо­сто­л Ан­дрей Пър­во­звани. Както сле­два от съ­чи­не­нието «По­хва­ла» («Пътешествия и про­по­ве­ди на св. апо­сто­л Ан­дрей Пър­во­звани»), според жребия на Пре­света Бо­го­ро­ди­ца се паднало да отиде в Гру­зия, но по Божие по­ве­ле­ни­е там бил изпратен апо­стол Ан­дрей. От ръцете на Пре­чи­стата той по­лу­чил Нейния неръ­ко­творе­н об­раз, появил се на обикновена дъска, която Тя допряла към Пречистия Си Лик. В Гру­зия светата икона извършила мно­го чу­де­са.

       На­име­но­ва­нието и дошло от името на се­ло Ац­ку­ри, в параклиса на което било поставено неръ­ко­твор­но копие на об­ра­за, създадено от апо­сто­л Ан­дрей: той про­сто допрял обикновена дъска към Първообраза.

       Ац­кур­ската ико­на била ши­ро­ко по­чи­та­на от им­пе­ра­то­рите и обикновените хора в Гру­зия, мнозина спе­ци­ал­но ходели в Ац­ку­ри, за да се по­кло­нят на светия обра­з. Веднъж след сил­но земе­тре­се­ние в Гру­зия през 80-те го­дини на XIII ве­к чудотвор­ния об­раз бил открит невредим под разрушените ку­по­ли на Ацкурския катед­рален съ­бо­р.

       Няколко пъти при на­па­де­ние на пер­сийски войски вра­говете на хри­сти­ан­ството похищава­ли и отнасяли със себе си светата Ац­кур­ска ико­на, но всеки път тя се връщала об­рат­но в Ац­ку­ри.

       В края на 60-те години на XVI сто­ле­тие синът на име­ре­тин­ския ца­р Баг­ра­т III Геор­гий по­ме­стил ико­ната в Ге­лат­ския мо­на­стир, където тя стояла до на­ча­лото на XX ве­к. Ге­лат­ския (Га­е­нат­ски) мо­на­стир е ос­но­ван през VIII ве­к от светия цар Да­ви­д в чест на Успе­нието на Бо­жията Майка. Гелатската обител се намира на 4–5 км. североизточно от Ку­та­и­си, древен цен­тър на ис­то­ри­че­ската про­вин­ция на Запад­на Гру­зия Име­ре­ти.

       Ац­кур­ската ико­на на Пре­света Бо­го­ро­ди­ца се от­нася към ико­но­гра­фския ти­п «Оди­гит­рия» («Пътеводителка»). Изо­бра­же­нието на Бо­жията Майка, с Бо­же­ствения Мла­дене­ц, се намира в цен­търа на кован  сгъваем кивот, състоящ се от три части . Обкова се състои от чисто злато и сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни и перли.

       От 1952 г. чу­до­твор­ната Ац­кур­ска ико­на на Пре­света Бо­го­ро­ди­ца се съхранява в Държавния му­зей по ис­то­рия на изкуствата в Гру­зия „Ш. Я. Ами­ра­на­шви­ли”.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1796189
Постинги: 3862
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930