Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 07:28 - !!!
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЕЗИЧЕСТВО

 

 

Червена нишка против "зли очи"

Много известни хора носят червена нишка на китката си. Този талисман изглежда
"защитава човек от зли очи, не допуска отрицателната енергия в аурата.[1] "

Да, наистина, много за наше съжаление и дори ужас, са днес хората, които редовно посещават християнски храмове ,а извън тях, практикуват откровени езически и демонични религиозни обреди. Един такъв, сред много други, е обичаят да се носи червена нишка, вързана около китката по специален начин.

В днешно време, това не е някаква безсмислена забава, незаслужаваща внимание, а стара традиция на привържениците на кабалла - религията на тайните еврейски знания, както и на някои от вярванията на индусите. Според поверията, този амулет има свойството да предпазва човек от злата негативна енергия, или, както казваме на простичко - "от зло око" или уроки. Не е изненадващо, че на чудовищните предразсъдъци са изложени не само стари хора, но често те ги връзват дори на децата си и роднините си, желаейки да ги предпазят от някакво „зло око”.

По отношение на Църквата спрямо такова явление трябва да се подчертаят няколко принципни точки.

Първо, никакъв нечестив ритуал или обред не е донесъл нищо добро на никого. Всички те са пагубни за душата и тялото; източника на енергия, която човек призовава в това време, а именно бесовете, и главният враг на хората, който стои зад всичко това - самия дявол. Често, несъзнателно, и очевидно дори без да иска това, човек приема сатанински ритуали и по този начин влиза в определен духовен договор с лукавия. Оттогава е в специални отношения с него. Трябва да се отбележи, че тук вече няма значение как точно самият човек интерпретира такъв ритуал и какво мисли за него. Важното е, че когато се обръща към демоничните ссили и ги търси като свои помощници и съюзници в живота си, той съзнателно се отказа от Божията благодат и вяра в провидението на Господа.

Вторият проблем, свързан с различни предразсъдъци, типично следствие от детски езически манталитет. Моля, имайте предвид, че мисленето в категориите на езическия мироглед, ние постоянно се чувстваме заобиколени от различни опасности. Целият свят става враждебен към нас: огледала, черни котки, хора с лоши погледи, празни кофи, стълби подпряни на стени и т.н.! Всичко, което ни заобикаля, може да ни се противопостави! По този начин човек не само е постоянно оправдан в собствените си грешки, но много често е принуден да търси специфични неща или конкретни хора, които всъщност са виновни за факта, че нищо не е така, както е било планирано. Търсенето на виновен е задънена улица, както от духовната, така и от чисто прагматичната, светска гледна точка. Всеки знае, че когато имате твърде много врагове, въпросът очевидно не е толкова в тях, колкото във вас самите.

Третият проблем, изглежда и най-важен. Човек, който влиза в духовна връзка със злите сили, лишава себе си от най-ценното нещо, което изобщо може да има - Божията благодат. Тъй като Господ Бог може да направи всичко, с изключение на насилственото влияние върху човек, в момента, когато той прави своето предпочитание и се обръща към злото. Господ просто се отклонява от него и го оставя на избора му. Така че тук започва истинският проблем, по-лош от всички предишни.

Разбира се, предразсъдъците могат да се различават фундаментално по своя характер и очевидно не трябва да се подхожда към тях с еднаква мярка.

Някои от тях са безспорното наследство на езическата, очевидно сатанинска епоха, и тяхното спазване е истински религиозен акт. Други се появяват в резултат на елементарна човешка неграмотност, която не изчезва с възрастта, а само придобива специален мистичен ореол. Останалите не са толкова религиозни, а са нещо като психологически фактори на човешката защита или това, което психологията нарича пренос. В противен случай, има така наречения "плацебо ефект" или самохипноза. Има и такива, както в случая с вече споменатата червена нишка, носят се на ръцете в опита да се имитират различни идоли, например Мадона, Бийонсе или Бритни Спиърс. Както знаете, те са открити привърженици на кабалла и затова червената нишка за тях не е украса, а чисто религиозен символ.

Следователно, след всичко казано до тук,трябва да отбележим че, християните трябва да бъдем особено внимателни с неща, чиято дълбока природа не разбираме понякога напълно. Нека се опитаме да не позволяваме в нито един случай да въвеждаме елементи от езическия култ в живота ни, защото те носят идеята за поклоняване не пред истинския Бог, а пред бесовете. Вярвайте в Бог, Който ви обича и пази, предайте се в Неговите ръце и забравете за старите езически ритуали и обредност.

Ако човек иска да служи на истинския Бог, Господ Иисус Христос, тогава не трябва да използва едновременно и езически амулети. По време на Тайнството Кръщение свещеникът поставя кръст върху бебето, което е не само символ на християнската вяра, но и символ на Божията благодат, която придружава вярващия през живота. Ако носим този кръст на врата си, няма нужда да носим нищо друго, защото Божията Сила е по-голяма от силата на демоните, тъй като небето е по-високо от земята! И би било много глупаво, ако кажем с думи, че сме християни, и го опровергаем с подобно дело и начин на мислене. Най-добрият начин да се пазим от злите сили е внимателната подготовка към систематично пристъпване към светите Тайнства на Покаянието и Евхаристията.

Суеверието е вяра против Бога.

[1]Аурата на човека (гръцки αυρα - дух) в редица различни езотерични вярвания и източни религии е проява на душата и духа на човека. Аурата не е обект на материалния свят и съответно не е предмет на изучаване на научни дисциплини, но не е необичайно да се използва тази концепция в различни псевдонаучни насоки, например в понятията за биополе, биолокация или алтернативна медицина.Не християнски термин.
Йерей Ал. Ермолин
Превод:
𝓜𝓑

 




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765101
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031