Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2019 09:45 - История на руския шпионаж
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2019 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
История на руския

шпионаж Най-известните опити на Русия да шпионира Запада

image

https://www.thoughtco.com/russian-espionage-in-the-us-4151253

от Робърт Макнамара
октомври 2017 г.

Руските шпиони активно събират материали за Съединените щати и техните съюзници от 30-те години на миналия век, чак до хакерското хакване на президентските избори през 2016 година.

Ето един поглед на някои от най-забележителните случаи на руски шпионаж, започвайки от „Кембриджския шпионски пръстен“, формиран през 30-те години на миналия век, мотивиран от идеологията, до по-наемни американски къртици, които подхранват информация на руснаците през последните десетилетия.

Ким Филби и шпионският пръстен на Кеймбридж
 Харолд „Ким“ Филби среща с пресата. Гети изображения

Харолд „Ким“ Филби беше може би класическият мол от Студената война. Набиран от съветското разузнаване, докато е бил студент в университета в Кеймбридж през 30-те години, Филби продължава да шпионира за руснаците десетилетия.

След като работи като журналист в края на 30-те години на миналия век, Филби използва своите високи семейни връзки, за да влезе в MI6, тайната разузнавателна служба на Великобритания, в началото на Втората световна война. Докато шпионирал нацистите, Филби също подхранвал разузнаването на Съветите.

След края на войната Филби продължи да шпионира за Съветския съюз, като ги разказва за най-дълбоките тайни на MI6. И благодарение на близкото си приятелство с американския шпионин Джеймс Ангълтън от Централната агенция за разузнаване , се смята, че Филби е хранил Съветите и много дълбоки тайни за американското разузнаване в края на 40-те години.

Кариерата на Филби е прекратена през 1951 г., когато двама близки сътрудници победиха в Съветския съюз и той попадна под съмнение като „Третият човек“. На знаменита пресконференция през 1955 г. той излъга и потуши слуховете. И удивително е, че той всъщност се присъединява към MI6 като активен съветски агент, докато накрая не избяга в Съветския съюз през 1963 година.

  Делото шпионин Розенберг  Етел и Юлий Розенберг в полицейски микробус след съдебния процес за шпионаж. Гети изображения

Брачна двойка от Ню Йорк, Етел и Джулиус Розенберг , бяха обвинени в шпиониране за Съветския съюз и подложени на съд през 1951 г. 

Федералните прокурори твърдят, че Розенберг е предал тайните на атомната бомба на Съветите. Това изглеждаше разтягане, тъй като е малко вероятно материалът, получен от Юлиус Розенберг, да е бил много полезен. Но със показанията на съзаконник, братът на Етел Розенберг Дейвид Грийнглас, двамата бяха осъдени.

На фона на огромен спор Розенбергите бяха екзекутирани в електрическия стол през 1953 г. Дебатът за тяхната вина продължава десетилетия наред. След пускането на материали от бившия Съветски съюз през 90-те години се оказва, че Юлий Розенберг наистина е доставял материал на руснаците по време на Втората световна война. Въпросите за вината или невинността на Етел Розенберг все още остават.


Алджър Хис и тиквените документи  Конгресменът Ричард Никсън проверява микрофилма Pumpkin Papers. Гети изображения

Шпионски случай, който зависеше върху микрофилмите, прибрани в издълбана тиква в ферма в Мериленд, плени обществеността на Ameircan в края на 40-те години. В историята на първа страница от 4 декември 1948 г. New York Times съобщава, че Комитетът за дейности на американските дейности в Хаус твърди, че има „категорично доказателство за един от най-обширните кръгове за шпионаж в историята на САЩ“.

Сензационните разкрития се коренят в битка между двама стари приятели, Уитакър Чембърс и Алджър Хис. Чеймбърс, редактор на списание Time и бивш комунист, свидетелства, че Хис също е бил комунист през 30-те години.

Хис, който беше заемал високи външнополитически позиции във федералното правителство, отрече обвинението. И когато заведе дело, Чембърс отговори, като повдигна обвинение по-експлозивно: твърдеше, че Хис е бил съветски шпионин.

Чембърс произвежда макари от микрофилм, които той е скрил в тиква във фермата си в Мериленд, че според него Хис му е дал през 1938 г. Твърди се, че микрофилмите съдържат държавни тайни на САЩ, които HIss е предал на съветските му служители.

Както стана известно, „Тиквените документи“ задвижват кариерата на млад конгресмен от Калифорния Ричард М. Никсън . Като член на Комитета за дейности на Американските дейности в Дома, Никсън ръководи обществената кампания срещу Алджър Хис.

Федералното правителство обвинява Хис за лъжесвидетелстване, тъй като не е в състояние да заведе дело за шпионаж. На изпитание съдебните заседатели застанаха в застой и Хис беше повторен. На втория си процес той беше осъден и той излежава няколко години във федералния затвор заради присъдата за лъжесвидетелстване.

В продължение на десетилетия въпросът дали Алджър Хис наистина е бил съветски шпионин, се дискутира горещо. Материалът, издаден през 90-те години, изглежда показва, че той предава материал в Съветския съюз.

Полковник Рудолф Авел  Съветският шпионин Рудолф Абел напуска съда с федерални агенти. Гети изображения

Арестът и осъждането на офицер от КГБ полковник Рудолф Абел е сензационна новина в края на 50-те години. Абел от години живее в Бруклин, управлявайки малко фотографско студио. Съседите му смятаха, че той е обикновен имигрант, който си проправя път в Америка.

Според ФБР Абел е не само руски шпионин, но и потенциален саботьор, готов да нанесе стачка в случай на война. В апартамента му, казаха федерите по време на процеса му, беше късо вълново радио, чрез което той можеше да общува с Москва.

Арестът на Абел се превърна в класическа шпионска история от студената война: той погрешно плати за вестник с никел, който беше издълбан, за да съдържа микрофилм. 14-годишен нюзбой предаде никела на полицията и това доведе Абел да бъде поставен под наблюдение.

Осъждането на Авел през октомври 1957 г. беше новина на първа страница. Той можеше да получи смъртното наказание, но някои служители на разузнаването твърдяха, че трябва да бъде държан в ареста, за да търгува, ако американски шпионин някога бъде заловен от Москва. В крайна сметка Абел бе търгуван за американския пилот на U2 Франсис Гари Пауърс през февруари 1962 година.

  Олдрих Еймс  Арестът на Олдрих Еймс. Гети изображения

В ареста на Олдрич Еймс , ветеран на ЦРУ в продължение на 30 години, по обвинение в шпионаж в полза на Русия изпрати шок чрез общността на американското разузнаване през 1994 г. Еймс беше дал руснаците имената на агентите, които работят за Америка, обричайки оперативните работници на изтезания и изпълнение.

За разлика от по-ранните прословути бенки, той го правеше не заради идеология, а за пари. Руснаците му платиха над 4 милиона долара за десетилетие.

Руските пари са примамвали други американци през годините. Примерите включват семейство Уокър, което продава тайните на ВМС на САЩ, и Кристофър Бойс, изпълнител по отбраната, който продаваше тайни.

Случаят с Еймс беше особено шокиращ, тъй като Еймс работеше в ЦРУ, както в Лангли, щата Вирджиния, централата и на командировки в чужбина.

Донякъде подобен случай стана публичен през 2001 г. с ареста на Робърт Ханссен, който десетилетия наред работеше като агент на ФБР. Специалността на Хансен беше контраразузнаването, но вместо да хване руски шпиони, той тайно му се плащаше за работа за тях.




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39757271
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031