Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2018 11:59 - Какво се случва, когато галактиките се сблъскат? На НАСА се изследват малките гъсти трупове, останали след звездна експлозия
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.11.2018 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Какво се случва, когато галактиките се сблъскат? На НАСА се изследват малките гъсти трупове, останали след звездна експлозия

11/13/2018 / От Едел Кук

          image  
https://www.newstarget.com/2018-11-13-nasa-studies-corpses-left-after-a-stellar-explosion.html?fbclid=IwAR0zqlDrdtbkdHO2slXx9Pyg6DR-ZWmtiG0YnXBAiPOk__wKUhecT78AYgc

Дълго след като сме изчезнали, нашата галактика Млечен път ще се срине в Галактиката Андромеда, завинаги ще променя лицата на двете галактики. Днес изследователите на НАСА изучават последиците от подобен галактически сблъсък, за да предскажат какво ще се случи с нашата галактика в това далечно бъдеще, се казва в статия в LiveScience .

Учените са открили огромен източник на рентгенови лъчи около 300 милиона светлинни години от Земята. Постоянното излъчване на космическата радиация се захранва от пръстен от черни дупки или неутронни звезди.

Дори мощният телескоп Чандра не може да закрепи точната идентичност на рентгеновите генератори. Но каквато и да е идентичността на тези небесни тела, изследователите на НАСА смятат, че те идват от времето, когато една галактика оранжеше съседа си. (Свързани:  Нов клъстер на галактиките е открит, който се крие на обикновена гледка .)

Вдлъбнатина между две галактики създаде любопитна група небесни тела

АМ 0644-741 е пръстеновидна галактика с предимно празен център и гъсто запълнена външна част, пълна с ярки, млади звезди. Той излъчва както оптична светлина, която може да бъде вдигната от космическия телескоп Хъбъл и рентгенова енергия, която Chandra е проектирана да открива.

Изследователите на НАСА комбинират данните, събрани от техните допълващи се космически телескопи. Полученото взаимодействие на оптични и рентгенови изображения им дава по-добро разбиране за работата на далечната галактика.

Те теоретизират, че групата от гъсти небесни тела е остатък от сблъсък между AM 0644-741 и друга галактика. Двете масивни звездни образувания най-вероятно са били събрани заедно от мощни гравитационни сили, причинени от техния пълен размер.

 

Неустоимото издърпване на другата галактика щеше да предизвика гравитационни вълни през AM 0644-741. Докато пътуваха през галактиката на пръстена, вълните биха засегнали звездния газ по два начина.

Ако газовете се разпръснаха, не се случи нищо особено. Но ако се удрят заедно, те ще се влеят в нова звезда.

"Най-масивната от тези млади звезди ще доведе кратък живот - в космически план - на милиони години", обясни изследователите. "След това ядреното гориво се изразходва и звездите експлодират като супернови, оставяйки зад себе си или черни дупки с маси обикновено между около пет до двадесет пъти по-големи от тези на слънцето, или неутронни звезди с маса приблизително равна на тази на слънцето. "

50 нови ултра-лъчеви рентгенови източници, открити само в седем галактики

Както черните дупки, така и неутронните звезди обикновено са невидими дори и за най-добрите сензори. Въпреки това, ако в близост до тях има нормални звезди, тяхната невероятна плътност им позволи да извличат газ от двоичните си партньори.

Тъй като газът се гмурва в небесното тяло, то се загрява и започва да отделя рентгенови лъчи. Радиацията може да бъде открита от специализирани телескопи като Chandra.

Мистериозните членове на пръстена в AM-0644-741 са многократно по-интензивни от типичната двойна система на черна дупка или неутронна звезда. Те са класифицирани като източници на ултравиолетови рентгенови лъчи.

Галактиката на пръстена също има необходимата супер масивна черна дупка в основата си. Нещо повече, нейните емисии прикриват друга огромна черна дупка, която е повече от 9 милиарда светлинни години от Земята.

AM 0644-741 е една от седемте такива пръстенови галактики, изследвани от екипа на НАСА. Галактиките съдържаха 63 нови източника на рентгенови лъчи, от които 50 са с ултравиолетови лъчи. Това изобилие от източници на ултравиолетови рентгенови лъчи в тези галактики може да ни каже какво ги е създало на първо място.

Можете да прочетете повече истории за гигантските последици от галактическите сблъсъци в космическите новини .

Източниците включват:

LiveScience.com

Chandra.SI.edu




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39748931
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031