Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: trakietsadobri
Категория: Лични дневници
Прочетен: 815046
Постинги: 584
Коментари: 710
Гласове: 4141
Постинг
12.01.2018 18:14 - България – „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед“
Автор: trakietsadobri Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2177 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 23.12.2020 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България,
Когато я срещнете за първи път може да ви даде грешен сигнал.
Помнете тук НЕ може да значи ДА – не че се опитва да ви обърка, просто ви кани да я опознаете сами.

Природата ни се е усмихнала с красотата на четири сезона.

Страната ни е бряг на вдъхновение.
Радваме се на хармонията ѝ и не спираме да мечтаем.
Едно красиво море. Над трийсет магически планини. Те слушат и пазят нашата история.

Нашите баби не разбират какво е биохрана, за тях е просто храна.
В градините им всичко е натурално и истинско. Славим се с добро гостоприемство и с радост споделяме домашните си гозби.

Ние поддържаме традициите си живи.
А често се случва обратното – традициите се оказват тези, които ни държат. Пазим и обичаме старите занаяти. Почитаме вековни ритуали – вълнуващи, страховити, загадъчни.

И всичко правим за здраве. Дори за тост казваме наздраве.
Историята на България е толкова стара, че понякога и ние самите я забравяме.
Все пак се появяваме на картата преди повече от тринайсет века. Името на България не се е променяло от тогава, и сме горди да го изписваме на нашата азбука – кирилица.

Културата ни е толкова богата, колкото е древна историята ни.
Живеем на кръстопът, където сe срещат изток и запад – цивилизация и мистика.
Дори да ви звучи като сблъсък на крайности, за нас е безценна среща, защото знаем как да взимаме най-доброто и от двата свята.

Българите сме силни по дух и вярваме в по-доброто утре.
Не го чакаме наготово, а работим здраво, за да го постихнем. Усъвършенстваме се всеки ден, за което ни помага и най-бързият интернет в Европа. Имаме мнение по всеки въпрос, но с радост ще чуем и вашето. Не се колебайте да ни поискате приятелство – при нас винаги има място за още един.

Това е България!
Тя умее да закъснява, понякога е разхвърляна и не винаги успяваш да е разбереш. Но тя е и красива, топла и гостоприемна, и именно заради всичките си противоречия и божествената си красота няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед. Най-голямото и богатство са хората – истински и искрени. И понеже ние знаем, че хората правят мястото твърдо вярваме, че именно съединението прави силата.

Съединението прави силата“


Цитирам текста от посланието „Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед“, което току що видях на официален видеоканал EU2018BG, на адрес: https://vimeo.com/249793758

Набрах текста от видеото и го цитирам, защото бях много приятно изненадан от чутото. Смятам, че е смайващо силен - с удивително мъдри и жизнени думи. За жалост не знам кой е авторът, но искрено му свалям шапка за позитивното послание и способен български дух. Ако някой знае достоверно кой е авторът ще му бъда много благодарен ако сподели.

Чух текста, благодарение на още една удивително приятна новина от последните часове, сигурен съм вече се сещате за какво говоря – за Речта на Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство, снощи в Народния театър Иван Вазов. Пуснах видеото с речта и така видях официалния видеоканал на Българското европредседателство и удивителният текст, който вече цитирах.

Ето и думите на Доналд Туск пред България, Европа и света:

„"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти."*

Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

Благодаря.“


Речта на Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство
Можете да я видите и чуете на адрес: https://vimeo.com/250674278

.....................
България – удивително силно и позитивно начало.
Истинска радост, дано да задържим този хубав потенциал и подем през цялата 2018 година.

НешоПис:
Да, знам и лошите новини, ала за мен е много-много по-важно да виждаме и споделяме добрите примери, защото точно това заедно с доброволчеството, всеотдайността и творчеството са единствените начини за възраждане.

Ето и няколко запомнящи се снимки (screenshot) от видеото:

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
7



1. vania23 - Какво да кажа -
12.01.2018 19:05
да, прекрасно като от реклама, но... рекламите са само красиви лъжи или силно напудрени истини.
Съжалявам!
цитирай
2. trakietsadobri - Ваня, този път няма да се съглася с теб.
12.01.2018 19:18
Рекламата е търговски продукт, а този кратък филм е живо и позитивно послание!
Този филм не е реклама – ако държиш на икономическите термини, това по-скоро е добре формолирано PR послание. В него има достатъчно много истина, за да е истинско.

Разбира се, видеото сигурно би могло да се заснеме и много по-добре, ала това не би било съвсем лесно, защото филма е направен доста професионално.

Не искам да хваля филма, защото някои "сцени и дрехи" не ми харесват.

За мен текста е много-много по-важен. Смятам, че в случея текста е наистина силен - ако ме попитат, бих му поставил оценка девет от десет. Именно това е причината да го набера и цитирам в блога си. За жалост не знам кой е авторът.
цитирай
3. saankii - хубава идея, ноо жалко поднесена, даже ..сардонично, ще пиша нарочен логически Пост, благодаря
14.01.2018 07:55
Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!
цитирай
4. trakietsadobri - Да, финалните думи на Доналд Туск може би са остри или закачливи
15.01.2018 08:27
Но кой е казал, че в една реч не може да има и такива думи.
Това е решил да каже - това е казал.

За мен речта му звучи позитивно - не само заради познаването на българската история и думите му на български език, а най-вече заради тона на гласа му и някои други дреболии.
цитирай
5. vania23 - Тук темата е много дълга.
06.02.2018 16:48
Ако имах време, презентацията щях да я напиша на някой места с доста "но" - та, но тогава вече нямаше да бъде презентация в рекламен вид.
Това е, съжалявам, наистина на места напълно неуместен оптимизъм.

ПП Засега спирам. При време ще видя първите седем.
цитирай
6. trakietsadobri - Ваня, много благодаря за седемте интересни коментара.
06.02.2018 17:08
По мои груби изчисления до тук равносметката е "пет и пет" реализъм на "едно и пет" оптимизъм.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031