Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2018 16:03 - Пореден скандал! Гинка от Пазарджик взе и патриаршията. Сключила е таен договор с Неофит!(документи)Емил Велинов: Договорът на "Инерком" със Софийскат
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.03.2018 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 "Инерком" може да преотдава части или цялата площ на Софийскат митрополия за жилища и офиси!

21 март 2018 | 11:55

„Инерком“ ЕООД слага ръка върху 2744 кв.м. от имотите на Софийската митрополия срещу месечен наем от 15 000 лева. Срокът за наема е 10 години с клауза за автоматично продължение още четири пъти по толкова, а след това и за неопределен срок!

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage  
image   Епицентър.бг  
 

 

Нов скандал се заформя около Гинка от Пазарджик и нейната фирма "Инерком".

 

Оказа се, че напористата дама, която иска да сложи ръка върху тока на 3 милиона българи, е сключила договор и със Софийската света митрополия.

Няма лъжа, няма измама! Гинка е сключила договор със самия патриарх Неофит!

 

На 22.12.2016 г. Софийската света митрополия подписва предварителен договор от 3 страници, с който Епицентър.бг разполага, за наем на 2-те сгради на патриаршията – на площад "Света неделя" 16, откъм площада и откъм ул. "Съборна", с фирмата "Инерком" ЕООД на Гинка Върбакова. За неин пълномощник е вписан съпругът ѝ Славчо Върбаков.

 

От страна на БПЦ по договора е вписан лично Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и Патриарх български с гражданско име Симеон Николов Димитров.

Негов представител, подписал договора, е Негово Преосвещенство Бранитцки епископ Григорий - Викарий на Софияския митрополит, с гражданско име Красимир Маринов Цветков.

 

Според договора фирмата на Гинка става наемател на партерен, първи, втори, трети и четвърти етажи от Митрополитската сграда на пл. "Света Неделя" 16 с обща разгърната площ 1436 кв.м.

Както и на приземен, трети, четвърти, пети и шести етажи с обща разгърната застроена площ от 1309 кв.м, представляващ част от митрополитска сграда на пл. "Света Неделя" откъм "Съборна". 

Или общо "Инерком" слага ръка върху 2744 кв.м. от имотите на Софийската митрополия срещу месечен наем от 15 000 лева!

Задължението на фирмата на Гинка е да извърши "обследване на сградите и изготвяне на количествена сметка за видовете строително-ремонтни дейности". Изпълнителят на "обследването" ще бъде избран от наемателя, пише в договора.

 

В чл. 4 е записано, че "Средствата, необходими за ремонта на сградата и таксите за строителните разрешения относно частта, която е за сметка на наемодателя, ще бъдат осигурени от наемателя, който в деня на пописване на договора за строително-ремонтни дейности следва да преведе цялата необходима за ремонта сума по специално открита за целта банкова сметка на името на наемодателя. Сумата ще служи за задатък по договора за наем".

 

Чл.5 от договора уточнява: "Средствата за ремонта на сградата, които са за сметка на наемодателя, ще бъдат приспадани от дължимия наем в размер на 15 000 лева на месец, а разликата до пълния размер на наема ще бъдат прихващани по погасителния план с платените от наемателя средства за ремонт."

 

Наемната цена е от 7 евро на квадратен метър  без ДДС!

В деня на подписване на "настоящия предварителен договор" по сметка в Сибанк е преведен на наемодателя депозит от 150 000 лева без ДДС, за който не се издава фактура.

Срокът за наема е 10 години с клауза за автоматично продължение още четири пъти по толкова, а след това и за неопределен срок!

 

Още една скандална клауза в договора посочва, че наемателят може да преотдава части или цялата площ за жилища и офиси!

Договорът влиза в сила в срок от 6 месеца, но не по-късно от датата на подписването на предварителния договор, което ще стане след "предаване държането на имота".

 

Ден преди подписването на този договор – на 21 декември 2016 г., фирмата е сключила договор за 5 650 000 евро кредит от ОББ, като по същото време банката подписва предварителен договор за продажба на активите си на СИБанк, отбелязва сайтът "19 min". Горе-долу това е сумата на гаранцията от 5 милиона евро, с която Върбакова влиза  в преговорите за ЧЕЗ, плюс лихвите за продължителността им от повече от година.


Интересни са няколко обстоятелства по този скандален договор.

Първото от тях е как неизвестни бизнесмени от дълбоката провинция – Пазарджишко, могат да имат достъп до среща с патриарха на Българската православна църква, който е вписан в договора и с гражданското си име? Още повече, такава среща, която да доведе до мащабен договор – отдаване на общо 2744 кв. м в супер центъра на София при цена 16,80 лв. на квадратен метър.

Кой би могъл да уреди такава среща?

Единственият разумен отговор е: Министерският съвет, чийто председател е приципал на дирекцията към МС, която ръководи вероизповеданията и ги администрира, особено в гражданската и публичната област – всичко извън духовността.


Никой друг, освен Патриарха и неговият представител по договор Браницки епископ Григорий не е бил в течение на контракта от 22.12.2016 г. – 2 дни преди края Коледния пост и де факто последен работен ден за седмицата, а за повечето хора – и за годината.


Защо ли никой не е знаел?

Ами, защото в нарушение на правилата на БПЦ договорът е докладван едва на 19 юни 2017 г. на останалите митрополити, подчертава "19 min". Договорът въпреки изискванията на закона, не е качен и в публичните регистри.

Интересно е как иначе биха минали клаузи като например наемателят да заплаща само 15 000 лв. на месец, т.е. реално малко над 5 лв. с ДДС, въпреки установената цена от 8,4 лв., която без друго е скандално ниска за тази сграда и за тази локация. А останалото да му се приспада за ремонти. Хубаво, но в същия договор пише, че тепърва ще се обследва състоянието на сградите, т.е. напълно неясно е с какво се оправдава значителната отстъпка от цената.


Интересно е също, че в договора, като във всеки друг за наем, се забранява преотдаване на площи, но е вписано също така „освен за жилищна или офис сграда”. Е, още в края на миналата година в зданието на пл. Света Неделя отвори бутик на "Дискуеърд" – марка, известна със своя джендър – стил. Според осведомени намеренията на съдържателите му са да отворят и бар в същия стил. В Патриаршията!

 

Ако следваме пазарните цени, само наемът на търговската – не жилищна, не офис площ, която е преотдадена, би трябвало да покрива целия наем на двете сгради от 15 000 лв. месечно.

Интересно е още, да не кажем нещо повече, че договорът е сключен „за 10 години с клауза за автоматично продължаване още четири пъти по толкова”. Не следват никакви условия, т.е. автоматичното продължаване е гарантирано. Дотук стават 50 години, при разрешени по Закона за вероизповеданията, за който трябва да следи Министерският съвет, максимален срок от 10 години!

Само, че в предварителния договор е записано още: „Ако след изтичане на договорените срокове използуването на вещта продължи със знанието или без противопоставяне на наемодателя, договорът се счита за продължен за неопределен срок”.

 

Т.е., ако Гинка и Славчо Върбакови или тогавашният собственик на фирмата Инерком ЕООД  реши да не дава Патриаршията, тя остава нечия, но не на Българската православна църква за вечни времена.

В църковните среди вече се говори, че следващият обект за превземане може да се окаже свещоливницата. Чистата печалба от нея е 2,4 млн.лв. годишно. И би осигурила на Върбакови пълен цикъл: ако има ток, го продават на населението, ако няма – продават му свещи!
 

Договорът с "Инерком" е сключен зад гърба на патриарх Неофит и е злоупотребено с неговото име

Огромен скандал назрява в Светия Синод на БПЦ във връзка с предварителния договор между Софийската света митрополия, представлявана от българския патриарх Неофит, и фирмата на Гинка Върбакова "Инерком".

 

Като Епицентър.бг вече писа "Инерком" слага ръка върху 2744 кв.м. от имотите на Софийската митрополия на ул. "Света Неделя"срещу месечен наем от 15 000 лева, които можа да ги отдава за жилища и офиси, отначало за 10 години, после за оше пет пъти по толкова, а след това и за неопредело време. 
Като страна по договора е посочен патриарх Неофит. Договорът е подписан от Бранитцки епископ Григорий - Викарий на Софияския митрополит и от съпруга на Гинка - Славчо Върбаков.

 

"Патриархът не знае за този договор. И ние нямаме нищо общо с него. Чета го в Епицентър.бг и се чудя", заяви пред медията ни Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания" към МС.

 

Според Велинов договорът е сключен зад гърба на патриарх Неофит и е злоупотребено с неговото име, тъй като всякакви бизнесконтакти с фирмата "Инерком" биха се отразили негативно на неговия имидж.

 

Емил Велинов е убеден, че договорът, който е предварителен, няма да влезе в действие.

 

Според БГНЕС патриархът е отказал да подпише договора, което означава, че той е знаел за него. Ако това е така, учудващо е, че името на българския патриарх стои като страна по договора в качеството на "Наемодател" наравно с името на Гинка Върбакова като "Наемател". А подписите са на епископ Григорий, врачанския митрополит, както и на съпруга на Гинка - Славчо Върбаков.

 

Протосингел Василий заяви пред Епицентър.бг, че в момента се подготвя официална позиция на Софийската митрополия по скандала. 

 

Очаквайте подробности

 





Гласувай:
1



1. reader - ГИНКА Е ДЯВОЛ!
21.03.2018 16:04
ВИЖТЕ Й СНИМКАТА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073452
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031