Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2018 20:08 - Скандални стихове на Петър Чухов взривиха журито на наградата "Иван Пейчев"
Автор: elahikari Категория: Поезия   
Прочетен: 1366 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Принцът забравил да целуне Райна Княгиня, а пък Кума Лиса спи до локума и бутилката шампанско, пише поетът Чухов
 

В книгата на Петър Чухов има две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров. Това компрометира наградата „Иван Пейчев“ и поставя в крайно неудобно положение ръководството на община Шумен

 

 

Две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров в книгата на Петър Чухов скандализираха наградата „Иван Пейчев“ и поставиха в неудобно положение ръководството на община Шумен.

Четирима от членовете на журито: Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски предложили за носител на наградата Валентина Радинска за цялостен поетичен принос и новата ѝ книга „Уроци по мълчание“, за да се излезе от скандала с номинацията на книгата на Петър Чухов „АДdicted“.

 

Останалите петима членове обаче: Антонин Горчев, Иван Карадочев, Добрин Добрев, Пламен Шулеков и Десислава Златева надделяли при гласуването".

 

Това предизвика възмущението на техните колеги и те излязоха с гневна декларация, която публикуваме без редакторска намеса:

 

"Бяхме почти сигурни, че разумът ще надделее над извънлитературните съображения и боричкания, над ясно политическите пристрастия, особено що се отнася до една Национална литературна награда на името на Иван Пейчев. Обществото е запознато, че преди месец и половина се разрази скандал около тази награда, вследствие на процедурни нарушения при оформянето на журито, извършени от местни заинтересовани литератори. Слава богу, кметът на община Шумен Любомир Христов разумно отмени предишния конкурс, насрочи нов с ново жури.

 

На 21 февруари 2018 г., журито отново се събра в община Шумен в пълен състав: Антонин Горчев – поет, Иван Карадочев – литературовед, проф. Добрин Добрев – Шуменския университет, проф. Пламен Шулеков – Шуменския университет, Десислава Златева – чиновник в община Шумен, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Панко Анчев – литературен критик и философ, Иван Гранитски – писател и издател.

 

Ние, новите четирима членове на журито Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски предложихме за носител на наградата Валентина Радинска за цялостен поетичен принос и новата й книга „Уроци по мълчание“, за да се излезе от скандала с предишната номинация на книгата на Петър Чухов „АДdicted“.

 

Аргументите на новите четирима членове на журито бяха не само продиктувани от естетико-художествени критерии и оценки за неоспоримото значение на поезията на Валентина Радинска, но и поради скандалния факт, че в книгата на Петър Чухов има две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров. Това компрометира наградата „Иван Пейчев“ и поставя в крайно неудобно положение ръководството на община Шумен.

 

Останалите петима члена Антонин Горчев, Иван Карадочев, Добрин Добрев, Пламен Шулеков и Десислава Златева, очевидно движени от  прозрачни извънлитературни подбуди и предварително мотивирани и инструктирани надделяха при гласуването.

 

В знак на уважение и почит към поетическото дело на Иван Пейчев и към ръководството на община Шумен, както и в категорично несъгласие с манипулативното гласуване на посочените петима члена на журито, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски се оттеглиха от журито, не подписаха протокола и напуснаха заседанието, оставяйки на съвестта на останалите петима разрастването на този пошъл скандал.

 

Проф. Симеон Янев

Боян Ангелов

Панко Анчев

Иван Гранитски"

 

***

Ето и двете стихотворения на ПЕТЪР ЧУХОВ, които стоят в основата на литературния скандал:

 

ЛОГИЧНО

Тъмно е

стрелбището на лунапарка

спи Зайо-Байо

вечния си сън

спи Кума-Лиса

до локума

спи и

бутилката с шампанско

до пирамидата

от кофички

 

спят също

клечките кибритени

като войничета

под строй

дълбоко спят

обесените орехи

не спят обаче

червейчетата във тях

те движат челюсти

и рецитират:

разстрел

преди разстрела

червеи

това е толкоз просто

и логично

 

* * *

Шие Райна Княгиня

знамето

и изведнъж се убожда

 

пада капката кръв

като бомба

пада Райна Княгиня

заспива

 

ще минат най-малко

100 години

докато дойде

на бял кон принцът

 

ще вдигне знамето

ще го развее

и ще забрави

да я целуне

 

ПЕТЪР ЧУХОВ




верно ли му завидяхте на наградката бре? литературотрошачи ниедни
добре че Хикарката не е пует та поне за награди да не страда... че то както е тръгнало - ни мартеници посветени на моята социална роля, ни пуетични признания най-много някой джендър да ма ореве щото са е припознал в галактическия стопаджия...

image
 



Гласувай:
2



1. krassko - Чета, чета и нищо скандално не виждам...
21.02.2018 21:17
Скандално беше стихотворението "Грешникът" на Христо Стоянов,
защото беше посветено на Тодор Живков.
Още по скандално беше да го прочете на литературно четене в Смолян,
а най скандално беше как публиката на бегом излизаше от салона,
за да не ги обвинят че са слушали стихотворението.
Скандален беше и начина по който го уволниха - още същата нощ смениха
ключалката на вратата.

цитирай
2. reader - Иван Гранитски: Трябва ли всяка провокация или попържня да се отличава с награда за литература?
22.02.2018 01:29
Гавра с Вапцаров и Райна Княгиня на национален конкурс за лирика
Хора, движени от чужди интереси, се подиграха с поетичното дело на Иван Пейчев, казва директорът на издателство "Захарий Стоянов"

Скандалът с Национална награда за лирика на името на Иван Пейчев ескалира вчера. Председателят на журито Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, и тримата нови членове в комисията - проф. Симеон Янев, Панко Анчев - литературен критик и философ и Иван Гранитски, писател и издател, се оттеглиха от нея, не подписаха протокола за присъждане на отличието и напуснаха заседанието.

Причината да се разграничат от конкурса бе, че останалите петима членове на журито отново настояваха наградата Иван Пейчев да бъде присъдена на Петър Чухов за стихосбирката му "АДdicted". В нея има открита подигравка с Райна Княгиня и Никола Вапцаров.
"АДdicted" е издадена от "Жанет45" - издателството, което скандализира България, пускайки "Под игото" на Иван Вазов на шльокавица.

Скандалът избухна преди месец и половина, когато заради неспазване на сроковете по формиране на журито и опит наградата да бъде дадена на Петър Чухов без мнението на Съюза на писателите Боян Ангелов се оттегли от конкурса.
Съюзът на писателите изпрати писмо до кмета на Шумен д-р Любомир Христов, с което заяви, че наградата може да бъде присъждана, но без да се замесва името на съюза.
Общината анулира конкурса и организира ново гласуване с ново жури. Четирима членове на новото жури - проф. Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски предложиха за носител на наградата "Иван Пейчев" Валентина Радинска - за цялостен поетичен принос и за новата й книга „Уроци по мълчание“, но предложението им срещна отпор.
Националната награда за лирика "Иван Пейчев" се връчва по статут, приет с решение № 771 на общинския съвет в Шумен на 31 юли 2014.
Съорганизатори на конкурса са община Шумен, Съюзът на българските писатели и местното Дружеството на писателите. Участва и шуменския университет.

цитирай
3. reader - =
22.02.2018 01:31
Останалите петима членове на новото жури, които настояват наградата да бъде дадена на Чухов са Антонин Горчев – поет, Иван Карадочев – литературовед, проф. Добрин Добрев и проф. Пламен Шулеков от Шуменския университет и Десислава Златева от община Шумен.

"Стандарт" се свърза с четиримата членове на Съюза на писателите, чиято обща позиция изрази Иван Гранитски, директор на издателство "Захарий Стоянов".

- Г-н Гранитски, защо Вие, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов и Панко Анчев, напуснахте заседанието на журито по присъждането на Националната награда за лирика "Иван Пейчев"?
- Поразени останахме от предпоставеността на мнението на останалите петима членове на журито. Ние имахме илюзии, че някои от тях, чиито качества и естетически критерии ценим - например проф. Добрин Добрев и Иван Карадочев, ще се вслушат в нашите разумни аргументи. Ние предложихме Валентина Радинска - поетеса с безапелационни естетико-художествени качества и с огромен принос към развитието на българската поезия. Но останахме изненадани и даже стреснати от тази предпоставеност и предварителна подготвеност за нежелание за разговор от останалите членове на журито. Напуснахме в знак на уважение и почит към поетическото дело на Иван Пейчев и към ръководството на община Шумен. Но и в знак на протест, защото се извършва гавра с паметта на Иван Пейчев.

- В какво се изразява тя?
- Специалистите, които познават творчеството на Иван Пейчев много добре осъзнават, че е контрапродуктивно да се дава награда на негово име на автор със съвършено противоположно творчество на духа на поезията на Иван Пейчев. Дай, Боже, Петър Чухов да се развие. Но тази книга, за която го награждават, съдържа две стихотворения, които са директна, откровена гавра с Райна Княгиня и с Никола Вапцаров. Не познавам някой сериозен и разумен човек, който може да понесе такова отношение към тези национални светини.
цитирай
4. reader - =
22.02.2018 01:32
- Какво Ви възмути най-силно в стихотворението за Райна Княгиня?
- В псевдостихотворна форма се оспорва нейния подвиг. Оставя се внушението, че е остаряла, че патриотизмът е нещо лошо.

- В стихотворението "Логично" името на Никола Вапцаров не се споменава.
- Но ясно се прави аналогията с гарнизонното стрелбище, а се говори за Зайо Байо, Кума Лиса и някакви червейчета. Гаврата е непоносима. Публикувайте ги, за да видят всички ваши читатели за какво става дума.
За нас най-тревожен е опитът за подмяна на автентичните ценности. Отдавна група соросоиди и хора, които защитават неолиберални възгледи, грантаджии и други подставени лица, добре платени от външни фондации, се опитват да изкривят националната литературна история. Да опорочат и да посегнат на големи имена като Вазов, Вапцаров, Гео Милев, Смирненски, Ботев, За Левски да не говорим - дори и него се опитаха да осквернят. В случая сега става дума са опит да бъдат осквернени поети от миналия век - 60-те, 70-те, 80-те години. Поети с категорично антифашистко минало и позиции като Иван Пейчев, изразени не само в поезията му, но и в неговите пиеси.

- Вярно ли е, че Иван Пейчев е бил приятел с Никола Вапцаров?
- Да, двамата са близки приятели. И аз много се съмнявам, че наследниците на Иван Пейчев ще останат доволни от такава гавра с най-близкия приятел на Иван Пейчев, за което авторът получава и награда на името на Иван Пейчев. Това е скандал.
Но, уви, не е първият опит за подмяна на ценности. Подобни опити за преподредба на естетическите ценности, движени от съвършено нелитературни подбуди, се правеха и се правят с наградата "Христо Фотев", с наградата "Пеньо Пенев". Нека тези кръгове, които обезателно искат да отичат някои псевдоноватори като Петър Чухов, да го правят, но не с наградата Иван Пейчев, а с награда, примерно, Биньо Иванов, Николай Кънчев. Тогава отличието би могло да има някакви естетически аргументи. Но не може да се дават награди с имената на Пеньо Пенев, Христо Фотев и Иван Пейчев за книги със слаб
цитирай
5. reader - =
22.02.2018 01:35
Но не може да се дават награди с имената на Пеньо Пенев, Христо Фотев и Иван Пейчев за книги със слаби, никакви или направо посредствени художествени достойнства, само защото били провокативни.

- Какви бяха аргументите на останалите петима членове на журито?
- Не успяха да дадат нито един художествен и естетически аргумент защо награждават Петър Чухов. Техният довод бе: провокативна поезия. Че то по тази линия провокация е и откровената попържня. Трябва ли всяка попържня да бъде поощрявана с литературна награда?!

- Вие познавате ли Петър Чухов?
- Не. Чухме, че е млад автор. В случая той даже е жертва, защото други интереси го употребяват. Аз го съжалявам. Той не е съвсем без качества. Някои от стихотворенията в книгата показват зачатки на талант. Но в поезията талантът не се изразява в провокацията, а в метафората, образното мислене, идеите. Затова обидите, които прозвучаха от някои членове на журито към номинацията на Валентина Радинска, ни оскърбиха дълбоко.

- Какви бяха тези обиди?
- Проф. Пламен Шулеков каза, че тя била чалгаджийска поетеса. Това е съвършено невярно. Друг "аргумент" бе, че не била талантлива, защото била завършила литературната академия "Максим Горки". Абсурди. Този тип сектантско мислене отново води до парцелиране - две литератури, две култури. Нещо, което българската култура и литература отдавна преживяха. Това е един процес от 30-те години на миналия век. Трябва ли отново да има разделение?! Ние смятаме, че при номинирането и връчването на литературни награди единственият, върховният критерий са художествените достойнства, а не политическите пристрастия. Валентина Радинска дори не е член на нашия Съюз на писателите. Така че оценката ни е напълно обективна.
цитирай
6. reader - =
22.02.2018 01:35
- Казахте, че се разграничавате от конкурса и от уважение към община Шумен.
- Да, втората причина да напуснем е провокативното отношение към община Шумен. В случая Антонин Горчев – шуменски поет, чийто книги аз съм издавал, е подвел и хората от администрацията на шуменската община. Дали той не е първопричината за замесването на толкова достойни хора в този глупав и пошъл скандал?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819606
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565