Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2018 15:14 - С отворени очи и длани
Автор: lexparsy Категория: Поезия   
Прочетен: 3950 Коментари: 21 Гласове:
16

Последна промяна: 21.06.2018 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimage

Написах така заради фраза от книга:
„Истинските и красивите неща се посрещат с отворени длани“ 
и допълних:
Защото в тях ще падне това което си пожелахме…
капка вода, отразяваща красивото край нас, 
перо на птица реела се и разказала небесата си,
или цвете съпреживяло творението си да е красиво…

Но затвориш ли дланите си, за да ги притежаваш,
и не ги споделиш с други…
ги убиваш и ги превръщаш в… неразказана Забрава…
уж утаява се, но се превръща в… злоба и омраза!

image








Гласувай:
19



1. rosiela - Браво,
20.06.2018 22:49
поете!
цитирай
2. lexparsy - Благодаря за лаконично нареченото призвание Роси :-)
20.06.2018 23:22
rosiela написа:
Браво, поете!

Ако е искрено, е хубаво да чуеш от друг че си, а не да се наричаш.
Всъщност призива ми е да се споделяме и вдъхновяваме, а не да се борим с интригите (примерно на блога :-)… че и други да се присъединят…
цитирай
3. blagovestie - Отворените очи и длани, и сърце,
21.06.2018 08:59
са условието за всяко случване. Чудесно си го изказал, Лекс!
Постинга ти ме наведе на доста асоциации и не знам защо дори си припомних за произхода на ръкостискането, като жест за поздравяване при среща :)) Както и за вдигането на ръцете при предаването. Последното сигурно е отказ от прегръдка, освен жест, че не се носи оръжие и че човека се поставя в зависимост :) шегувам се

И е истина, че всяко нещо, което се повери щедро и чистосърдечно, не трябва да бъде стискано и задушавано. Но и то не трябва да е режещо и забиващо се, а да е дар, щадящ и галещ като перце.

Имай пълен с красота и вдъхновение ден!
цитирай
4. vesever - Съвършен изказ в стихотворението, ...
21.06.2018 11:16
Съвършен изказ в стихотворението, и много силно смислово.
Поздрави, Лекси!
цитирай
5. lexparsy - Щастлив съм че те размислих Люси, и благодаря за тълкованието
21.06.2018 12:32
blagovestie написа:
Отворените очи и длани, и сърце, са условието за всяко случване.
….

   Ами наистина… това че отварянето към света е условие за всяко случване е достойно за продължение и допълване на размислите! Как може да разберем и общуваме с творенията на Мирозданието ако не сме отворени към тях…
   Размисли ме и припомни и за произхода на жестовете.
   Ръкостискането е много важно! Аз по него съдя за човек при запознанство… признаците са много, но на мене ми е най неприятно когато някой не подава цялата си ръка, а ти хваща само пръстите, агресивните предатели даже ги стискат до болка :-)
   Вдигането на ръцете е не само предаване, но и жест че си отворен за разбиране и комуникация. Така правим и преди да си позволим близостта на тялото на някой, да прегърнем :-)
   Аз пък се сетих за произхода на козируването. Казват че когато рицарите носели ризници, преди битка повдигали капака на шлема за да покажат на врага очите си и достойнството и самоличността си. Също и защото се злоупотребявало с прикриването зад шлема и хералдиката на знамето и ризницата :-) Даже и аз съм приучил английския маниер да хванеш с два пръста козирката на шапката си (даже и въображаема), което не е само „Свалям шапка“, а жеста е с палеца отдолу през очите, който повдига въображаемото им прикритие. (Научих го от играта на голф :-)
   А задържането и стискането на чувствата и притежанията ни е ключов момент във философията на Живота. Това е най-голямата грешка, която човек е приучил и прави…
   Със споделянето и даването бихме притежавали и повече, това което търсим и ни е нужно, и освобождаване от излишното… Това е основен принцип при Пожелаването… все забравяме да го Пуснем, че да отиде, че да се изпълни :-)))
   За това се споделяйте, и изчиствайте излишните си емоции на време… За това е облекчително и пречистващо и да се изкряскаш и да поплачеш… Не агресивно, нито срамно да се прави при нужда… На правилното място де… иначе се лепват „психоаналитици“ с класификации :-)))
цитирай
6. lexparsy - Благодаря за комплимента Веси
21.06.2018 12:38
vesever написа:
Съвършен изказ в стихотворението, и много силно смислово.
Поздрави, Лекси!

Но ще ти го върна че и ти го практикуваш това съвършено - възприемането на Светас отворени очи, длани и сърце...
Тогава човек става и леко неуловим за враговете си... Аз се уча :-)))
цитирай
7. lexparsy - Но май трябва да сме отворени само за себеподобни, и дарим останалите с мълчание...
21.06.2018 13:21
   Ще добавя симултанно, че когато сме отворени към света, от самосебе си се приучаваме на скромност и почитаема примиреност към Творението Живот…
   Ами сетих се като пак прочетох и се замислих, че и тук в Блога сме свидетели на затворени хора с многоличностна изява, които си пишат и си се коментират, че и публика искат :-)
   Мноого Смуугли… Не им обръщайте внимание, но и не им позволявайте да откраднат Вашето Прееешъс Добро Отношение Приятели !!! Дарете ги с благородно Мълчание!

П.П. Хехе, и не се чудете на едноличностните им многоминуси в постингите... доводите им са неразгадаема смугълска гатанка :-)))
цитирай
8. roden - :)
21.06.2018 16:34
"Ами наистина… това че отварянето към света е условие за всяко случване е достойно за продължение и допълване на размислите! Как може да разберем и общуваме с творенията на Мирозданието ако не сме отворени към тях…"

Здравейте!
Чудя се как да пиша, та да не бъда инертно набутан в калта, която напоследък жвака из блога. Макар че из нея има тук-таме диаманти.
Според мен не отварянето, а затварянето към света е условие към случване. Стойностно. Дълбоко. Кърваво. Възраждащо.
Красиво е да говорим за широко отворените очи, длани, сърце, душа и пр. Им към света., но приканващият към това ще поеме ли отговорността към последващите страдания на така разтворилия се човек? Надали. Онзи човек сам ще си е виновен, понеже не е бил възвишен.
Понеже вече ненавиждам раздаване на акъл от моя страна, ще цитирам един от великите православни старци:
"Целият ни живот е велика Божия тайна. Всички обстоятелства в живота, колкото и малки, и нищожни да ни изглеждат, имат огромно значение. Ще разберем смисъла на сегашния живот чак в Бъдещия Век. Колко предпазливо трябва да се отнасяме към всичко, а ние прелистваме живота си като книга, лист след лист, без да си даваме сметка за това, което е написано там. В живота няма нищо случайно - всичко става по волята на Създателя. "
Прочете го пак. И пак... Ако пък не - здраве да е. Всичко с времето си.
Красиво пишете. Но обърнете сериозно внимание, на тези ли е, този ли е, не зная, които се подиграват - здравословно е. По себе си зная.
Успех по пътя!
А, и много да внимавате с един Човек!!! :)
цитирай
9. lexparsy - Здравей Роден, независимо къде е ударението…
21.06.2018 17:05
   Ако спазвам неписаната етика не би трябвало да дебатирам с блогър без постинги, но правя изключение, защото много правилно допълваш контекста за разбиране на посланието ми…
   Опитах се да се коригирам и да подчертая, че отворените ни възприятия са за споделяне със себеподобни, с които естествено се самопривличаме и допълваме разбирането… Но да бъдеш отворен означава и за враговете си приятелче… твоята препоръчана Затвореност се практикува от кастата на прикритите и страхливи демагози, завоюващи света Прикрито, на гърба на другите… В това отношение и не само мъжете могат и трябва да извадят Меча, но и жените по свой си войнски начин…и тогава естествено и от самосебе си няма и не ще се страхуват от своите битки „Кървави и Възраждащи“ както ги визираш… А ще ги търсят…

„А, и много да внимавате с един Човек!!! :)“
   Слушай приятел… аз с Хората си внимавам, но с Човеците, дето симулират че са такива е по-сложно… Това че пиша абстрактно и поетично Не е защото съм детски малоумен и наивен олигофрен… И сам преценявам и чета мислите на хората с които да „внимавам“ ! И психиката и живота и мутрата ми е видяла достатъчно от прикрити и затворени Отворковци…. Сещаш ли се, поне малко???
цитирай
10. roden - :)
21.06.2018 17:19
"Но да бъдеш отворен означава и за враговете си приятелче… твоята препоръчана Затвореност се практикува от кастата на прикритите и страхливи демагози, завоюващи света Прикрито, на гърба на другите…"

Ех... Нищо против теб нямам, а ти къде ме набута - в кастата на еди какво си :)))))
Успокой се. Не бива така. Не съм от лошите :)
Не ми отговаряй, че да не опошляваме творбата ти. Ти просто така мислиш и го изказваш. Браво! :)
цитирай
11. blagovestie - Диалогът между Роден и Лекс
21.06.2018 17:38
е пример за това до къде може да доведе липсата на интонация при писането (за разлика от живото общуване) :) Всъщност това е непознаването. Както и стоенето нащрек заради злоупотребите в блога, свързани с хулене, осмиване и омърсяване.

Роден е прав от гледна точка на Вярата и схващането за отделяне от света и от минимизиране на влиянието му. Лекс май имаше предвид единствено конкретен вид взаимоотношения - приятелство и близост.

ПП: Роден, умто :)
цитирай
12. lexparsy - Права си Люси. . ? Като се прибера ще ...
21.06.2018 19:57
Права си Люси..? Като се прибера ще коригирам контекста си... а и този на постинга ако смогнем:)
цитирай
13. roden - ". . . до къде може да доведе ...
21.06.2018 21:02
"... до къде може да доведе липсата на интонация при писането..."

Люси, на теб ли да ти казвам това. На мен ми е ясно кой кой е спрямо писането му. Интонация...
Хващам се, че напоследък се дразня от красиво поставените неща из живота. Лъжа е. Дразня се от разни капки, изгреви, ти, той, тя, ще бъде, цъфтеж, В и К. Последното е мое. Абе пишете за онова, което ви боли! За Истината. А не подкупно-омайно. Пак и пак ще го казвам и няма да спра - кой ще носи отговорност за повярвалият и тръгнал към изкусни муражи човек? Кой?! Кой ще измъкне от пустинята оня/оная? Всяка наша дума е ужасна отговорност.
Та тъй, Люси :))))) Лумто
цитирай
14. lexparsy - Роден..., до къде ще се доведеме?
21.06.2018 22:32
   Много съжалявам за твоето страдание от красиви и поетични думи и послания, и се опитвам да ти съчувствам…
   Ами не знам дали мога да помогна, но се надявам да мога да обясня, но само при условие че не се дразниш и от алегории и метафори (леелеее ами и те са поетични :-) но ще опитам…
   Ами освен че хората са различни и по манталитет и възприятия и култура, език и т.н., ами представи си че са от различни планети, и си споделят своите разбирания по свой си начин… ако позволиш де…
   Ами извини че давам за пример себе си (повечето ги изгонихте), въпреки че се опитвам да пиша като за няколко вида инопланетяни… първо поетично и илюстрирано и с подходяща музика, но и с лаконично изложение и малко философски, и малко хумористично…, за всеки по нещо… пак привличам като мухи такива, които обичат грозното, пошлия примитивизъм и интригите и гаврата със чувствителните хора, за да се изявят…Тоест Мародерството, най омразното качество за хората от хилядолетия...
   Ами ти като се дразниш от отворените очи (идентичност за отношението, примерно в постинг) и дланите (добронамереност) и капката (отразяваща помислите ти)… все едно да влезеш в клуб за поезия и да им обясняваш колко са тъпи да си говорят такива поетични простотии… Ами първо ще се разотидат хората стресирани... после ще се заключат (ограничат коментарите)… ама като им меткаш камъни по прозорците (с лични съобщения) и ги заплашваш (да не цитирам), ами ще си наемат охрана и ще повикат полиция брат…
   Ноооо, в блога не може!!! За това са се събрали тук, да си воайорстват, ругаят и оплюват другомислещите…
ЗАЩОТО ТУК МОЖЕ!

   Иначе си прав че светът е едно Божествено Реалити, в което всеки има своята роля и промисъл…и своите поучителни Душмани, Демонии страдания... НО… хайде да си позволим Свободата всеки да играя ролята си по Божите правила… а не удобните за някои „Човеци“ (като този, дето да „внимаваме“ с него)… Може ли?
цитирай
15. lexparsy - Уместни са забележките ти Люси
21.06.2018 23:07
blagovestie написа:
… до къде може да доведе липсата на интонация при писането (за разлика от живото общуване) :) Всъщност това е непознаването. Както и стоенето нащрек заради злоупотребите в блога, свързани с хулене, осмиване и омърсяване.

   Наистина останалите малко да пишат в стил „от мен за теб“ и одухотворено поетично са стресирани от всеки странен коментар, даже и да е полезен за дебата… но има защо!
   Но за да се придържам към темата на дебата, за жестовете с които контактуваме, освен очите и дланите и езика на тялото като цяло, при словесната комуникация също има една приета вербална етика за начина на използване на думите… и тези вербални жестове са показателни за човека, който е пред тебе :-)
   Ами ето за козируването като ти споделих, то е за да си покажеш очите зад шлема… в контекста как да приема мнение на „толерантен“ и сведущ блогър без постинги, който се дразни от поезията ???
   Толерантните в общуването четем това което ни интересува… аз примерно чета постинги за история, изкуство, поезия, философия, психология, медицина, хумор… и не посещавам политиканстването (не че нямам мнение :-) и особено интригантски постинги в които асоциациите, езика и маниерите са им им по-примитивни от на кучето на съседа... Но не ги коментирам мазохистично че да ги поучавам миличките :-))) Но съм си избрал облика и ролята тук да пиша така…Може ли?
blagovestie написа:
Роден е прав от гледна точка на Вярата и схващането за отделяне от света и от минимизиране на влиянието му. Лекс май имаше предвид единствено конкретен вид взаимоотношения - приятелство и близост.

   Това ме наведе на мисълта че не е правило дали човек трябва да бъде открит или прикрит… всеки в живота си има нужда и от двете разбира се !!! Става на въпрос за Правото ни да бъдем каквито имаме нужда. А не да се прикриваме в страх от агресия когато искаме да се споделим, или да сме по принуда открито агресивни за да се защитим когато имаме нужда от усамотение, или Просто да излеем чувствата си в думи за да се опознаем.
цитирай
16. blagovestie - :)
22.06.2018 07:53
С риск, намесвайки се като посредник, накрая да отнеса прозвището за посредниците, което помня още от детския сериал, прочул се в моя детско-юношески период "Синьо лято" :)), ще си позволя да кажа какво смятам, че е казано от други хора тук :)

Всъщност и двамата не сте на много различни позиции. Просто Роден говори за отговорността какво и как пишем, защото всички тук познаваме силата на думите и знаем, че те влияят.
Постингите и коментарите в блога, публичните ни изяви, са едва върхът на айсберга, наречен блог.бг.
И... хора се увличат, нерядко се влиза във филми, че и сериали.
И това вече е отговорността на четящия, на възприемащия, ала и на пишещия. Във виртуалът хората се срещат директно по души. Което прави сензитивния човек по-уязвим. Отпадат много бариери, съществуващи в реалния живот. Освен това човек може да влага в прочетеното повече, отколкото е написано. Може да приеме нещо, адресирано към друга личност, като за себе си. Подводните рифове на поезията...
В този смисъл пишещия и възприемащия имат еднакви права и отговорности. Защото с думи можеш да възродиш, да сринеш, да съживиш, да нараниш и т.н.

Това не значи (подчертавам) да не пишем, или да се ограничаваме и сковаваме! Нито да не творим, понеже творчеството ни може да обърка някой. Не!
Просто това са различните гледни точки. И те са подплатени именно с познаване силата на словото.
Роден не публикува, стоейки зад това, което е казал и тук. Затова блогът му е празен. Моите блогове са махани и пускани десетки пъти. Радвам се, че ти си тук и не се даде на провокациите и агресията. Всеки реагира по свой начин. А в различните моменти и ситуации - реагира различно :)
В Библията има един стих, обясняващ всичко съвсем кратичко, можеше само него да напиша, ама... :)
Притчи 18:21
Смърт и живот има в силата на езика и които го владеят, ще ядат от плодовете му.

Хей, усмихнете се:) Пълен със светлина да е денят ви!
За мен бе и полезно, и смислено, да проследя и вникна в дискусията. Припомних си и важни неща :)
цитирай
17. blagovestie - Лекс,
22.06.2018 08:10
и ти благодаря за отделеното време!

Това за козируването, като показване на очите, не знаех, и ми е интересно. Безброй картини нахлуха в мен - от личен опит, от гледано, от прочетено - все неща, свързани с този поглед. Дори днес, при пряка среща, съвременните бойци, дори спортистите, влагат в това "показване на очите" огромно значение, като начало на битката, което дори може да предопредели нейният завършек.
Също така за ръкостискането - аз също обръщам внимание на такива неща, защото те са част от излъчването и говорят за характерът на човека отсреща. Не, че не може да подведат, но има инстинкти, които човек носи или е възпитал с времето, все неща, които неосъзнато ни ориентират в жестовете, мимиките, поведението на тези, с които общуваме. Както и ти си го написал - за езикът на тялото.

Тук този език е друг. Няма жестове, няма мимика, външен вид. И това е допълнителна свобода. Но свободата не е нещо просто. Не е и безплатна :) А понякога...
цитирай
18. lexparsy - Благодаря ти за смисленото резюме Люси
22.06.2018 15:07
   Като участник в разговор или дебат не е нужно да се чувстваш като посредник :-)
   Пак приемам забележката за прекалената ми, но декларирана нетърпимост към крайните Декларации като: колко дразнещи са красивите неща, и колко лъжовно жалка е поезията (по принцип, а не моята) пред реалната болка…, и плоски намеци да се внимава с Човеци, които явно са съмишленици… не е нужен посредник за да заявя че ми се цапа личното пространство и губи времето за взаимно безполезни коментари… Именно в това е нуждата от вербална етика, за която говорим…
   Но всички размислящи доводи (не декларации), даже и да не сме съгласни винаги са полезни, а аз ги осмислих и от тебе и Роден…
   А ако аз трябва да резюмирам ще кажа:
- Да бъдеш отворен или затворен към света или другите не е препоръка, а е Право, което не бива да бъде ограничавано, нито сами от нас си, нито агресивно от други;
- Етиката на общуване и чрез тялото и вербално е от ключово значение за споделянето и разбирането;
- Да бъдеш отворен и честен към и със себе си е не по-малко важно за свободата на разбиранията ни;

   И аз ти благодаря Люси. Комплименти за дарбата ти да дебатираш и размисляш проникновено, което все по-рядко си позволяваме, или го прикриваме.

Приятна дъждовна вечер и пълносмислен уикенд :-)

П.П. Жалко че Еньовденското утринно слънце май пропуснахме, но за мълчана вода материал колкото щеш :-)
цитирай
19. blagovestie - Ето - единомислие :))
22.06.2018 15:33
Приятна дъждовна, а при мен направо потопоподобна, вечер и за теб!

"Жалко че Еньовденското утринно слънце май пропуснахме, но за мълчана вода материал колкото щеш :-)" - адаптиране, м? :))) А водата може да е навсякъде до утре, като гледам :))) Мълчан софийски океанец да си стане. Като няма слънце, има куп други неща.
Щом има очи да гледа човек, и да вижда...
цитирай
20. missana - Силен стих.
04.07.2018 14:05
Поздравление, Лекс!
цитирай
21. lexparsy - Радвам се че ти хареса Младен
04.07.2018 15:56
missana написа:
Силен стих.
Поздравление, Лекс!

Надявам се да споделяме с посланието стиха:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lexparsy
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1363973
Постинги: 484
Коментари: 4222
Гласове: 7375