Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.05.2011 15:05 - РЕАБИЛИТАЦИЯ НА СВАСТИКАТА
Автор: samvoin Категория: Политика   
Прочетен: 2355 Коментари: 0 Гласове:
4



Преди Хитлер свастиката била символ на доброто Според индийците и днес пречупеният кръст означава благоденствие и късмет Веселина Гарчева

Преди нацистите да възприемат свастиката като свой отличителен знак и да я превърнат в най-мощното изображение на расова омраза, тя обиколила света като символ на добрата съдба и късмета. Като такава свастиката битувала в продължение на векове във Франция, Германия, Великобритания, Скандинавия, Китай, Япония, Индия, Съединените Щати, Южна Америка, Гърция.

Твърдяло се, че отпечатъците от стъпките на Буда били свастики. Одеалата на мексиканското племе навахо били изтъкани със свастики. В синагоги в Северна Африка, Палестина и Хартън, Кънектикът, са открити мозайки със свастики.

Думата свастика идва от санскрит

и означава буквално "добре е", а в по-широк смисъл благоденствие и късмет. Най-ранните познати свастики датират от 2500-3000 година пр. Хр. и са открити в Индия и Централна Азия. Едно проучване от 1933г. предполага, че свастиката се е пренесла от Индия през Персия и Мала Азия до Гърция, а оттам до Италия и Германия, най-вероятно през първото хилядолетие преди Христа.

Съдбоносната връзка била направена от немския археолог Хайнрих Шлиман. От 1871 до 1875г. той водил научна експедиция, която разкопала останките от митичния град Троя на брега на Дарданелите. Там той открил различни вещи, на които ясно се виждали изображения на свастики. Имайки предвид свастиките, които бил видял край река Одер в Германия, Шлиман бързо направил връзка между двата вида изображения.

Стивън Хелър, редактор на "Ню Йорк Таймс Бук Ривю", в книгата си "Свастиката: окончателно изгубеният символ" пише: "Шлиман приел, че свастиката е религиозен символ на неговите германски предци, който свързвал древните тевтонци, Омировите гърци и ведическа Индия".

Твърде скоро свастиките били навсякъде, въртейки се и в посока на часовниковата стрелка, и в обратната.

Кока-Кола произвела висулка във формата на свастика,

бирата "Карлсберг" инкрустирала свастики на бутилките си.

Името свастика идва от "су" - добре, "асти" - е и "ка" - окончание за съществително. Значи "добре е ", а оттам символизира щастието, удоволствието и късмета. Свастиката е мистичен символ или изображение, свещено за повечето индийски секти. Има формата на гръцки кръст, чиито върхове са пречупени в една и съща посока. Има два вида свастики. Едната е дясна, мъжка, представляваща пролетното слънце и бог Ганеш. Тя е обърната в посока на часовниковата стрелка и се смята, че носи щастие. Лявата или женската свастика символизира есенното слънце и богинята Кали. Върховете и са пречупени в посока, обратна на часовниковата стрелка и се смята за символ на злото, поличба за нещастие. Странно, но именно носещата нещастие свастика с краища, пречупени в обратната на часовниковата стрелка посока, избира Адолф Хитлер за нацистки символ.

Мъжката свастика се изобразява на първата страница на счетоводните книги на силно религиозните индийци. Освен това се използва и при церемонии, свързани с брака, култа към Свастика Лакшми и заклинанието за закрила към деветте планети.

Боготворена е като символ на слънцето,

Ганеш и змийското царство. Според Ваю Пурана змиите носят свастики на главите си. По време на фестивали и религиозни церемонии за щастие и късмет свастика се рисува на пода на къщата.

Има много теории за свастиката. Била е описвана като емблема на гръцкия Зевс, на хиндуистката троица - Тримурта, а най-вече на върховния хиндуистки бог Брама. Вярва се, че свастиката е изведена от чакрата, която символично е сведена до четири лъча, поставени под прав ъгъл.

Повечето учени я разглеждат като огнен или слънчев символ и поради това често я наричат огнен или слънчев кръст. Във "Ведите" за нея се говори като за "колелото на слънцето". То представлява космическото движение и еволюция около точно определен център. Свастиката изобразява и принципа на живота и движението, което превръща джуджето във великан и микрокосмоса в макрокосмос.

Свастиката има дълга история, която започва още през третото хилядолетие преди Христа. Тя може да бъде открита в

почти всеки древен и примитивен култ по целия свят.

Азиатските мюсюлмани смятат, че свастиката символизира четирите основни посоки и управляваните от ангели четири сезона. Японците пък вярват, че в образа на свастиката се съдържа сърцето на Буда и че тя е символ на късмет и благоденствие. За римляните свастиката била знакът на върховния повелител на боговете Юпитер. В скандинавските страни тя представлявала бойната брадва или чук на Тор - богът на въздуха, гръмотевиците и светкавиците и на късмета. В Литва тя се смята за талисман. В Китай двата вида свастики се използват за изобразяването на ин и ян - мъжкото и женското начало, доброто и злото. Преплетени и понякога наричани "Соломонови възли", те символизират неразгадаемата и безкрайна мощ на божеството.

Понякога символът е наричан гамадион, което по същество значи кръст, съставен от четири основни "гами" именно във формата на свастика. "Гама" сред ранните християни символизирала Христос като крайъгълен камък на църквата.

Свастики са били открити и из цялата територия на Съединените щати върху каменни резби и рисунки. Този символ като изображение присъства и в градовете на ацтеките, както и върху глинени съдове от долината на река Мисисипи в САЩ, датиращи от 1000 до 1650 г. от н.е. Той се появява като символ и в юдаизма. Някои учени смятат, че

за евреите свастиката е означавала надежда за бъдещето.

В началото на 20 в. тя все още носи положително значение. Тя е често срещана украса на табакери, пощенски картички, монети и даже сгради. По време на Първата световна война може да бъде видяна на раменете на войниците от американската 45-та дивизия, по-късно я използват и финландските военновъздушни сили.

Нацистите я приемат за официална емблема през 1935г.

Техният "hackenkreuz" - пречупен кръст, се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка и е наклонен под 45 градуса, а не изправен като древните свастики.

Как нацистите са харесали свастиката? Според Хелер "Германският ред", антисемитска група, която носела на шлемовете си рогове и се борела срещу "еврейските елементи в германския живот", първа използвала символа като свой отличителен белег. Към 1914 г. германското младежко движение я направило националистическа емблема, а националсоциалистическата партия си я "заплюла" през 1920 г. Хитлер решиил, че свастиката, която според него била "извечно анти-семитска" (Който следи Незавсимият националистически блог, отдавна знае, че повечето евреи не са "семити"!), била идеалният символ на "победата на арийците". В книгата си "Моята борба" той описва нацисткия нов флаг така: "В червеното виждаме социалната идея на движението, в бялото - националистическата идея, в свастиката съзираме мисията на борбата за победата на арийската раса и в същото време, победата на идеята за съзидателната работа, която като такава винаги е била и винаги ще бъде анти-семитска".

Сега се води голям дебат за това

може ли да бъде реабилитирана

свастиката. За будистите и индусите и днес тя е религиозен и свещен символ. В последните години в САЩ се зароди движение за очистване на символа от нацистките негативи. Най-яркият му представител е сдружението "Приятели на свастиката", създадено през 1985г. В уеб сайта си участниците твърдят, че "нямат никаква връзка с каквато и да било расистка пропаганда" и че нямат намерение да защитават Холокоста. Напротив - логото им е "Хитлер да върви по дяволите!" Лидерът на движението - художник, наречен МъжЖена, заявява, че по тялото си има татуирани поне 200 свастики. Сдружението продава тениски, марки, плакати и "други страхотни неща" с изобразени на тях пречупени кръстове.

То обаче си има и сериозни опоненти. "Има ли значение дали свастиките се използват в състояние на невежество, на омраза или за да бъде реабилитиран един символ", питат те. Хелър дори казва: "Нацистките икони бяха достатъчно силни и магнетични, за да подведат една цяла нация. Днес тяхната визуална мощ все още може да бъде изпусната извън контрол". "Как един символ може да носи вината за действията на един луд?", контрират защитниците на свастиката. Явно този спор няма да свърши скоро.

sevt9.blog.bg



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samvoin
Категория: Политика
Прочетен: 10040236
Постинги: 7893
Коментари: 3529
Гласове: 6343
Блогрол
1. Георги Раковски
2. Тефтерчето на Васил Левски
3. Инициатива за референдум за излизане на България от ЕС и безпартийно ВНС без хора били досега във властта
4. Български исторически календар
5. "Граждани на Райха"-"Reichs­bur­ger"
6. Дегенерацията и дегенератите от първоизточника - Григорий Климов
7. Сайт, посветен на големия Български политик - професор Богдан Филов
8. "Лихвата е кражба!" от покойния Владимир Свинтила
9. Сайт за националистическите движения преди 1944 - а година и техни документи
10. Забравеният д-р Янко Янев
11. Планът "Еврия"
12. Сайт с български бойни знамена
13. Исторически видеоблог
14. "Изгубената България" - исторически сайт
15. Владо Черноземски
16. Европейския съюз - новият Съветски съюз? /БГ субтитри/
17. "Шест милиона – изгубени и намерени" oт Ернст Цундел
18. Реалността днес и която идва...
19. Военное обозрение
20. КРИЗАТА В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ от архимандрит Борис
21. Отворено писмо-МАНФРЕД РЬОДЕ
22. РПЦ Царская Империя
23. Григор Симов: Нека не си затваряме очите
24. Исторически ревизионизъм
25. Вечния Църковен Календар на Светите Отци