Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2018 01:39 - Кой се гавРи с бъЛгаРите? Цинизъм! - ГЕРБ пак променя позицията си! Правителството оставя отворена вратата за Пакта за миграцията
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 989 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.11.2018 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Решението на кабинета още се изработва, стана ясно от заседанието на две парламентарни комисии

Министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов не отговориха еднозначно на въпроса, зададен от депутати от БСП, а след това и от журналистите, дали България ще подкрепи Пакта на ООН.
 

Възможно е все пак България да подкрепи пакта за миграцията на ООН, въпреки че коалиционният съвет на управляващите обяви, че няма да го подкрепим. Българската позиция още се изработва и предстои окончателно решение на правителството. Това се разбра след съвместното заседание на двете парламентарни комисии - по външна политика и по вътрешна сигурност, предаде Канал 3.

Министрите Екатерина Захариева и Младен Маринов не отговориха еднозначно на въпроса, зададен от депутати от БСП, а след това и от журналистите. Подкрепяме или не подкрепяме пакта, попита Захариева соцдепутатът Валери Жаблянов на финала на заседанието. Външната министърка не отговори на този въпрос. Тя се измъкна от медиите, подтичвайки към изхода на Партийния дом.

По-рано, след час и половина дебати представителите на изпълнителната власт, на ГЕРБ и ДПС декларираха подкрепата си за присъединяването на България към въпросната декларация на ООН. ВМРО и БСП потвърдиха позицията си против. Тя беше изказана и след заседанието на Коалиционния съвет в понеделник от страна на Патриотите.

България може във всеки един момент да се присъедини към документа, стана ясно от изказването пред депутатите на външната министърка. Захариева подчерта, че пакта за миграцията е в полза на нашите 1 850 000 сънародници, които са емигранти в момента.

Председателят на външната комисия Джема Грозданова изтъкна, че няма как да се прави паралел между Истанбулската конвенция и пакта, тъй като първият документ е обвързващ, докато вторият няма такъв характер.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ пък захапа соцлидерката Корнелия Нинова и евродепутата Петър Курумбашев, че вчера излъгали по въпроса, че в ЕП пактът не е гласуван. 

Имаше декларация от БСП за пакта за миграция на ООН - това показа двойното лице на една партия

, заяви Цветанов иэпоказа резолюцията на ЕП и обяви, че Курумбашев и Станишев са го подкрепили с гласуване на 18 април точно в 12 часа 13 минути и 58 секунди. Той укори социалистите, че се заиграват със страховете на хората и вчера са минали всякакви граници.

 

Виждаме, че с всеки изминал ден се отдалечаваме все повече от европейските ценности, констатира Цветанов. Той

обясни, че коалиционният съвет на ГЕРБ и ОП в понеделник е обявил, че не дава подкрепа на пакта на ООН, за да избегне спекулациите на БСП и да не изпадне в обяснителен режим

. Този пакт е правно необвързващ, всяка страна спазва националното си законодателство, заяви още Цветанов.

Никой никога не е принуждавал България да се присъединява към пакта за миграция на ООН, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде агенция „Фокус“. „Пактът за миграция на ООН е декларация, не конвенция. Не е обвързващ за страните документ, няма правно задължителен характер“, обясни тя. „Всяка страна има свободата да избира какви мерки да избере, за да решава възникналите въпроси“, уточни Екатерина Захариева.

Документът е преминал през няколко кръга преговори, през различно ниво на експертност“, посочи външният министър. „Австрия, не България предложи да координира усилията. Беше договорена обща позиция. Австрия се изказа пред ООН от името на 27 държави“, каза още тя.

"Ако решим да се присъединим към пакта за миграция на ООН, можем да кажем кое считаме за приоритетно за България. Бихме могли да кажем, че не се присъединяваме към друго", добави министърът на външните работи.

По всяко време една държава може да реши да се присъедини или не“, обясни тя. „Не мисля, че може да се преструваме, че проблемите на миграция са извън България“, коментира Екатерина Захариева.

България е външна граница на ЕС, към който се стремят мигранти от различни страни“, посочи тя. „Само две държави от ЕС са взели окончателно решение да не се присъединяват към пакта. Всички външни граници са заявили намерението си да се присъединят“, каза още външният министър.

"Ако България се присъедини към пакта за миграция на ООН, ще разполага с допълнителни доводи да изисква сътрудничество от държави, които са източници на мигранти", каза вътрешният министър Младен Маринов на заседанието.

Пактът за миграция на ООН не променя с нищо задълженията на България като външна граница на ЕС“, посочи той и допълни, че България и сега развива ефективно сътрудничество с други страни. „Пактът няма да промени прилагането на стриктна политика спрямо нелегалната миграция“, заяви Младен Маринов.

„От началото на годината има над 30 случая, при които по наш сигнал, са задържани над 250 лица на гръцка и турска територия“, обясни вътрешният министър. „От началото на годината 131 са досъдебните производства за случаи на каналджийство“, каза още Младен Маринов.

"Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е само, за да избегнем поредното спекулиране и заиграване със страховете на хората", подчерта Цветан Цветанов.

Това заиграване ще ни превърне в партии, които не могат да защитават националните интереси на важни форуми“, коментира той.

Пактът е правнонеобвързващ, всяка държава изпълнява стриктно вътрешното си законодателство“, обясни Цветан Цветанов. „Позицията ни на Коалиционен съвет за пакта за миграцията на ООН е, за да не изпаднем в ситуация на обяснения на БСП“, посочи той и заяви, че политиката на БСП няма нищо общо с политиката, която се води от европейските социалисти.

Различното гласуване в европейския и в българския парламент е обичайна практика. Това се отнася и до ПГ на ГЕРБ. Това каза депутатът от ПГ на БСП Валери Жаблянов на заседанието.

„Да не спекулираме с позициите на европейските депутати“, призова той. „Не се позовавайте на популизма, а се вгледайте в некачествената работа на изпълнителната власт за такива важни решения като пакта за миграцията на ООН“, посочи Валери Жаблянов към ГЕРБ.

 „Няма необходимост България да подкрепя пакта през декември“, обяви той. „Днешната дискусия е в резултат на декларацията на БСП от парламентарната трибуна в петък. Ако това не се беше случило днешното заседание нямаше да го има. Българската декларация в Мароко щеше да подкрепи документа“, коментира депутатът от БСП. „Не може такава позиция да се изработва в последния момент, под напора на обстоятелствата“, обяви Валери Жаблянов.

Документът е противоречив като съдържание. Стремейки се да гарантира правата на човека, ограничава правомощията на националните държави“, каза още той.

 ДПС подкрепя пакта за миграция на ООН

 

Позицията ни е да подкрепим пакта за миграция на ООН. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Имрен Мехмедова на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност и обществен

ред.

 

„Документът е консултиран повече от 2 години“, обясни тя. „Пактът не е правнообвързващ. Документът е с добри практики, за защита

на мигрантите ни“, заяви Имрен Мехмедова.

 

 

 


 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819459
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565