Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765496 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 14.01.2017 г.

 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 23 ОКТОМВРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

От Бога е благодатта, а от нас трудът. Нека никой, значи, да не мисли, че апостолите са се осланяли на богодадената благодат, и че им е било лесно и без труд са извършили своето велико дело в света. Не казва ли апостол Павел: „ Но изнурявам и поробвам тялото си, да не би, като проповядвам на другите, сам негоден да стана“. (I Корн. 9, 27)? И още на друго място не говори ли, че прекарал живота си в труд и мъка, често в бдение, в глад и жажда, често в пост, на студ и в голота. (II Корн. 11, 26- 27)? Св. апостол Иаков се хранил само с хляб, и то не до насита; спал твърде малко, а нощите прекарвал в молитва. От коленопреклонните молитви, чак кожата на колената му се втвърдила като кожа на камила. Този брат Господен се молил не само за църквата в която бил предстоятел[1], а и за целия свят. И когато бил блъснат от злобните евреи от храмовия покрив, така, че цял се потрошил, светият апостол не забравил нито за миг, длъжността си към Бога и хората. Събрал последни сили, застанал се на колене, издигнал ръце към небето и се помолил усърдно на Бога казвайки: „Господи, прости им този грях, защото не знаят какво правят!“. Докато той се молил така, злобните юдеи, от всички страни го замеряли с камъни. Виждайки това, един от Рихавовите синове извикал: „Престанете! Какво правите! Праведникът се моли за вас, а вие го убивате!“. Но този вик на една състрадателна душа, не успял да спре злобните кръвници да не убият Божия светец. Значи, апостолите, не се уповавали само на благодатта, а към голямата благодат полагали свръхчовешки труд, за да се покажат достойни за Божията благодат.

 

БЕСЕДА за красотата на царската дъщеря

 

Всичката слава на царската дъщеря е вътре (Пс. 44, 14)
 

 

Църквата Божия е царската дъщеря. Колкото и да е външно бедна и неугледна за плътското око, гонена и унижавана, тя вътре е изпълнена с царски блясък и благолепие. Царят сътворява красотата на царската дъщеря. Онзи, който Е най-прекрасният от синовете човечески. Църквата е като одежда Христова; Христос живее в нея. Никаква външна хубост не може да се мери с вътрешната красота, т.е. с Христовата красота. [И] Пресвета Богородица е царска дъщеря. Облечена е в златовезана одежда. Това са добродетелите на нейната душа. А, че под одежди се разбират добродетелите, е ясно от притчата за сватбата на Царския Син. Човекът, който не бил облечен в сватбарска премяна, бил изгонен от Царската трапеза и наказан [осъден] ( Мт. 22,11). Истинската вяра в Бога – това е била златната одежда на Пресветата Дева, а девството, кротостта, милосърдието, светостта, молитвеността, предаността на Божията воля, и всички останали добродетели, са били като шевици на тази златна одежда. Но цялата нейна красота е сътворена от Христос Господ, скрит в Нея и роден от Нея. И душата на всеки вярващ християнин е като царска дъщеря. Цялата красота на тази  душата е в Христа и от ХристаКойто е вътре в душата. Душата пък без Христа – Слънцето на Правдата, е в мрак, без лице и красота, както ако цялата вселена, без материалното слънце би била без лице и красота,.

О, Господи велики и благий, Боже наш истински, и Промислителю наш човеколюбиви, помогни ни да се облечем в одеждата на добродетелите, та да се не окажем голи на Твоя Страшен Съд. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

[1] В ориг. - управлявал

Категория: Други
Прочетен: 229 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765496
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Януари, 2017  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031