Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1791208 Постинги: 3854 Коментари: 0
Постинги в блога от 16.01.2018 г.
16.01.2018 07:36 - !
 

Един човек пристигнал от далеч за да се убеди лично в способностите на един прославен старец но не видял нищо особено и попитал един от учениците му:
- Къде са прехвалените чудеса, които върши твоя учител?
- Питам се какво разбираш под чудеса? Хората в света смятат за чудо ако Бог изпълни волята им. Ние пък мислим че е станало чудо, когато някой изпълни волята Божия.
Категория: Други
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове: 1
 
ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Унижение и провал Бог допуска за гордия човек, когато той си мисли, че неговата сила е вечна. Когато злият римски епарх Тарквиний посякъл блажени Тимотей, извикал свети Силвестър и го заплашил със смърт, ако не му покаже Тимотеевото наследство и, освен това, не принесе жертва на идолите. Без страх и трепет прозорливият светец му отговорил с евангелските слова: Безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това, с което се хвалиш да сториш на мен (т.е. смърт), тебе ще сполети. Гордият епарх оковал Силвестър и го хвърлил в тъмница с намерение скоро да го погуби. Като направил това, той седнал да яде. Но в гърлото му заседнала рибена кост. От пладне до полунощ лекарите се мъчили да спасят живота му, ала всичко било напразно. В полунощ Тарквиний изпуснал гордата си душа във вечните мъки. Така се изпълнило пророчеството на св. Силвестър, а и библейските слова: Пред погибел гордост върви (Пртч. 16: 18).

 

БЕСЕДА за това как Царството Божие се печели със сърцето, а не с езика

 

Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи!, ще влезе в царството небесно (Мат.7: 21).

 

С език, братя, не се придобива Царството Божие, а със сърце. Сърцето е съкровищница на онези блага, с които се купува Царството, а не езикът. Ако съкровищницата е пълна с благата Божии, т.е. силна вяра, блага надежда, чиста[1] любов и добри дела, тогава и изразителят на тези блага – езикът е верен и приятен; ако пък съкровищницата е празна от към всичко това, тогава и нейният изразител е лъжлив и дързък. Каквото е сърцето, такива са и думите. Всичко, всичко произлиза от сърцето. Лицемерието е безсилно и пред хората, и още по-немощно пред Бога. Сам Отец говори чрез пророк Малахия: Ако Аз съм баща, то де е почитта към Мене? И ако Аз съм Господ, то де е благоговението пред Мене? Т.е. чувам, че ме наричате Отец, ала не виждам да ме почитате в сърцата. Чувам, че ме наричате Господ, ала не виждам благоговението[2] към Мене в сърцата ви.                                            Нашата Молитва: „Господи! Господи!“ е прекрасна и полезна само когато извира от молитвено сърце. Сам Господ е заповядал да се молим непрестанно, но не само с език, та да ни чуят хората, но и в тайната стаичка на сърцата, та да ни чуе и види Господ.

Господи величествени и дивни, избави ни от лицемерието и влей в сърцето ни Твоя страх, та нашето сърце, чисто[3] и непрестанно да пребивава в молитва пред Тебе. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

                                                                                                            

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 


[1] В ориг. – светла (бел. прев.).

 

[2] В ориг. – страха (бел. прев.).

 

[3] В ориг. – изправно (бел. прев.).

 

Категория: Други
Прочетен: 203 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1791208
Постинги: 3854
Коментари: 0
Гласове: 966
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031