Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765649 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 26.01.2018 г.
 

ДО ПРАВОСЛАВНИЯ ХРИСТИЯНИН ПТ  ОТ ЛОЗНИЦА  

               ЗА СЕКТАНТСКАТА МИЛОСТИНЯ

   

Ти си готов да оставиш вярата на своите отци и да отидеш при сектантите. Защо? Защото, казваш, те раздават безплатно книги и освен това  предлагат парична помощ. Но нима ти, здравомислещият сърбин, не си задаваш въпроса: с чии средства се печатат тези „безплатни" книги и чии пари раздават сектантите? Свои или чужди? Очевидно парите не са техни, защото самите те получават заплащане от чужбина. Сектантите купуват чо­вешки души с чужди пари и както е известно, за всяка купена човешка душа  получават награда от своите господари. Следователно и парите, и книгите те раздават не в името Христово, а заради лична изгода. Превърнали са вярата в търговия и ето, ти си готов да им се продадеш като стока.

Турците предлагали на Анто войвода злато колкото пожелае, само да предаде Лозница и своя народ. Но той не продал вярата и честта си за паница леща. Нито един от твоите славни предци не е постъпвал като Исав, който за една гозба се отказа от първородството си (Евр. 12:16), но всички, по­добно на Мойсей, са предпочитали да страдат заедно с народа, отколкото да имат кратковременна, греховна наслада и са считали охулването Христово за по-голямо богатство, отколкото египетските съкровища (срв. Евр. 11:25-26).

Знай, че еретиците и отстъпниците винаги са гледали да се покажат по-милостиви от православните. Император Иулиан, който отстъпил от Христовата вяра и се върнал към идолопоклонството, щедро пръскал милос­тиня, хвалейки се, че е по-милостив от християните. Но истинските христи­яни не приемали милостинята му, считайки я за нечиста. Дълг на всички православни е да бъдат по-милостиви от останалите хора и да не позволяват иноверците и еретиците да ги надминават в милосърдието.

Трябва да се пазите от даровете на еретиците и сектантите като от огън. Те дават на тялото, а вземат от душата; с безплатните си книжки разколебават съвестта; с парите си сеят раздори сред народа, откъсвайки някои хора от техните братя по вяра.

А ти внимавай и се пази. Пази душата си от онези, които идват в овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

 

Категория: Други
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове: 0
26.01.2018 07:43 - !




         При постоянното изповядване на греховете пред Бога и пред отците се открива виждането на своята греховност и обратно
греховете, които не са изпо­вядани, сякаш не се признават за грехове и лесно се пов­тарят; чрез постоянното сажоосъждане и самоукорение се усилва съзнанието и усещането за греховност; усетилият и осъзнал докрай своята греховност естествено признава себе си за достоен за всяко нака­зание, допуснато от Бога.


Категория: Други
Прочетен: 238 Коментари: 0 Гласове: 0
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 13 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Доброто дело, извършено с мълчание, е по-високо от доброто дело, придружено с обяснения, и несравнимо по-високо от остроумни обяснения без добро дело. От свети Николай Мирликийски не са останали никакви [писани] слова, но са останали делата. Без никакви обяснения, той три пъти нощем минавал покрай къщата на един сиромах и тайно хвърлял през прозореца по една кесия със злато.

Един старец в египетски скит се разболял тежко и пожелал да хапне малко пресен хляб (защото хлябът, който тогава монасите ядели, бил сушен на слънце и траял с месеци). Като чул това, един от монасите не казал нищо, излязъл и отишъл далеч в един град, откъдето донесъл пресен хляб на болния старец. Старецът, като разбрал за труда на този монах, не пожелал да яде от хляба и казал: „Това е кръвта на брата! (т.е. това братът го е доставил с мъка). Тогава останалите монаси замолили стареца да яде, казвайки му да не презира жертвата на брата. Какви обяснения и какви думи могат да заменят това просто и мълчаливо дело на братолюбието?

 

БЕСЕДА за Царството Божие, което е вътре [в нас] 

 

 Царството Божие вътре във вас е (Лк. 17: 21).

 

Всичко, което е Божие, носи печат на безсмъртие. И Царството Божие е Царство безсмъртно. Ако желаем, значи, да дишаме въздуха на безсмъртието, трябва да влезем вътре в себе си, в своето сърце, в Царството Божие. Извън нас е въздухът на времето, въздухът на преходността и тлението, в който душата диша трудно. Царството на природата е царство чувствено, оттук и царство чуждо в сравнение с нашата душа, която представлява вътрешното наше царство. Защо хората желаят да остават продължително в чужбина? Защо рядко и без желание влизат в собствения си дом? Защото, когато мислим за света, ние мислим за чужбина. Когато говорим за чувствения свят, ние говорим за чужбина. Живеейки чувствено, ние приличаме на човек, който по цял ден обикаля по чуждите къщи, а само вечер се връща в своята къща за спане. И така, съзнателно посвещаваме разума на смъртта, а спането – на безсмъртието! Ние идваме при себе си, връщаме се в себе си само в съня! Но и в нашия сън, в сънищата, се изявява нашата същност – т.е. макар и да сме в своя дом, в безсъзнателно състояние, ние сънуваме чуждите къщи; сънят ни е чувствен, затова и картините [в съня] са чувствени. Тъй ние сме в чужбина и чужди, и наяве, и насън. Непрестанно сме вън от себе си. А Господ иска да ни върне в нас самите, в нашия дом и в нашето отечество. За нас Царството Божие е вътре в нас; отвън е чуждата страна. За да избягаме от чужбина и да намерим истинския наш дом, в който ще се срещнем непосредствено с Бога, ние трябва да влезем в себе си, в своето сърце. Тук е Царят и тук е Царството.

О, Господи, Царю на ангелите и светиите, покажи ни богатството и сиянието на Твоето Царство вътре в нас. Та да пожелаем Твоето Царство повече от чувствената чужбина, [която е] царство непостоянно и преходно. На Тебе слава и хвала. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

Категория: Други
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765649
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Януари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031