Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1764606 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 16.01.2019 г.

 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 3 ЯНУАРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Унижение и провал Бог допуска да на гордия човек, когато той си мисли , че неговата сила е вечна. Когато злия римски епарх Тарквиний, посякъл блажени Тимотей, извикал свети Силвестър и го заплашил със смърт, ако не му покаже Тимотеевото наследство, и освен това не принесе жертва на идолите. Без страх и трепет прозорливият светец му отговори с евангелските слова: „Безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това с което се хвалиш да сториш на мен ( т.е. смърт), тебе ще сполети“. Гордият епарх оковал Силвестър и го хвърлил в тъмница с намерение скоро да го погуби. Като направил това, той седнал да яде. Но в гърлото му заседнала рибена кост. От пладне до полунощ лекарите се мъчили да спасят живота му, ала всичко било напразно. В полунощ Тарквиний изпуснал гордата си душа във вечните мъки. Така се изпълнило пророчеството на св. Силвестър, а и библейските слова: Пред погибел гордост върви (Пртч. 16, 18).

 

БЕСЕДА за това, как Царството Божие се печели със сърцето, а не с езика

 

Не всеки, който Ми казва: Господи, Господи! ще влезе в царството небесно ( Мт.7, 21)

 

С език, братя, не се придобива Царството Божие, а със сърце. Сърцето е съкровищница на онези блага, с които се купува Царството, а не езикът. Ако съкровищницата е пълна с благата Божий, т.е. силна вяра, блага надежда, чиста[1] любов, и добри дела, тогава и изразителят на тези блага - езикът е верен и приятен; ако пък съкровищницата е празна от към всичко това, тогава и нейният изразител е лъжлив и дързък. Каквото е сърцето, такива са и думите. Всичко, всичко произлиза от сърцето. Лицемерието е безсилно и пред хората, и още по-немощно пред Бога. Ако сам Отец говори чрез пророк Малахия : Ако Аз съм баща, то де е почитта към Мене? И ако Аз съм Господ, то де е благоговението пред Мене? Т.е. чувам, че ме наричате Отец, ала не виждам да ме почитате в сърцата. Чувам, че ме Наричате Господ, ала не виждам благоговението[2] към Мене в сърцата ви.                                            Нашата Молитва: „Господи! Господи!“ е прекрасна и полезна, само когато извира от молитвено сърце. Сам Господ е заповядал да се молим непрестанно, но не само с език, та да ни чуят хората, но и в тайната стаичка на сърцата , та да ни чуе и види Господ.

Господи величествени и дивни, избави ни от лицемерието и влей в сърцето ни Твоят страх, та нашето сърце, чисто[3] и непрестанно да пребивава в молитва пред Тебе. На Тебе слава и похвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

[1] В ориг. - светла

[2] В ориг. - страха

[3] В ориг. - исправно

Категория: Други
Прочетен: 207 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1764606
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Януари, 2019  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031