Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1767086 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 21.02.2018 г.
21.02.2018 10:47 - !!!
                 

        Покаянието винаги е необходимо за всички грешници и праведници, желаещи да достигнат спасение. Усъвршенстването няма граници, затова и най-съвършените в същност са несъвършени. Затова покаянието е до самата смърт и не се ограничава  във времето и в делата.

Преп. Исаак Сирин

Категория: Други
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове: 1
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 8 ФЕВРУАРИ

 

Разсъждение

 

 

Свети Серафим Саровски пише за отчаянието: „Както Господ се грижи за нашето спасение, така човекоубиецът дявол се старае да доведе човека до отчаяние. Предателят Иуда е бил малодушен и неопитен в борбата, затова дяволът, виждайки го в отчаяние, го нападнал и го принудил да се обеси. А Петър, твърдият камък, паднал в голям грях, но като опитен в борбата, не се отчаял и не изгубил присъствие на духа, но пролял горчиви сълзи от горещото си сърце и дяволът, като го видял, побягнал от него, изгорен от огън“. „И така, братя, – учи преподобни Антиох, – когато ни нападне отчаяние, не трябва да му се поддаваме, но укрепени и оградени със светата вяра, да кажем на лукавия дух: „Какво имаш ти с нас, отстъпнико от Бога, беглецо от небето и робе лукав? Ти не смееш с нищо да ни навредиш. Христос, Синът Божий има власт над нас и над всички. А ти, губителю, се махни от нас! Укрепени с Неговия честен Кръст, ние ще стъпчем твоята змийска глава.“

 

БЕСЕДА за това как истинският християнин посреща омразата в света

 

И ще бъдете мразени от всички заради Моето име. (Лк. 21: 17).

 

Всички, които обичат себе си повече от Бога, мразят последователите на Господа Иисуса. Всички, които обичат тялото повече от душата, мразят последователите на Господа Иисуса. Всички, които обичат този свят повече от вечното Божие Царство, мразят последователите на Господа Иисуса. Всички, които обичат греха повече от добродетелта, мразят последователите на Господа Иисуса. Броят на тези, които мразят Иисусовото име, понякога е по-голям, понякога по-малък. Но какъвто и да е техният брой, не се бойте, братя, защото броят на ангелите и светиите е огромен. Броят на вашите сродници на небесата, т.е. на онези, които Господ обича, превишава броя на звездите върху небето и пясъка в морето. О, не се плашете, с вас е Христос, а това означава, че винаги сте по-силни от тези, дето ви мразят. Тъй като Най-Силният е на ваша страна, вие винаги сте многобройни, и винаги сте по-силни от какъвто и да е брой ваши неприятели.

О, Господи Иисусе, Господи всесилни, Ти само бъди винаги с нас и ни помагай винаги да бъдем неотстъпно с Тебе и тогава страхът ни ще изчезне. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.02.2018 06:38
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1767086
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Февруари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728