Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765484 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 05.02.2018 г.
05.02.2018 06:14 - !!!


 Не съгрешавай спрямо вярата, за да не ти се прогневи нашия Създадел: който не изповяда истинската вяра приготвя храна за незаспиващия червей и жертва за княза на адската тъмница: неговия дух е чужд на вечния живот; той е явен отстъпник от Бога.

Преп. Антоний Велики

Категория: Други
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове: 0

 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“– 23 ЯНУАРИ

 

Разсъждение

 

Милосърдието винаги е било характерно за истинските пастири на Христовото стадо. Св. Иоан Златоуст в своите славни беседи нищо не е изтъквал и хвалил толкова много, както милосърдието. Св. Иоан Милостиви, патриарх Александрийски, плакал всеки ден, когато не е имал повод да окаже някому милост. Св. Павлин заслужено е наречен Милостиви, защото наистина бил милостив в пълния християнски смисъл на тази дума. Веднъж, когато вандалите ограбили Нола, същевременно взели в робство много хора. Една вдовица, чийто единствен син бил взет в робство от вандалския княз Рига, отишла при своя епископ и плачейки, поискала от него пари, за да плати откуп за своя син. Нямайки никъде нищо, епископ Павлин се облякъл в дрехи на обикновен човек и казал на вдовицата да го заведе при княза и да го замени с нейния син. Князът освободил вдовишкия син, взел Павлин и го завел в Африка, където Павлин служил като княжески градинар, докато Божият Промисъл не го освободил и върнал с останалите роби в Нола.

 

БЕСЕДА за ангелското състояние на светиите

 

Но ония, които се сподобиха да получат оня свят..., и да умрат вече не могат, понеже са равни на Ангели (Лк. 35: 36).

 

Така говори Онзи, който знае, Който е видял, и Който не може да се измами. В какво още има да се съмняваме повече, братя? Това свидетелство е по-ясно от бял ден и от диамант по-твърдо,  и по-драгоценно от всички блага на този свят; то е свидетелство, че ония, които се сподобиха да получат оня свят и възкресението от мъртвите…, и да умрат вече не могат, понеже са равни на Ангели. А какви са ангелите? Те са същите ангели, които са се явили навремето на Авраам и помагали на хората, същите те и днес се явяват и помагат. Не са умрели, а са живи; не са остарели, а са млади. Те са същите, които са видели Адам в Рая, и ще видят последното възкресение, Съдът и Царството на светиите. Подобни на ангелите са праведниците. Апостолите и пророците, светителите и мъчениците живеят и днес, ще живеят вечно и повече не могат да умрат. Стотици и хиляди години да преминат, те повече не ще могат да умрат, нито да остареят, те са като ангелите. Че праведниците ще бъдат увенчани с безсмъртие, на нас Господ ни е свидетелствал и с горните думи, и със Своето собствено възкресение ни го е показвал, и чрез прославянето на светиите доказал. О, братя мои, да се пробудим и потрудим само да се удостоим да придобием онзи блажен свят!

О, възкръснал и безсмъртен Господи, помогни ни да се удостоим с Твоето безсмъртно Царство, в Което Ти царуваш с Твоите ангели и светии вовеки. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски 

Категория: Други
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765484
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Февруари, 2018  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728