Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766638 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 05.03.2017 г.
  


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“
- 4 ДЕКЕМВРИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Послушанието и смирението са основа на духовния живот, основа на спасението основа на цялото устройство на Божията Църква. Великият Иоан Дамаскин, велик във всяка добродетел, като монах е оставил дълбока следа в историята на Църквата със своя пример на послушание и смирение. Неговият старец, духовният му отец, изпитвайки го, един ден му дал изплетени кошници и му наредил да ги занесе чак в Дамаск и там да ги продаде. Старецът определил твърде висока цена за кошниците, като мислил, че Иоан няма да може да ги продаде на тази цена и ще трябва да ги върне обратно. Иоан, следователно, трябва да измине дълъг път, второ - трябвало да иде като беден монах в града, където някога бил най-влиятелния човек след царя, трето - да иска за кошниците смешно висока цена и четвърто - ако не продаде кошниците, напразно да бие натам - насам толкова път. По този начин, старецът искал да изпита послушанието и смирението на своя славен ученик. Иоан мълчаливо се поклонил на стареца и без да каже и дума[1], взел кошниците и се отправил на път. Стигнал в Дамаск, застанал на площада и зачакал купувачи. Като споменавал цената на интересуващите се минувачи, те му се присмивали и го ругаели като безумен. Цял ден стоял, и цял ден бил подложен на присмех и подигравки. Но Бог, Който всичко вижда, не оставил Своя търпелив слуга. Някой си гражданин, минавайки, се загледал в Иоан. И макар Иоан да бил в бедно монашеско расо, с изсъхнало и побледняло от пост лице, този гражданин, познал в него някогашния велможа и пръв министър на царя, при  когото той бил на служба. Познал го и Иоан, но и единия и другия започнали да се договарят като непознати. Макар Иоан да обявил превисоката цена на кошниците, гражданинът, спомняйки си за добрината, която някога Иоан му сторил, ги купил без да се пазари. Като ликуващ победител се върнал св. Иоан  в манастира и донесъл радост на своя старец.

 

Беседа за това, че всяко добро е от Бога

 

И видя Бог, че това е добро ( Бит. 1, 7)

 

От добър Творец, братя, могат да произлизат само добри дела. Нека замлъкнат устата на онези, които казват, че от Бога произлиза и доброто и злото. След всяко Свое дело, сам Бог потвърждава, че е добро. Шест пъти Той посочва, че онова, що е Той създал, па накрая и седми път, разглеждайки всичко в цялостта му, го оценява като твърде добро ( 31 ст.). Общо, значи, седем пъти Той повтаря, че всичко станало по Неговата свята воля е добро. Не е ли много чудно, как някои хора, могат да заявяват безбожното твърдение, че от Бога произлиза и доброто и злото!? Бог като знаел, че върху Него ще се хвърлят, или по-добре да се каже, че през всички векове ще се хвърлят такива клевети, предварително, за всички времена и за всички поколения е представил Своята защита и я е повторил седем пъти. Злото е от греха, а в Бога грях няма. Бог, следователно, не може да върши зло. Той се нарича Всемогъщ, защото е силен да извърши всякакво добро. Превратно говорят за Бога, онези, които твърдят, че Бог се нарича Всемогъщ, защото може да върши добро и зло. Бог е извор на доброто, от нищо не размътен, и от Него не може да произлиза нищо, което е противно на доброто. А за всеки разумен човек е ясно, че злото е противно на доброто. Знайте братя, за двойственост в Бога - вечния извор на доброто -  говорят онези, в които има двойственост на добро и зло. А всички, онези, които обичат доброто, и вървят по пътя на доброто, и се стремят към доброто, вътре, в себе си, имат ясно откровение, че Бог е добро и само добро.

О, Боже наш, Сътворителю наш, Ти Си Творец на всяко добро, и всички Твои дела са твърде добри. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор - Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

[1] В ориг. - без забележка (бел. прев.).

 

Категория: Други
Прочетен: 420 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766638
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2017  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031