Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766653 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 09.03.2019 г.
 ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 24 ФЕВРУАРИ

 

Разсъждение

 

Не са ни добри учители, нито приятели, които всичко правят според нашата воля. Преподобни Иоан Мосх пише за една знатна жена, от сенаторско семейство, за посещението ѝ в Светата Земя: „Като пристигнала в Кесария, тя решила да остане там и се обърнала към епископа със следната молба: „Дай ми някоя девица да ме научи на страх Божий“. Епископът я пратил при една смирена девица. След известно време епископът се срещнал с онази жена и я запитал: „Как е при онази девица, където те пратих?“. „Добре е – отговорила жената, – но тя не ми е от голяма полза за моята душа, защото ми позволява да постъпвам по собствената си воля; а това е, защото тя е смирена, а на мене ми е необходимо да ми се кара и да не позволява да върша каквото аз искам“. Епископът я пратил при друга, с доста груб характер, която започнала да ѝ се кара, да я нарича безумна богаташка и други подобни. След известно време епископът пак попитал жената: „А как се отнася тази девица с тебе?“. „Тя истински е полезна за моята душа“ – отговорила сенаторката. Така тя станала твърде смирена. (Луг Духовний).

 

БЕСЕДА за покаянието и опрощението на греховете

 

Да бъде проповядвано в Негово име покаяние и прощение на греховете (Лк. 24: 47).

 

Това е заключителната заповед на Спасителя към светите апостоли. В това изречение, като в орехова черупка, се съдържа Евангелието на помирението на Бога с хората. Какво иска Бог от хората и какво им дава? Иска покаяние, а дава опрощение на греховете. Иска малко, а дава всичко. Нека хората да се покаят и нека да престанат да грешат, и ще получат от Бога всичко; не само всичко, което може да пожелае сърцето им, а повече, много повече. Наистина, на праведниците[1] е обещано всичко. Праведниците ще бъдат наследници на Царството Божие, синове Божии, деца на светлината, приятели на ангелите, братя Христови. Праведниците ще имат изобилие от сила, изобилие от радост. Праведниците ще имат всичко, защото им е обещано всичко. Нека хората да се покаят и ще имат всичко. Нека просякът да се очисти, изкъпе и преоблече в чистота пред царските двери, и веднага ще бъде въведен в царския дворец, ще бъде посрещнат и прегърнат от Царя, и ще има всичко. Ще живее с царя, ще седи на царската трапеза, ще има всичко, всичко, всичко! О, братя мои, това не са само думи, това е живата и света истина. Защото ние знаем много покаяли се грешници, получили всичко, което им е било обещано. Много са явилите се от онзи свят и са потвърдили истинността на тези думи, свидетелствали са, че сега живеят като царски синове и царски дъщери. Ала те благовременно са се покаяли; а на нас предстои да се покаем, ако желаем да бъдем заедно с тях и станем наследници на Царството.

Милостиви Господи, помогни ни да се покаем преди смъртта, та и ние да живеем вечно. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

 

[1] В ориг. – на безгрешните (бел. прев.).

Категория: Други
Прочетен: 217 Коментари: 0 Гласове: 0
  

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 23 ФЕВРУАРИ

 

Разсъждение

 

Св. Поликарп пише на филипяните за някой си свещеник Валент, който паднал в греха на сребролюбието и скрил църковни пари, следното: „Много съм натъжен за Валент, който някога беше презвитер при нас, че така забрави дадения му сан. Затова ви моля, пазете се от сребролюбието и бъдете чисти и праведни. Въздържайте се от всеки порок. Който сам не може да се въздържа, как ще учи другиго да се въздържа? Който се предаде на сребролюбие, осквернява себе си с идолослужение и се нарежда в редицата на езичниците. Кой не знае за съда Божий? Не знаете ли, че светиите ще съдят света? (I Коринт. 6: 2) – както учи Павел. Аз впрочем, нищо подобно не съм забелязал във вас, нито съм чул за вас, между които се е подвизавал блаженият Павел, за които той с похвала споменава в началото на своето послание (Към Филипяни). Той ви хвали пред всички църкви, които по това време са познавали Бога, а ние още не сме Го познали (т.е. Поликарп и жителите на Смирна). Затова съм твърде опечален, братя, за Валент и жена му. Нека Бог им даде да се покаят истински. А вие в това бъдете благоразумни и не ги смятайте за врагове (2 Сол. 3: 15), но се постарайте да ги изправите като страдащи и заблудени членове, та цялото ви тяло да е здраво. Като постъпвате така, вие сами себе си назидавате“. Така постъпвали светиите с грешниците – внимателно и състрадателно; внимателно – за да предпазят другите от подобен грях, и състрадателно – за да изправят и спасят грешниците.

 

БЕСЕДА за Христовите дела

 

Делата, които Ми даде Отец да извърша, самите тия дела, що Аз върша, свидетелстват за Мене, че Отец Ме е пратил (Иоан 5: 36).

 

Какви са тези дела Христови, братя? Това са делата на Стопанина, Който се върнал от път и намерил нашия дом оплячкосан и опустошен. Това са делата на Лекаря, Който влязъл в най-заразната болница, донесъл лекарства и започнал да лекува. По-нататък това са делата на Царя, който се върнал в държавата и я намерил разпокъсана и разорена, а поданиците си като роби в чужбина. Това са делата на по-големия Брат, Който заминал надалече, за да потърси по-малкия брат, който се изгубил и заблудил, осиромашал и подивял. Това са още делата на Учителя и Пастиря, на Героя и Пазителя! Наистина, това не са малки дела! Обикновеният човек, при най-голяма светска ученост, умения и смелост, не би могъл даже за три хиляди години да извърши онези дела, които Христос е свършил за три години. Не един човек, а всички хора, през всички времена, заедно не биха могли да извършат Христовите дела за цялата вечност. Как Господ извършил толкова дела? С помощта на пет главни чудеса: унижение, слово, дело, кръв и възкресение. За какво сидетелстват Христовите дела? Свидетелстват първо – че не Го е пратила земята, а Небето; второ – че не Го е пратил ангел, а сам небесният Отец; трето – че за такива дела никой не е способен, освен Онзи, Който е велик колкото и Бог, мъдър – колкото и Бог, силен – колкото и Бог, милостив – колкото и Бог – т.е., който е равен на Бога.

Колко незначителни са нашите дела спрямо Христовите дела! Само с едно зърно от Христовата доброта и ревност, старание и правдивост ние ще можем да извършим делата си съвършено. Подари ни това зърно, Господи Иисусе, защото на земята ние не можем да го намерим, нито да го заслужим. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 189 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766653
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2019  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031