Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1766410 Постинги: 3824 Коментари: 0
Постинги в блога от 17.04.2018 г.
17.04.2018 06:53 - !
  

 


Бъди послушен на Божиите заповеди, за да чуе Бог молитвите ти.

 

Свт. Иоан Златоуст

Категория: Други
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове: 0
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 4 АПРИЛ

 

Разсъждение

 

Който Бога прославя, и Бог него прославя. Това ясно и обилно се вижда от живота на светиите. Свети Иосиф Песнописец наистина прославил Бога и с делата си, и със страданията си, и с песните си. Бог го прославил и в живота, и след смъртта му. През живота му се явил в тъмницата светият отец Николай [Мирликийски] и го освободил от тъмницата. А когато св. Иосиф размислял дали да състави канон на св. апостол Вартоломей, явил му се същият апостол, облечен в бели одежди, и казал на Иосиф, че на Бог е угодно той да състави канон. Когато св. Иосиф се упокоил, един гражданин от Цариград, узнал за славата, с която Бог прославил своя угодник. Този човек бил отишъл в църквата на св. Теодор Фанерот да се помоли на този светец да му покаже къде се е укрил един избягал негов слуга. Защото св. Теодор бил известен между народа като светец, който открива къде се намира нещо изгубено или откраднато, заради което бил и наречен Фанерот (Откривател). Три дена и три нощи се молел този човек, но като не получил никакъв отговор от светеца, се наканил да си ходи. В този момент свети Теодор му се явил във видение и му казал: „Защо се ядосваш, човече? Иосиф Песнописец се разделяше с душата си от тялото, та бяхме при него и като се упокои през тази нощ, всички ние, които той прославяше с песни, изпроводихме неговата душа на небесата и я поставихме пред Божието лице. Затова закъснях да ти се явя“.

 

БЕСЕДА за храма като Тяло Господне

 

Разрушете тоя храм и в три дни ще го въздигна (Иоан 2: 19).

 

Това казал Господ на злобните евреи за храма на Своето Тяло. Но както на озлобените не е дадено да разбират нищо, така и евреите не разбрали и Му се надсмели. Господ не ги укорил за това, но както казал, така и станало. Евреите разрушили Неговото Тяло, а Той го възстановил и възнесъл в слава и сила. Злобните наказали Бога с разрушение, а Бог укорил злобните със съзиждане. За злобните е удоволствие да покажат своята сила с убиване, а за Бога е радост да покаже Своята сила с оживотворяване. Няма нищо по- мимолетно от триумфа на злобата, нито пък има нещо по-постоянно от триумфа на Истината. Разрушете тоя храм. Господ нарича Своето Тяло храм. Този Храм бил разрушен и поставен в тесен гроб, [покрит с] тежък камък, препятстващ светлината. Но на този Храм не е била необходима светлината на слънцето; Той имал Своя светлина, Свое Слънце на Правдата, което светело отвътре. Нежна небесна Ръка отместила този камък и Господ възкръснал в слава и сила. Това, което веднъж се случило с Христовото Тяло, по-късно се случвало много пъти в Църквата на светиите на земята. Враговете на Църквата бездушно преследвали и мъчели Църквата, разорявали ли я и я погребвали в тъмнина. Но Църквата след тези удари и притеснения се изправяла с по-голяма слава и сила. Както Храмът на Неговото Тяло е възкръснал, така, в края на краищата, ще възкръсне и Църквата на Неговите светии.

О, Възкръснал Господи, не ни предавай на тление и вечна смърт, но ни възкреси в безсмъртния живот. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

 

 

 

 

Категория: Други
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766410
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Април, 2018  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30