Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 961986 Постинги: 2562 Коментари: 0
Постинги в блога от 17.05.2018 г.
 

Синаксар

ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

 

В тоя ден – Четвъртък на Шеста седмица след Пасха – празнуваме Възнесението на Господа Бога и Спасителя наш Иисус Христос.

 

            Още когато беше с учениците Си, преди Своите страдания, Христос им бе обещал, че ще им изпрати Св. Дух, казвайки: „За вас е по-добре Аз да си замина, понеже ако не замина, Утешителят няма да дойде.“ И още: „Когато той (Утешителят) дойде, ще ви научи на всяка истина.“ А след възкресението Си от мъртвите в продължение на 40 дни Господ им се явявал и приемал храна пред тях, за да ги увери, че е самият Той – възкръснал. В тия именно дни Господ им изяснявал тайните на Царството Божие. Беше им заповядал да не се отдалечават от Йерусалим, но да чакат там идването на Пресветия Дух, Който ще ги кръсти с огън. (Преди това някои от апостолите, бивши Йоанови ученици, били кръстени с Йоаново кръщение. По предание и сведетелство на св. Епифаний Кипърски преди съшествието на Св. Дух некръстените с Йоаново кръщение апостоли били кръстени и че св. Йоан Богослов бил кръстил и Божията Майка. - бел. прев.) В това време те трябвало, подобно на войниците, преди да влязат в бой, духовно да се подготвят за предстоящата им борба срещу Христовите врагове, възприемайки оръжието на Св. Дух. Когато прочее настанал четиридесетият ден от Възкресението, както отбелязват светите евангелисти, Господ Иисус възвел Своите ученици на Елеонската планина, която се намира близко до Йерусалим, дал им последни наставления и последно благословение. И както ги благославял, отстъпил от тях и започнал да се възнася на небето. Отправили взор нагоре, учениците гледали възнасящият се свой Учител, докато най-сетне един светъл облаг Го закрил от погледа им. В това време им се явили двама мъже в бели дрехи и им казали: „Мъже галилейци, какво стоите и гледате към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето.“

 

            Възнесъл се в слава на небето, след като изпълнил Своята божествена мисия на земята, Господ Иисус седнал отдясно на Бога-Отца. Съгласно Неговото обещание, в края на вековете Той пак ще дойде в слава да съди живи и мъртви и царството Му няма да има край.

 

            Апостолите Христови, вместо наскърбени поради раздялата им със своя учител и Господ, се завърнали от Елеонската планина в свещения град Йерусалим с голяма радост. Защо ли? Защото още преди възнесението Си Той им бе обещал, че няма да ги остави сираци и че ще им изпрати Дух Утешител, Който ще ги просвети и научи на всяка истина.

 

            След като се върнали в Йерусалим, св. апостоли, съгласно поръчението на Спасителя, не се отдалечавали от града; събирали се на молитва заедно с Божията Майка и жените-мироносици и очаквали да се изпълни обещанието на Господа – да дойде Св. Дух.

 

            Господ Иисус се възнесе на небето със Своето прославено във Възкресението божествено тяло. С това Той почете нашата човешка природа и я обожи. И макар че се бил възнесъл на небето и седнал отдясно на Отца, съгласно обещанието Му, Той пребъдвал невидимо със Своите ученици, помагал им и подкрепял словото им с личби, от каквито то се придружавало. Той е бил не само със Своите ученици през време на земния им живот, но и с техните приемници и т. н. - до свършека на света. Той следователно е и с нас, които вярваме в Него. Той и нас няма да ни остави сами. Тази мисъл е изразена в кондака на днешния празник:

 

            „След като си изпълнил делото за нашето спасение и си съединил земните жители с небесните Ти, Христе Боже наш, си се възнесъл в слава без никак да се отлъчваш, но пребиваваш неотстъпно и викаш на ония, които Те обичат: „Аз съм с вас и никой не може да бъде против вас!“

Категория: Други
Прочетен: 203 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 961986
Постинги: 2562
Коментари: 0
Гласове: 786
Календар
«  Май, 2018  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031