Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765370 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 05.05.2019 г.
  

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 22 АПРИЛ

 

Разсъждение

 

 

По време на събора в Никея скараните клирици писали тъжби един против друг и ги давали на царя. Цар Константин приел всички тъжби и без да ги отговаря, ги изгорил на пламъка на свещ. На своята учудена свита царят казал: „Ако и със собствените си очи видя епископ, свещеник или монах да върши грешно дело, ще го покрия с моята мантия, та никой повече да не вижда неговия грях“. Тъй този велик християнски цар посрамил клеветниците и им затворил устата. Нашата вяра ни забранява да сме шпиони за чуждите грехове и ни налага да бъдем неподкупни съдии на своите. Болният в болницата е зает със своите собствени болести и няма нито желание, нито време да разпитва другите болни и да се подиграва с техните болести. Не сме ли и ние в този свят като болни в болницата? И не ни ли диктува здравият разум да се грижим за своята болест, а не за чуждата? Нека никой да не мисли, че на онзи свят ще се излекува от болестите си. Само този свят е болница и лечебница; другият е само дворец или тъмница.

 

БЕСЕДА за Божията сила в човешката немощ

 

Кога съм немощен, тогава съм силен (II Кор. 12: 10).

 

В Свещеното Писание няма противоречия и тези думи не са противоречие, макар да звучат така. Плътският човек се ръководи от звучението, а духовният от смисъла. За плътския човек навсякъде има  противоречия, защото той се бои от препятствията и бяга от сянката, ако тя му се стори препятствие. Духовният човек е като храбрец, който иска да преодолее препятствието. За духовния човек в тези думи се крие цялата наука за спасението. Кога съм немощен, тогава съм силен. Т.е. когато съзнавам своята нищожност и Божията всесила, тогава съм силен. Като разбирам, че сам от себе си не мога да сторя нищо добро нито на себе си, нито другиму, и че когато се уповавам на силата и Божията милост, тогава съм силен. Когато чувствам, че съм удавник в този свят, и че не мога със собствената си сила да се хвана за протегнатата Божия ръка, само викам към Бога да ме хване със Своята десница и да ме извлече от дълбочините на греховната пропаст, тогава съм силен. Когато виждам, че съм слаба и куха тръстика сред бурните ветрове и води[1], тръстика, която Бог може да изпълни със Своята всесилна благодат, и когато с вяра се помоля за Божията благодат, тогава съм силен. О, безсилни, братя мои, да се уповаваме на Божията сила, та в немощта си да бъдем силни. Като човеци сте безсилни, но в Бога сте силни. Съединете се[2] с Бога и цялата Божия сила ще бъде с вас. Изповядайте пред Бога своята немощ и Бог ще ви прати всесилната Своя благодат. Това ви го потвърждава със своя пример и своя опит апостолът: Кога съм немощен – казва, –тогава съм силен. Наистина, няма противоречия в Свещеното Писание. Плътският човек говори за противоречие според звука на думите, а духовният вниква в смисъла и разсейва привидното противоречие с опита си.

О, възкръснал Господи, смили се над нашата немощ и ни изпълни със Своята всесилна благодат. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 

 

[1] В ориг. – наводнения (бел. прев.).

[2] В ориг. – прилепете се към (бел. прев.).

Категория: Други
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765370
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Май, 2019  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031