Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765224 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 26.06.2017 г.
 


ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 13 ЮНИ

 

РАЗСЪЖДЕНИЕ

 

Кротостта и незлобието са украсявали нашите светии, и те им давали сили и разум да не отвръщат на злото със зло. Когато цар Констанций, Константинов син, се разболял в Антиохия, повикал св. Спиридон да му чете молитва. Св. Спиридон, придружаван от своя дякон Трифилий, се вдигнал от Кипър и отишъл в Антиохия пред царския дворец. Спиридон бил облечен скромно. На главата имал обикновена плетена шапка, в ръка държал палмова тояга, а на гърдите си носел увесен някакъв глинен съд, в който имало елей от Честния Кръст ( по тогавашния обичай на християните в Иерусалим, да го носят със себе си ). Така облечен, а при това и изнурен от поста и дългия път, светителят с нищо не показвал своя чин и достойнство. Като поискал да влезе в царския дворец, един от слугите, мислейки го за обикновен просяк, му ударил шамар по едната страна. Кроткия и незлобен светител обърнал и другата страна. След като с трудности успял да се яви пред царя, допрял ръката си до царската глава и царят оздравял.

 

БЕСЕДА за пътя на живота и за пътя на смъртта

 

Има пътища, които се струват човеку прави, но краят им е път към смъртта (Притч. Сол. 14, 12)

 

Понякога на човек му се струва, че пътя на безбожниците е правилния, защото отвежда безбожника там където се забогатява и успява. О, да би му се удало да види края на този път! Ще се ужаси и въобще не би тръгнал по този път. Ако края на един път завършва в пропаст, нима това е верния път? Затова, човече, не казвай, за нито един път, че е добър, преди да видиш края му! Питаш - как човек, който е слаб и късоглед, може да види края на един дълъг път? По два начина - като четеш Светото Писание, чрез опита на Православната Църква, и като наблюдаваш края на  жизнения път на онези около тебе, които са умрели преди тебе. Но първия път е надежден, и ако вървиш по него, знай, няма да се хвърлиш в нощта на вечната смърт. Само онзи път е правилния, който е показан от Бога като правилен. А всички останали , пътища, които, според твоя ум ти се струват добри, а се различават от Божия път са лоши и смъртоносни. Виж, и зверовете имат свои пътища, ама нима ще тръгнеш по техните пътища ако ти изглеждат добри? Не тръгвай, защото на края ще паднеш в гладните челюсти на зверовете. А пътят показан от Бога, и да ти се струва труден, е истинския - върви по него. Заради нашите грехове, понякога, Божия път ни се струва неправилен. Ако нямахме грехове, и ако нашия ум, не беше повреден от греховете, и за миг не би ни се сторило, че някой друг път, освен Божия път е истинския. На повредения ум, много криви пътища му се струват верни, а единствено истинския път - лош.

О, всевиждащ Господи, Пътеводителю наш, поправи ума ни, за да не застава на лошите пътища. Ти, Иисусе, Си единствения път, истина и живот, а онова, за което умуваме без Тебе, е безпътица, лъжа и смърт. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

 


Категория: Други
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765224
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юни, 2017  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930