Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
ПРАВОСЛАВНИ ЧЕТИВА
Автор: savaarhimandrit Категория: Други
Прочетен: 1765133 Постинги: 3823 Коментари: 0
Постинги в блога от 18.06.2018 г.
  

ДО БОГОМОЛЕЦА БАЙ ПЕРОЗА СКРЪБТА ЗАРАДИ ХРИСТОС

 

Господ е казал на Своите ученици: „Вие ще бъдете наскърбени, но скръбта ви ще се обърне на радост”. Господ казва това и на теб, бай Перо, понеже и твоята скръб е апостолска. Ти скърбиш за сегашното богоборство в Русия. Непрестанно се питаш: как е възможно в най-христолюбивата страна на све­та хората да въстанат против Христос? Как е възможно в Светата Русия Иуда да ликува над Христос? И плачеш, всеки ден плачеш от скръб за поругания Спасител.

Тъгувай, старче; не си сам в тъгата си. И небесните ангели тъгуват заед­но с теб за руския християнски народ. Мъчно ти е, казваш, че не можеш да направиш нищо за православна Русия. Достатъчно е това, че тъгуваш. Свята е твоята тъга, понеже не жалиш за своята младост,  за богатства, за земна слава, а за Христос. А Той, по-богатият от всички богаташи и по-силният от всички царе, ще възнагради твоята свята тъга и благородните ти сълзи. Твоята скръб ще донесе добро и на теб, и на руския народ. Мъдрият Исаак Сириец казва: „Малката скръб по Бога е по-добра от великото дело, извършено без скръб". Защо? „Защото - казва той - доброволната скръб дава свидетелство за вярата чрез любовта" (Слово 74). И вяра, и любов блестят в твоите сълзи. Затова - нека е благословена тъгата ти. Все някога тя ще се обърне на радост. Христос ще озари с небесна радост и теб, и Русия, както и всички, които тъгуват заради Него в този свят. Знае нашият Господ, че светата тъга осве­щава човека; затова Той не и слага веднага край. Новият човек, истинският небесен човек, се ражда от светата скръб, както телесният човек се ражда в мъки от жената. Но когато жената роди, от радост „не помни вече мъките, защото се е родил човек на света”. Знае Всезнаещият, че от светата скръб се ражда велико благо. Затова Той гледа твоята тъга и брои сълзите ти, но  засега мълчи, защото вижда онзи ден и час, когато ще превърне тъгата ти във велика радост. Чрез Неговите уста на света е дадено следното истинско свидетелство: „Блажени, които плачете сега, защото ще се разсмеете”.

 Мир на теб и утешение от Господа!

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Бог да благослови всички, които препратят това четиво и до други човеци !

Категория: Други
Прочетен: 292 Коментари: 0 Гласове: 1
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 5 ЮНИ

 

Разсъждение

 

Никога не нарушавай поста в сряда и петък. Този пост е заповядан от Църквата и е добре обоснован. Ако си нарушавал през живота си този пост, моли Бога да ти прости и повече не греши. Благочестивите хора не гледат на себе си като освободени от този пост, нито когато са на път, та чак и по време на болести. Св. Пахомий срещнал едни хора, носещи мъртвец, и видял два ангела да ги съпровождат. Той помолил Бог да му открие тайната за присъствието на ангелите при погребението на този човек. Какво добро е извършил този човек, че ангели го съпровождат до гроба? Тогава по Божи Промисъл ангелите заговорили на Пахомий и му обяснили следното: „Единият от нас е ангелът на срядата, а другият – на петъка. Тъй като този човек постоянно, та чак до смъртта си, постеше в сряда и петък, ние с почести съпровождаме неговото тяло. Затова, че до смъртта си пазеше поста. Затова и ние го прославяме.

 

БЕСЕДА за оправдаването на милостинята

 

Не отказвай да сториш добро ономува, който се нуждае, кога ръка ти има сила да го стори (Пртч. Сол. 3: 27).

 

Господ не ти отказва онова, що ти е потребно, не отказвай и ти на човека, който Господ е пратил насреща ти, за да изпита твоето сърце. Ако някой сиромах, един път в живота ти, протегне ръка за помощ, дай му и не му отказвай. Спомни си на колко си години и колко часове са в един ден, и колко минути в един час, и всяка минута през толкова и толкова хиляди дни ти протягаш своята ръка към Господа и Господ ти дава, и не ти отказва. Спомни си Божията милост и твоето немилосърдие ще те гори като жарава, и не ще ти даде мира, докато се не покаеш и не смекчиш сърцето си. Никога не казвай: „Досадиха ми тези просяци!“. Милиони човеци живеят на земята и всички те са просяци пред Господа – и царете, и надничарите, и богаташите, и слугите – всички са просяци пред Господа, но Господ никога не казва: „Досадиха ми тези просяци!“. О, човече, благодари Богу, че и от тебе някой иска някакво добро, било материално, било духовно! Това показва, че ти си доверен на Бога човек; значи Бог ти е поверил нещо Свое добро (защото всички добри неща са от Бога). Покажи се достоен за повереното; покажи се достоен за малкото, за да ти се повери по-голямото.

 

О, всебогати Господи, смекчи нашите сърца и просвети разума ни, та да бъдем милостиви с доброто, което Ти, Всемилостиви, си ни поверил. На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

 

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

Категория: Други
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1765133
Постинги: 3823
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Юни, 2018  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930